keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lófajták

Dülmeni - Dulmen Vildhest
Dülmeni - Dulmen Vildhest

ÁLTALÁNOS
A Dülmeni a két németországban honos pónifajta egyike – a másik a Senner pony, amelyet mára már kihaltnak nyilvánítottak. A dülmenit az 1300-as évektől kezdve tartják számon a vesztfáliai Meerfelder Bruchnál. Úgy tartják, hogy mind a két pónifajtának köze van a Hanoverian fajtához.

FIZIKAI JELLEMZőK
A Dülmeni a fekete és barna számos árnyalatában megjelenhet; leggyakrabban szürkésbarna színű.

Körülbelül 1,2 méter magas. Szokványosan kicsi és szögeletes póni feje van, kicsi fülekkel. Jellegzetes vonása az egyenes váll, szegényes hátsó fertály és rövid nyak.

SZÁRMAZÁS
Nincs sok dokumentum a Dülmeni póni eredetéről, kivéve hasonlósága az angliai New Forest pónifajtával. Jelenleg közel 100 kancából álló ménes félvadan Meerfelder Bruch természetvédelmi területén. Azt mondják, hogy már több, mint 600 éve élnek ezen a területen. Már nem fajtatiszta az állomány, mert a Dülmeniek a lengyel és angol pónifajták csődöreivel is kapcsolatba kerültek.

ÉRDEKESSÉG
Croy hercege birtokában van a Meerfelder Bruch természetvédelmi területen élő Dülmeni ménes, a Croy család örökségének részeként. Egyszer egy évben hajszát tartanak, és az egyéves csikókat, illetve a feleslegessé vált példányokat eladják.

Fordította: Mimbeth

VISSZA A LÓFAJTÁKHOZ

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés