keresés a lovardák között
Főoldal   »   Lovas hírek


Behozhatatlanul vezeti a világranglistát Lázár Zoltán
LÁZÁR Zoltán győzött Bredában

Lázár győzelem Hollandiában!

Lázár Zoltán győzelmével ért véget az idei fogathajtó szezon Hollandiában, Bredában. Az idei világbajnokság három legnagyobb esélyesének (Exell Boyd, Ijsbrand Chardon és Chester Weber) távollétében igazi nyitott verseny alakult ki. A díjhajtás igen szoros eredménye után egy embert és lovat is igencsak próbára tevő maraton következett, amely után Lázár az élre állt és feledtetve a tavalyi kettesfogathajtó világbajnokság utolsó napjának kínos fiaskóját, az akadályhajtásban ezúttal hibátlant hajtva, megnyerte a bredai versenyt. Ezzel Lázár az idei fedeles Világkupa versenyek biztos indulójává vált, miután 84 ponttal átvette a vezetést a kvalifikációs versenyben. A magyar csapat második embere Dobrovitz József viszont továbbra sem találja az összhangot régi-új összeállítású fogatával, így ezúttal meg kellett elégednie a 15. hellyel. A kvalifikációs versenyben már csak egyetlen verseny van hátra, még pedig a klasszikus németországi Donaueschingen nagydíj. Ez elsősorban Dobrovitz számár lesz fontos, hiszen hosszú évek után először nem szerepel a TOP 10-es listán, mivel az idei teljesítménye egyelőre csak a 11. helyre rangsorolja, amely nem jelenthet fedeles Világkupa részvételt. 

A Dobrovitz család azonban nem maradt érem nélkül, hiszen ifjabb Dobrovitz József póni négyesfogatával élete egyik legrangosabb viadalán, a harmadik helyen végzett. Érdekesség, hogy a pónik versenyét a többszörös holland világbajnok Ijsbrand Chardon tizenhét éves fia, Bram Chardon nyerte, így elmondhatjuk, hogy a fogathajtásban bizony nem esik messze az alma a fájától. 

Előzmények: Főpróba a főszereplők nélkül 

Tíz nemzet huszonnyolc hajtója vállalta a nem mindennapi megpróbáltatásokkal járó, CAIO minősítésű viadalt. A fogathajtásban elérhető legmagasabb fokozat, mellyel csak Vecsés, Aachen és Breda rendelkezik, igazából megegyezik egy rangos nemzetközi viadal szintjével, azzal a két fő különbséggel, hogy itt kötelező csapatversenyt is kihirdetni és mindenki öt ponttal többet szerezhet a világranglista és a világkupa kvalifikációs táblázatban. A magyar színeket ezúttal is Lázár Zoltán és Dobrovitz József képviselte, ám mellettük ifj. Dobrovitz József is rajthoz állt a póni négyesfogatok kategóriájában. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy mivel ez volt az utolsó nemzetközi verseny a Kentucky Világjátékok előtt (hivatalos nevén: Alltech FEI World Equestrian Games) ezért a holland, német és a svájci hajtók csak úgy tudtak indulni, hogy kölcsön kocsikat és szerszámokat kértek, hiszen az „éles” felszerelések hajóra szálltak a múlthéten. A két legjobb holland hajtó Koos de Ronde és Theo Timmerman pedig otthon hagyta legjobb lovait, hogy megkímélje azokat egy esetleges sérüléstől.

Díjhajtás: Lázár továbbra sem lehet elégedett 

Németország jelenlegi legjobb hajtója Chrisstoph Sandmann kihasználta, hogy ellenfelei igencsak tartalékosan álltak rajthoz és így megnyerte a díjhajtás versenyszámát. A hollandok Theo Timmermann második helyével vigasztalódtak, aki hátra egy olyan lovat fogott be, amely még soha nem volt nemzetközi versenyen, ennek ellenére a tolatás kivételével egy egész nagyszerű programot láthattak tőle a narancssárga szurkolók. A harmadik helyen is igencsak lejtett a hazai pálya, hiszen Ronde Koos szintén nem a két megszokott lovát hajtotta a rudas és a nyerges helyen. Lázár Zoltánnak nem könnyítette meg a helyzetét, hogy első indulóként hajtott a négyszögbe és kisebb változások az ő fogatában is voltak, ám negyedik helyével igencsak közel tudott maradni az élmezőnyhöz, és őt ismerve sejteni lehetett, hogy könyörtelenül ki fogja használni a többiek felszerelés és lóbéli hiányosságait. 

Maratonhajtás: A rendkívüli nehézségű pályán, papírforma eredmény született

Chardon és Boyd távollétében a képzeletbeli bukmékerek bizony nem sokat fizettek volna, ha a svéd Tomas Eriksson, vagy az idei zelhemi és riesenbecki maraton győztes holland Mark Weusthof nyer. A végelszámolásban ezúttal Weusthof került ki győztesként, míg Eriksson ezúttal „csak” második lett, a német Michael Brauchle előtt. A négyes akadály mellett többen felsikítottak, amikor Lázár Zoltánnak meggyűlt a baja az egyik oszloppal és testvérének Vilmosnak az emlékezetes tavalyi esése jutott az eszükbe. A tét tavaly a világbajnoki cím és idén így utólag már tudjuk a világranglista győzelem volt, ám az ifjabbik Lázárnak sikerült végül a kocsin maradni és tovább száguldani, sőt összetettben két nap után az élről várhatta a folytatást. A svájci klasszis Werner Ulrich versenyről-versenyre, lassan, de biztosan kezd összeszokni lusitano fogatával, ezúttal a maraton negyedik helye az összetett második pozíciót jelentette számára a két nap után. Werner egyébként a bredai maraton után kijelentette nem fog változtatni jelenlegi összeállításán a világbajnokságig, így talán ő volt az egyetlen, aki az éles fogatával szállt harcba a világkupa pontokért. 

A verseny hírnevét tovább növelte, hogy a maratonhajtást megtekintett ő méltósága Beatrix holland királynő, két lány unokája kíséretében. 

Akadályhajtás: Mindössze négy hibátlan

Az utolsó napon mindösszesen négy hibátlan hajtás született, köztük Lázár Zoltán bravúros produkciója, mellyel megnyerte az összetett versenyt és átvette a vezetést a világranglistán az utolsó donaueschingeni forduló előtt. 

Lázár Zoltán nyilatkozata:

Nagyon-nagyon elégedett vagyok a lovaim teljesítményével. Két lipicai lovam ment hátul, melyekkel a tavalyi kecskeméti világbajnokságon is versenyeztem, és a díjhajtásban egy új lovat is sikerült kipróbálnom. A díjhajtás után ezúttal nyitott volt a verseny, hiszen nagyon kis különbség volt az élbolyban. A maratonban kicsit elfáradtak a lovaim, így picit talán még lehetett volna gyorsabban is mennem, az akadályhajtásra azonban újra erőre kaptak. Nagyon együtt voltak az utolsó nap a lovak, én bíztam bennük és úgy érzem ők is bíztak bennem, ezzel hozzásegítettek életem első CAIO győzelméhez, melynek nagyon örülök!  

A Dobrovitz rejtély:

 Az idei bredai verseny beszámolóiból, mint láthatjuk hiányzik Dobrovitz József nagyszerű teljesítményéről való beszámoló, nemes egyszerűséggel azért, mert az utóbbi években tőle szokatlanul egyik versenyszámban sem tudott kimagasló eredményt elérni.

Az utolsó világkupa kvalifikációs verseny előtt olyan helyzet alakult ki a ranglistán, ami komoly fejtörést okoz, még a minősítő rendszer megalkotóinak is. A világkupára eddig mindig az aktuális nyári szezon utáni legjobb tíz (TOP TEN) hajtó kvalifikálódott. Volt régebben is egy-két kivételes eset, amikor hajtók visszamondták a részvételt és, ezáltal teret engedtek a 11., 12. hajtónak az indulásra. A helyzet azonban most sokkal összetettebb. Dobrovitz József holtversenyben a 11. helyen áll, ám van egy apró betűs rész mely szerint egy nemzetből csak a három legjobb hajtó indulhat a világkupán. A tízedik helyen pedig nem más szerepel, mint a holland világbajnoki csapat tartalék embere Mark Weusthof, aki a negyedik fapapucsos a listán. Ezért ő normál esetben nem indulhatna. Dobrovitz így máris a tízedik, de mint említettük holtversenyben. És hogy kivel? Magával a német Christoph Sandmann-nal, akinek helyzete azért speciális mivel igaz, hogy négy versenyen indult és sokkal több pontot szerzett, mint Dobrovitz, ám mivel ezt három német azaz hazai versenyen tette, így a szigorú szabályok szerint tizenegy pontot levontak azaz hozzá sem adhatnak az eredményéhez mivel a második apró betűs rész azt is kimondja, hogy egy versenyző csak két hazai versenyen szerezhet pontokat. És akkor most ki indulhat a jelenlegi állás szerint? Sandmann! Miért? Mert a harmadik apró betűs rész kimondja, hogy pontegyenlőség esetén az a hajtó évez előnyt, aki több versenyt nyert, vagy ha egyáltalán nem nyert, akkor ki volt többet második, harmadik és így tovább. Sandmann riesenbecki győzelmével előnyt élvez az idén egyetlen válogató versenyen sem diadalmaskodó Dobrovitzal szemben. Ám ez még nem minden :-) A történetet tovább színesíti, hogy hátra van még egy forduló, ahol Weusthof és Dobrovitz is indul és a mögöttük sorakozók közül például Michael Brauchle is kiütheti akár mindkét indulót. A világkupa szervezői így két kis kaput is kinyitottak a hajtók előtt, ám döntés csak a donaueschingeni eredményhirdetés után lesz. Az egyik, hogy amennyiben Dobrovitz mégsem jut be, úgy mivel több VK forduló egykori győztese ezért szabadkártyát biztosítanak neki több fordulón, illetve kivételesen engedélyezik, hogy tizenkét hajtó induljon az idei téli szezonban, ám ez jelentősen függ, hogy mennyi versenyrendező vállalja majd az így megnövekedett költségeket.

Ifj. Bozsik József


Behozhatatlanul vezeti a Világranglistát Lázár Zoltán

Vecsés, Aachen, Breda a négyesfogathajtók legrangosabb CAIO fogathajtó versenyeinek helyszínei.

A szeptember 4-6.-án, a hollandiai Bredában rendezett versenyen hatszoros világbajnokunk győzött maga mögé utasítva a kétszeres világbajnok svájci Werner ULRICHOT és a hazai pályán versenyző csapatvilágbajnoki címvédő Mark WEUSTHOFOT. A verseny rangját növelte, hogy az október 14-17.-én, az Amerikai Egyesült Államokban, Kentuckyban megrendezésre kerülő XX. Négyesfogathajtó Világbajnokságra készülő hajtók zöme starthoz állt.

LÁZÁR Zoltán teljesítményével behozhatatlanul vezeti a négyesfogathajtók világranglistáját (Ennek ellenére – a tervek szerint – az utolsó fordulón Németországban starthoz áll.) Érett kiválóságunk győzelme. Vecsésen és Aachenben akadályhajtásban a világbajnokok sorát verte és az összetett versenyben is az élbolyban végzett.  A szakértők szerint Bredában a díjhajtásban még „maradtak pontok a Lázár-fogatban”; a maratonon pedig minden idők legnehezebb pályáját kellett teljesíteni.

Összeérik a fogat. Bredában négy lipicai: Cudar, Dani (Maestoso X-9), Remény, Favory Figaró és egy orlov-ügető Bental szerepelt a fogatban. (Tenyésztési érdekesség a „nagy egyéniség” Favory Figaróról. A 10 éves szürke herélt a Lázár-család kedvence; apja az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad tenyésztette Favory XXVII, a lipicai lovat megtestesítő, nagy genetikai értékű törzsmén, az Országos Mezőgazdasági Kiállítás nagydíjas lova; anyját Maestoso XI-20 Mátkát id. LÁZÁR Vilmos vette fiainak és állította tenyésztésbe; a kanca csikója Figaró a Domonyvölgyben született első csikó. Figarót az elmúlt évi kettesfogathajtó vb-n Lázár Vilmos hajtotta.)

Védett őshonos lófajtánk, a lipicai ismét világszínvonalon teljesített – kézzelfogható választ adva a fanyalgóknak. Közismert, hogy válogatottunk nem utazik a Kentucky világbajnokságra. Lehet, hogy az ott starthoz állók közül többen nem is bánják, hogy nem találkoznak a világranglistát vezető bredai győztes, bombaformába lendült LÁZÁR Zoltánnal?

Fehér Károly

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés