keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Az öttusaló külön kategória

Komoly képességű lovakon edzenek és versenyeznek öttusázóink

Május 9. és 13. között Budapest adott otthont az öttusa világkupának. 28 ország 160 versenyzője érkezett a fővárosba, hogy megméresse magát vívásban, úszásban, futásban, lövészetben, valamint lovaglásban. Magyar versenyzőink kiválóan szerepeltek. De ezúttal kivételesen nem a sportolóké, hanem a lovaiké lesz a főszerep. Az öttusa válogatott lovasedzőjével, Balaska Zsolttal beszélgettünk. 

Hány ló vett részt a versenyen?

Balaska Zsolt: A szabályok nemzetközi versenyeken, így a világkupákon is a versenyzők létszámához kötik a lovak számát. Csak a 36 legjobb versenyző jut be a döntőbe és ülhet lóra. A budapesti világkupa fordulón így 22 ló állt a versenyzők rendelkezésérre: 18 induló ló, 2 tartalék és 2 vésztartalék, hogy ne érhessen minket meglepetés. 


Földházi Zsófia és Londi

A lovak mennyit dolgoznak egy ilyen versenyen?

B.Zs.: Minden versenynapon két fordulót mennek, tehát két versenyzővel teljesítik a pályát. Persze ehhez még hozzá jön a versenyt megelőző bemelegítés, amikor a sportoló kipróbálhatja, megismerheti a neki sorsolt lovat. Erre 20 perc és 5 melegítő ugrás áll rendelkezésére.

Honnan érkeztek ezek a lovak, akiket a pályán láthattunk?

B.Zs.: Az itt szereplő lovak nagy része a Magyar Öttusa Szövetség tulajdona, harmaduk pedig a Székesfehérvári Alba Volán Öttusa Szakosztály istállójából való. 

Mit kell tudni róluk?

B.Zs.: Minden szempontból vegyes összetételű az állomány. Egyre kevesebb ló tartását tudjuk finanszírozni, ezért egyre csökken a létszámuk. A budapesti öttusa istállóban jelenleg 22, a fehérváriban 14 ló áll. A lovak kihasználtsága nagyon magas. A 22 budapesti lóra például 70 sportoló jut.


Gyenesei Leila és Lilla

Mitől lesz egy ló alkalmas erre a sportra? Mondhatnánk, hogy ugyanazt csinálják, mint megannyi ugróló hazánkban, de ez valószínűleg nem lenne igaz.  

B.Zs.: Fontos, hogy a ló testfelépítése, csontozata révén alkalmas legyen erre a sportra. Kulcsfontosságú a megfelelő habitus, hogy bírja a megterhelést, hogy tíz különböző versenyen tíz különböző lovassal is jól teljesítsen. Az öttusalovat a lovagolhatósága és készsége alkalmassá kell tegye arra, hogy versenyekre járjunk vele. 

Nem könnyű nekik, hiszen sokféle, különböző lovastudással rendelkező lovassal találkoznak – és el kell ismerni, hogy nem mindegyiküknek a lovaglás az erős száma. Különösen a nagy nemzetközi versenyeken látható igazán, mennyire eltérő a sportolók felkészültsége. Érdemes a versenyeken a lovak teljesítményét a lovastól függetlenül is figyelni, akkor láthatjuk igazán, hogy mennyire rutinosak ezek a lovak, milyen sokat segítenek a sportolóknak.

Kiképezve vásároljátok a lovakat, vagy inkább a nyers csikókat részesítitek előnyben?

B.Zs.: Erre is, arra is volt már példa. Minden esetben nagyon alaposan megfontoljuk a vásárlást, mivel a ló kiválasztása az első fontos lépés. 


Marosi Ádám

Előfordul, hogy egy ló nem válik be?

B.Zs.: Az esetek nagy részében szerencsére beigazolódik, hogy jól választottunk, de olykor előfordul, hogy egy ló nálunk nem válik be. Ettől azonban még kiváló ugróló, vagy hobbiló lehet belőle.

Hogyan zajlik a lovak kiképzése?

B.Zs.: A csikókat Szente Katalin kolléganőm és én lovagoljuk, amikor úgy érezzük, hogy készen állnak, akkor ülhetnek rájuk az öttusázók. Ilyenkor azt mondjuk, hogy „mennek a kalapba”. A lovak szinten tartását pedig a felnőtt válogatott keret végzi.

Azt mindenképpen fontos elmondani, hogy ezeknek a lovaknak jóval többet kell tudniuk, mint a mindenkori versenykövetelmény, mert ha csak azt tudnák, egy gyengébb lovassal esetleg már nem teljesítenék a feladatot. Komoly képességű lovakkal dolgozunk, akik privát kézben kimagasló eredményekre lennének képesek.

A magyar lovak a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket?

B.Zs.: Az egész világot bejártam már az öttusázókkal és ki merem jelenteni, hogy ezt a színvonalat, szinte sehol nem tudják biztosítani, mint mi évről évre. Tény, hogy külföldön nincsenek öttusaistállók, hanem privát lovakat vesznek bérbe, így képzettségét és lovagolhatóságát tekintve nem egységes a versenyeken szereplő állomány – ellentétben a mi lovainkkal. A pekingi olimpián szereplő lovak például nem voltak a helyzet magaslatán. A londoni lóállomány viszont fantasztikus volt.

Az öttusázóknak mennyi lehetősége van lovagolni?

B.Zs.: Az öttusa lovasok három korosztályra oszthatók: kezdők, ifik, vagy haladók és a felnőtt válogatott keret. Elvileg minden lovasnak heti három lovas edzése van, de ez nem mindig jön össze. De el kell mondanom, hogy  szorgalmasak és ügyesek. 

Balaska Zsolt 1984-től 1992-ig a válogatott öttusa keret tagja. 1992 óta tölti be a lovas edzői munkakört a Magyar Öttusa Szövetségnél. Tudását folyamatosan fejleszti, figyelemmel kíséri a nemzetközi és hazai szakirodalmat, és munkája során kamatoztatja az új ismereteket. Jelenleg is irányítja a válogatott versenyzők többségének edzéseit.

Tanítványai eredményesen szerepelnek a hazai és a nemzetközi versenyeken egyaránt. Legeredményesebb versenyzői közül: Balogh Gábor vb 1., Eb 1., olimpiai 2., Simóka Beáta vb 1., Marosi Ádám vb 1. és 3., továbbá Eb 1. helyezést ért el.)

Aktívan részt vesz az utánpótlás nevelésben, szakmailag és emberileg is elismerést szerzett a kezdő lovasok oktatásában.

Forrás: magyaredzo.hu

2013.05.29. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Fotó: MTI Földi Imre


KapcsoLÓdó cikkek:

Gyenesei és Marosi ismét brillírozott >> 

Öttusa Világkupa - Magyarország >> 

Magyar öttusa sikerek Rióban >> 

Magyar győzelmek a budapesti öttusa idénynyitón >> 

Öttusa: Marosi Ádám olimpiai harmadik >> 

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés