keresés a lovardák között

Dollármilliókért futottak a lovak Hong Kongban
Az év utolsó nagy versenyfesztiváljára idén rendkívül erős mezőny jött össze. Európa 22 lovas különítménnyel érkezett a négy Group I-es futamra Hong Kongba. Talán a kiválóan sikerült Breeders' és Melbourne Cup szereplések hozták meg kontinensünk futtatóinak és trénereinek a kedvét.

Előbbin 5-2-re verték a házigazda Amerika legjobbjait, Ausztrália legnagyobb futamán pedig négy európai végzett a legjobb ötben, egyedül a győztes futott az élmezőnyből hazai színekben, bár egy évvel korábban még ő is európai tréningben állt. Aztán az európai lovak kevés kivételtől eltekintve elvesztek a ködben. A négy nagy verseny összdíjazása több, mint 9 millió amerikai dollár volt, a pályán bonyolított fogadási forgalom pedig megközelítette a 40 milliárd forintot.

A Hong Kong-i Nemzetközi Versenyek meghívásosak. Illetve nevezni azért kell, hogy a futtató jelezze a szándékot, de a nevezési díj nincs, sőt, a ló és az őt kísérő csapat utazásának és ott tartózkodásának költségeit is a szervezők állják. Így jellemzően 100 körüli ló szokott nevezni e négy verseny mindegyikére, akik közül már a hongkongiak választják ki a meghívottakat. Idén 22 európai lovat (8 angol, 5-5 francia és ír, 4 német), valamint 3 japánt, 2 amerikait és 1 ausztrált ért e megtiszteltetés.

Nem csak a külföldi résztvevők érkezése ment szenzációszámba, de még a startszámok és startbokszok beosztását is egy nagy, több televízió által is élőben közvetített gála keretében sorsolták, sőt, a versenyeket megelőzően két nappal a lovak reggeli zárógaloppját is nyilvánossá tették.

Hong Kong Vase

(Group 1 - 2400 méter - 1,9 millió USA dollár)

E verseny mezőnyében találtuk a legtöbb európai indulót. A mindössze két hazai induló mellett 3 angol, 3 francia, 3 német, valamit egy-egy ír és japán ló állt starthoz. A verseny címvédője, Red Cadeaux jól érkezett az egyenesre, kívülről a negyedik helyről, ám az angol The Fugue lovasa William Buick érthetetlen, hogy miért csak tizedikként fordult. Emiatt 400 méterrel a vége előtt az utolsó helyre kellett visszamaradnia, hogy kívülről kerülve találjon utat a többiek mellett. Így is felért másodiknak, mögötte pedig a francia Dunaden és a szintén angol Red Cadeaux végzett.

A versenyt mindössze másodszorra ismét egy hazai ló nyerte. Dominant előzetesen csak ötödik-hatodik esélyes volt, az európai bukmékerek pedig még ennél is hátrébb hozták.

Hong Kong Sprint

(Group 1 - 1200 méter - 1,9 millió USA dollár)

Az elmúlt 11 évből kilencszer hongkongi ló nyerte, európai pedig legutóbb 2006-ban állhatott dobogóra, annak is a legalsó fokára. Európa legjobb esélyét két ír istállótárs, Sole Power és Slade Power képviselte. Nekik nemcsak a kiváló hazai sprinterekkel kellett felvenniük a versenyt, hanem a címvédő japán Lord Kanaloa-val is. Aki 350 méterrel a vége előtt jóformán állva hagyta a mezőnyt, a végén kiengedve is öt hosszal nyert. A szinte egy bolyként mögötte beérkező mezőnyben a 12. helyről zárkózó Sole Power ért fel másodiknak.

Hong Kong Mile

(Group 1 - 1600 méter - 2,6 millió USA dollár)

Újabb két kimagaslóan esélyes európai ló állt starthoz. Moonlight Cloud három friss Group I-es győzelemmel érkezett, csakhogy hiába ő a világ egyik legjobb képességű lova, ha ideális távja 1300-1400 méter, amire nagyon kevés komoly pénzdíjú versenyt írnak ki. Ezért rendszeresen ingáztatják 1200 és 1600 méter között, ám egyik sem ideális számára.

A fogadók a hazai sorozatnyerő Gold-Fun-t  játszották, aki 300 méterrel a vége előtt élre is állt. Moonlight Cloud viszont amikor kihúzott volna a szélre, hogy meg tudjon indulni, leütközte Glorious Day-t. A francia ló lendülete megtört, ráadásul a táv is hosszúnak bizonyult neki, csak hatodik helyen ért célba. Glorious Day viszont óriási hajrát indítva harminc méterrel a cél előtt levette Gold-Fun-t, sőt, a harmadik helyre is hongkongi ló ért. A nagy esélyes angol Sky Lantern pedig olyan csúnyán lemaradt, hogy talán még e cikk megjelenésekor is a cél felé baktat.

Hong Kong Cup

(Goup 1 - 2000 méter - 2,8 millió USA dollár)

A francia Cirrus des Aiglest most ismét Overdose egykori lovasa, Christophe Soumillon vitte. A verseny legnagyobb esélyese két hongkongi telivér volt, a Szingapúrban is Group I-nyerő Military Attack, és a tavaly még ír tréningben álló, azóta Hong Kongban már Group I-et - közdük Derbyt is - nyerő Akeed Mofeed.

A startot követően a három nyári Group-versenyben sorozatnyerő japán Tokei Halo állt az élre, lovasának még egy kicsit vissza is kellett fognia,hogy maradjon benne erő a végére is. Military Attack 10-12 hosszas hátrányban a mezőny végén kezdett. Csak Cirrus des Aigles és Akeed Mofeed tudtak a vezető Tokei Halo ló után eredni, ám 100 méterrel a vége előtt csak a hongkongi tudott újítani, le is vette a japánt az élről, Soumillon pedig látva, hogy Cirrus des Aigles már nem küzdhet a győzelemért, megvárta amíg a hátulról jövők beérik, és csak akkor indított, ami pont elég volt egy célfotós harmadik helyhez.

A házigazdák végül hármat nyertek, Japán egyet, a 22 fős európai különítmény pedig két-két második és harmadik hellyel zárt. A versenynapon 1 milliárd 356 millió hongkongi dollár, azaz közel 40 milliárd forint fogadási forgalmat bonyolítottak, egyedül a pályán.

2013.12.10. Forrás: PannoniaOverdose
Dollármilliókért futottak a lovak Hong Kongban

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés