keresés a lovardák között


Búcsú a Bajnoktól

170 ezren igényeltek jegyet a hattyúdalra

Tizennegyedik versenyében sem talált legyőzőre a világ legjobb lovának kikiáltott Frankel. A négyéves angol telivér 32 ezer néző szemeláttára közel két hosszal nyerte a Group 1-es Champion Stakes-t szombaton Ascot-ban.

Igen, igen „csak” 32 ezren vallhatják magukat oly szerencsésnek, akik láthatták őt pályafutása utolsó versenyében, pedig majd 170 ezren szerettek volna jegyet váltani a hattyúdalra.

Egy nappal a versenyt megelőzően azonban még az is kétséges volt, indul-e a csodaló a 2000 méteres viadalon. Rajongók millió aggódtak.

Aggodalmuk okát az időjárás jelentette, hisz a verseny előtti napokban jókora mennyiségben hullott csapadék a királyi lankákra, s így a pálya talaja meglehetősen fellazult, több helyütt kimondottan mély volt.

Utóbbi a szakemberek véleménye szerint nem sok jóval kecsegtetett Frankel számára, annál inkább legfőbb riválisának, a francia színeket képviselő Cirrus Des Aigles-nek, aki korábban többször bizonyított már ehhez hasonló körülmények közepette. A remekbeszabott hatéves ráadásul bombaformában érkezett Angliába. Utolsó versenyét kilenc lóhosszal nyerte Longchamp-ban. A mérvadó Racing Post World Class rovatának vezetője, Sam Walker azt írta a futam után, Cirrus des Aigles könnyedén megnyerte volna Európa kirakatfutamát, a 4 millió euró összdíjazású Prix de l’Arc de Triomphe-ot, ha részt vehet a 2400 méteres versenyben.

De nem indulhatott, lévén heréltről van szó. Márpedig az ominózus futamban heréltek nem vehetnek részt.


Amikor a PR gépezet beindul, avagy a BBC ezzel a lenyűgöző videóval készült Frankel utolsó versenyére.

Maga a verseny kisebb drámával vette kezdetét, hiszen tőle szokatlan módon Frankel rosszul kapta el a rajt pillanatát, így pár hosszas hátránnyal indult a riválisok üldözésére. Tért ölelő galoppjával Frankel hamar felzárkózott a középmezőnybe, de persze azt senki sem tudhatta mindez mennyit vett ki belőle az esőáztatta pályán.


A jártatóban is mindenki őt figyelte


Úton a cél felé 


30 ezres tömeg ünnepelte

A finisre fordulva Frankel még mindig csak a negyedik pozícióban helyezkedett, míg a vezetést Cirrus des Aigles ragadta magához. Végül azonban sem ő, sem más nem jelentett akadályt a legendás Galileo fiának, aki lovasa bíztatására legyűrte összes vetélytársát.


Így nyerte Frankel  hároméves és idősebb lovak számára kiírt 2000 méteres Champion Stakes-t Ascot-ban.


Megható pillanat

„Ő a legjobb telivér azok közül, akivel valaha együtt dolgoztam, és a legjobb, akit valaha láttam.” – méltatta trenírozottját a súlyos betegséggel küzdő Sir Henry Cecil, majd így folytatta: „Csodálkoznék, ha a jövőben akadna még egy hozzá fogható.”

„Elképesztően büszke vagyok rá.”
– mondta már állandó lovasa Tom Queally, aki mind a tizennégy versenyében partnere volt a csodalónak. „Fantasztikus kalandnak lehettem részese. Szavakkal szinte leírhatatlan, amit érzek.” 
Frankel tehát veretlenül, tizennégy győzelemmel a háta mögött, int búcsút a versenypályák világának. Mi, akik eme gyönyörű sportág szerelmeseinek valljuk magunkat, most kissé bánatosak vagyunk, de emlékét nem feledjük, nem feledhetjük. Hogy is tehetnénk, hisz mindenidők egyik legnagyobb, ha nem a legnagyobb Bajnokától búcsúzunk

2012.10.22., Alpári Gergő, lovasok.hu
Fotók: news.au, sportinglife.com,
betasia.com, dailymail.co.uk 
Címkék: Frankel, Sir Henry Cecil, Tom
Queally, Champion Stakes, Ascot, Cirrus
des Aigles, Nathaniel, Galileo

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés