keresés a lovardák között
Főoldal   »   Western lovaglás   »   VersenyágakWestern Horsemanship

A western horsemanship (ejtsd: vesztern horszmensip) egy amatõrök és ifjú lovasok részére kiírt versenyszám. A program, amit a versenyek során lovagolni kell, tulajdonképpen a három jármódot és a reining-manõverek alapjául szolgáló elemeket tartalmazza. Célja az, hogy a fiatal és a kezdõ lovasokat a westernlovaglás alapjainak precíz elsajátítására buzdítsa. A fiatal lovasok korán „fejest ugorhatnak a mélyvízbe”, és már ifjú korukban elég nagy versenyrutinra tehetnek szert.

A western horsemanship lényege, hogy a lovas mennyire tudja a lóval összhangban, precízen és könnyedén végrehajtani az elõírt manõversort úgy, hogy közben nyugalmat, önbizalmat sugároz, természetesen helyes testtartás mellett.

A versenyzõket 0-20-ig terjedõ, félpontos léptékû skálán pontozzák. Ebbõl 10 pont adható a ló és lovas általános megjelenésére – a testtartást, a szárkezelést, a megfelelõ western ruházatot, az általános megjelenést és még a tiszta, ápolt felszerelést is beleértve – és 10 pont a gyakorlat végrehajtására. A szabályzat részletesen és pontosan megfogalmazza a versenyzõ megjelenésére és testtartására valamint a ló általános megjelenésére vonatkozó kívánalmakat. Mivel a western horsemanship a fiataloknak és a kezdõknek szól, a szabályzatban külön fejezet foglalkozik az egyes manõverek végrehajtási módjáról és a bírálati szempontokról. A hibákról és azok pontozásáról különbözõ szempontok szerinti rendszerezésben lehet olvasni, sõt a javasolt végsõ pontérték és az ahhoz tartozó hozzávetõleges lebontás is megtalálható. Ez rendkívül nagy segítség a kezdõ lovasok számára és mindemellett elõsegíti a minél objektívebb bírálatot is.

A verseny során az összes résztvevõ felsorakozik a pályán, és a gyakorlatokat a lovasok egyesével hajtják végre vagy már eleve egyenként lovagolnak a pályára. Minden programban szerepel legalább az egyik kézre mind a három jármód, továbbá a hátraléptetés. A gyakorlatok az alábbi manõvereket tartalmazhatják: lépés, ügetés, iramfokozás ügetésben, vágta, iramfokozás vágtában egyenes vonalon, íven, körön vagy nyolcas alakzatban, vagy ezen jármódok és manõverek kombinációja; stop; hátraléptetés egyenes vonalon vagy íven; teljes fordulat vagy pivot, beleértve a spint, a rollbacket és az elülsõ láb körüli fordulatot is; oldalléptetés, két patanyomon történõ munka, vagy combra való engedtetés; ugrásváltás vagy egyszerû ugrásváltás; ellenvágta; egyéb manõverek; vagy kengyel nélküli lovaglás.


 A végsõ helyezés megállapításánál a lovas testtartása, valamint a lovas és a ló teljesítménye számít. Igaz, hogy a western horsemanship nem tartalmaz olyan sok manõverkombinációt mint a reining, de mivel ifjú lovasokról van szó, és nagy hangsúlyt fektetnek a bírálatkor minden apró részletre, ide csak jól felkészített és igazán készséges lovak valók! A gyakorlott lovasoknak talán túl könnyûnek tûnõ feladatsor a gyerekek részérõl komoly munkát igényel, ezért nem szabad abba a hibába esni, hogy csak egy alapszinten kiképzett lóval ízleljék meg a versenyek hangulatát…

 

Forrás:  www.hqha.hu

Cikkajánló:


Hozzászólások:

   
Horze Lovasáruház   KLP   Lovasvilág Lovasbolt   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés