keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták


Morab

Melegvérű

Áttekintés
Éveken át a Morab fajtát más fajták javítására használták inkább, hogy fejlesszék az értéküket. Mára modern fajta lett, a tenyésztők szépnek és jó járású lónak látják. A Morab tenyésztők mégis mindemellett szelektív munkába is fogják őket.

Fizikai/Testi leírás
Minden szín megengedett, kivéve a tarkát, lehetnek fehér jegyek a lábakon és az arcon.

A fej nagy és finom, intelligens szemekkel. A hosszú nyak erős, de nem túlságosan. A Morab egy izmos ló, hosszú, csapott vállal és mély szüggyel. A hát rövid és erős.

Eredet
A fajtát Amerikában, az 1800-as évek elején tenyésztették ki. Rendszerint Arab és Morgan keresztezéséből alakult ki. Az Arab-Morgan keresztezés lehet, hogy a legsikeresebb volt 1854-ben, amikor a Golddust mén megszületett. Golddust az ügető sebességéről volt közismert, mely öröklődött az ivadékaira. A polgárháború akadályozta a Morab további tenyésztését, majd William Randolph Hearst kezdte folytatni az Arab-Morgan tenyésztést és ő élesztette újjá a hírnevét. Ettől az időtől használták a Morab elnevezést.

Érdekességek
Golddust 1854-ben született, és L.L. Dorsey ivadéka volt. Ezt a mént arab kancával keresztezték (a híres mén, Zilcaddie lánya volt). Golddust-ot a leggyönyörűbb és legtehetségesebb lónak tartották.

Hatások
1. Arab 2. Morgan 3. Quarter Horse

Fordította: Jenna2

 VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés