keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Segítség! Jönnek a gumilovak!

A gumiból készült, életnagyságú modell-lovak egy walesi cég világszerte ismert termékei. A 400 kilós, élethű utánzatok a tűzoltósági gyakorlatok és állatmentési tréningek során nyújtanak nélkülözhetetlen segítséget a szakembereknek.

A walesi Resquip cég a Big Beasts Ltd. leányvállalata, amelynek fő profilja filmes kellékek és kirakati bábuk gyártása. A Resquip-et 2008-ban kimondottan ezért alapították, mert a cég vezetősége értesült róla, hogy a tűzoltóságnak és az állatmentőknek a bevetéseken egyre több lovat kell megmenteniük, ez pedig gyakorlás és felkészülés híján sok nehézséget okozott a mentőegységeknek. Ma a Resquip annak a két világhírű vállalatnak az egyike, amely a tűzoltósági és állatmentési gyakorlatokhoz életnagyságú állatmodelleket kínál – megrendelést pedig kapnak szép számmal.

Modell-lovuk, Randy 400 kilogramm súlyú, tömör gumiból van, és egy acél vázszerkezetre építették fel. Randyt úgy alkották meg, hogy a feje, nyaka, mellső- és hátsó lába mozgatható legyen, így a mentési gyakorlatokat a lehető legélethűbben tudják gyakorolni rajta. Randyt már a világ számos országban megtalálhatjuk, Amerikában éppúgy, mint Ausztráliában, ahol egy speciális vízi modellt is gyártottak, folyóból vagy elárasztott területekről történő mentés szimulációjára.

Az életszerű mentési gyakorlatok a professzionális mentőcsapatok számára felbecsülhetetlen értékkel bírnak, így sok ló köszönheti megmenekülését Randynek. A gumiló segítségével akár egy gödörbe esett, vagy folyóba csúszott állat mentését is szimulálni lehet a segítségnyújtó megérkezésétől egészen a szerencsétlenül járt állat kiemeléséig, sőt, a helikopterrel történő elszállítást is gyakorolhatják rajta.

Randynek - akinek saját Facebook-oldala is van - létezik egy „kistestvére” is, amely „csak” 200 kilogramm súlyú. Az igényes kivitelezésű lómodelleknek természetesen megkérik az árát, jelenleg körülbelül 6.500 fontot (kb. 2.400.000 Ft), szállítási költségek nélkül.


A képek kattintással nagyíthatóak!

Randy már Ausztriába is eljutott, a Bécsi Állatorvosi Egyetem is vásárolt egy példányt. Mivel az utóbbi időben sajnos egyre gyakrabban fordulnak elő lovas balesetek, amelyek a tűzoltóság, a rendőrség és a különleges erők számára nagy kihívást jelentenek, az egyetem speciális kurzust indított, ahol a résztvevők elsajátíthatják és begyakorolhatják a helyes mentési technikákat – mindezt egy elismert brit szakember, Anton Philips segítségével. Philips vezető szaktekintélynek számít a lómentés területén, az angol királynő testőrségét is kiképezte már az ilyen vészhelyzetekre. Tisztában van vele, hogy az ilyen veszélyes helyzetekben sokszor hiányzik a tulajdonosok megfelelő hozzáértése. „A lovuk az ő kicsi kincsük – és képesek érte akár a saját életüket is kockára tenni”, mondja a profi mentő. A kurzus során Randy segítségével demonstrálta, hogyan menthetünk meg egy lovat anélkül, hogy a saját életünket veszélybe sodornánk. Bemutatta továbbá, hogyan kell egy sérült lovat egy lószállítóból kimenteni, ahol a hely szűke miatt különösen fontos a megfelelő és helyes technika.

Fordította: Veszelka Réka és Horosz Enikő, Lovasok.hu
Forrás: Pferdplus.com
2012.06.11.

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés