keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek   »   CHIO Aachen


Vissza a CHIO Aachen főoldalára >>

Aacheni Nagydíj Díjugratás

Aacheni Nagydíj Díjlovaglás

Fogathajtás magyar résztvevőkkel

Német női győzelem az Aacheni ROLEX Nagydíjban
Díjugratás Aachen

A vasárnapi ROLEX Nagydíjjal véget ért az idei CHIO Aachen. A 40 fős mezőnyből csak 18-an juthattak a második fordulóba. Egyedüli dupla hibátlanként Janne-Friederike Meyer és Cellagon Lambrasco nyerték meg az Aacheni Nagydíjat és ezzel a 110.000 eurós pénzdíjat.

Cellagon LambrascoAz első fordulóban néhány lovasnak meggyűlt a baja egyes ugrásokkal. Christian Ahlmann lova, Taloubet Z megállt a liverpool oxerekből álló kombináció második eleménél kétszer is, így kizárták a versenyből. Penelope Leprevost egy szerencsétlen verőhiba után adta fel a versenyt. Az első forduló alatt nem kímélte meg a lovakat és lovasokat az eső sem. Pablo Barrios pályája alatt mintha dézsából öntötték volna, úgy elkezdett szakadni az eső.
Itot du Chateau sajnos rálépett a vizesárok szélére, majd leütötte a következő meredeket, így elszálltak Edwina Alexander esélyei a második fordulóba jutástól. Az olimpiai ezüstértmes Rolf-Göran Bengtsson lova, Ninja la Silla az utolsó akadályig, a hármasugrásig gyönyörűen ugrott, majd sajnos az A elem előtt megállt, így ők sem számíthattak a második fordulóra. Laura Kraut és Cedric egy csúnya vízbelépés után feladták a versenyt.

Az eseménydús első fordulóból 10 hibátlan és 8 négy hibapontos páros jutott a második fordulóba. A második forduló elején Lauren Hough lova, Quick Study a vizesárok fölé épített meredeknél megállt. Második indulóként Ludger Beerbaum és Gotha FRH (Goldfever x Prestige Pilot) lenulláztak, de az első pályáról sajnos 4 hibapontot hoztak. Rajtuk kívül még Sergio Alvarez Moya, Carsten-Otto Nagel és Kevin Staut is hibátlanul lovagolt a második fordulóban.

Utolsó előttiként Janne-Friederike Meyer és Cellagon Lambrasco (Libero x Coriolan) érkeztek a pályára. Egyetlen dupla hibátlan lovasként izgulva várhatta az aacheni közönséggel együtt, hogy az utolsó lovas hogyan teljesít. Luciana Diniz és Winningmood (Darco x Cassini) egészen az utolsó akadályig nyerő formát mutatott, és reménykedhettünk egy izgalmas összevetésben, azonban sajnos az utolsó akadályt leütötték.

A legszebb stílusért az Aacheni Nagydíjban Luciana Diniz kapott különdíjat. A verseny legeredményesebb lovasa Ludger Beerbaum lett. A CHIO legeredményesebb lova pedig a Nagydíj győztes Cellagon Lambrasco lett.

Hiányzott a mezőnyből a már 18 éves Shutterfly (Silvio I x Forrest xx), akit a verseny után búcsúztattak el. Meredith Michaels-Beerbaum 7 évesen indult vele először versenyen, akkor még Struwwelpeter néven. 2005-ben megnyerték az Aacheni Nagydíjat, és többször nyert Aachenben Nemzetek Díját a német csapattal. Összesen pályafutása során Shutterfly 3,5 millió eurót nyert, illetve 5 Mercedes autót.

A verseny után a nyolcvanöt éves Hans Günter Winkler, minden idők legeredményesebb lovasa köszöntötte az aacheni közönséget.

Eredmények:

1.forduló 2.forduló

Összevetés
hibapont

Összevetés
idő

 Pénzdíj   

1. Janne-Friederike Meyer Németország Cellagon Lambrasco

0

0

 

110 000 €
2. Kevin Staut Franciaország Silvana de Hus

4

0

 

 

75 000 €
3. Andreas Kreuzer Németország

Chacco-Blue

0

4

 

 

50 000 €
4. Luciana Diniz Portugália Winningmood

0

4

 

 

28 000 €
5. Ludger Beerbaum Németország

Gotha FRH

4

0

 

 

19 000 €
6. Carsten-Otto Nagel Németország Corradina

4

0

 

 

10 000 €


Bardóczky Veronika
Lovasok.hu

Fotó: CHIO AachenTotilas ismét triplázott Aachenben
Díjlovaglás Aachen

A korábban Edward Gallal versenyző Totilas új lovasával, Matthias Alexander Rath-tal is triplázni tudott Aachenben. A Nagydíjat, a Speciált és a Kűrt is meg tudták nyerni, habár nem olyan magas pontszámmal, mint amilyen rekordokat Edward Gal elkönyvelhetett a világ legjobb díjlovával.

TotilasA vasárnapi Nagydíj Kűrben Juan Manuel Munoz Diaz és a tisztavérű spanyol ló, Fuego de Cardenas koreográfiája nyűgözte le igazán először a közönséget, aki a spanyol zenére gyönyörű lovával például egy kezes minden egyre ugrásváltást és passage-t is bemutatott.

Adelinde Cornelissen lova, Jerich Parzival kissé belevágtázott először a jobb traverzálásba, majd a balba is, de olyan nehéz technikai elemeket is bevállalt, mint a nyújtott vágtából piruett, majd ebből ugrásváltás-sorozat, a végén pedig piaffe-piruett jobbra és balra. Laura Bechtolsheimer és Mistral Hojris a nyújtott ügetésben vágtáztak bele egy kicsi, és az ugrásváltás-sorozatuk sem volt hiba nélküli, de a szép piaffe-ok és a passage traverzálás ezeket kissé feledteték.

Őket követte az a ló, akit mindenki várt, és aki miatt sokan nagyon messziről is elutaztak Aachenbe: Totilas. A tizenegy éves fekete mén kevésbé könnyed piaffe-passage átmeneteket mutatott, mint Edward Gallal, és az ugrásváltás-sorozatok nekik is kisebb hibákat eredményeztek, de összességében Totilas és Matthias Alexander Rath meg tudták nyerni a versenyszámot. A ló tulajdonosváltásáról korábban már írtunk: Paul Schockemöhle lovának PR-tevékenysége I. osztályú.

Totilas után még két páros következett. Az amerikai színekben versenyző Steffen Peters és Ravel íven mutatott be ugrásváltás-sorozatokat, és eredményével végül nagyon megközelítette a vezető párost. Végül pedig Isabell Werth, az Aacheni Nagydíj tízszeres győztese lépett pályára El Santo NRW nevű lován. El Santo sajnos valamit meglátott az A betű környékén, ami miatt a nyújtott vágtából a piruett mindkétszer megakadt, de összességében a hatodik helyen végeztek.

A versenyszám győztese tehát Matthias Alexander Rath és Totilas lett 82,825%-os eredménnyel, másodikként Steffen Peters és Ravel végzett 82,000%-kal, harmadik pedig Adelinde Cornelissen és Jerich Parzival lett 81,775%-os kűrrel.

Bardóczky Veronika
Lovasok.hu

Fotó: CHIO AachenA magyar fogatok Aachenben
Fogathajtás Aachen

Három magyar fogat vett részt az aacheni CHIO-n idén: Lázár Zoltán, Dobrovitz József és ifj. Dobrovitz József.

A csütörtöki versenyszámban, a csapatverseny díjhajtásában Lázár Zoltán az 5. helyen végzett négyesfogatával, Dobrovitz József 12. lett, fia pedig 13. helyen zárt.

A szombaton megrendezett maratonhajtásban ismét Lázár Zoltán volt a legeredményesebb magyar, aki a versenyszámban 4. helyet ért el. Dobrovitz József a maratonhajtásban 10. helyen végzett, ifj. Dobrovitz József pedig a 21. helyen zárt.

A vasárnapi akadályhajtás után a magyar csapat a Nemzetek Díja versenyszámban a 4. helyen végzett a holland, a német és a svájci csapat mögött. Az egyéni összetett versenyben Lázár Zoltán 5. lett, míg Dobrovitz József 13., ifj. Dobrovitz József 18. helyezést ért el. Az összetett versenyt idén is Boyd Exell nyerte.

Gratulálunk a magyar versenyzőknek!

Bardóczky Veronika
Lovasok.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés