Lovas vagyok és időt akarok! – time management

Hányszor gondolkodtál már el azon, hogy milyen jó lenne, ha egy nap nem 24 hanem 72 órából állna, ami lehetővé tenné, hogy minimum a felét az istállóban töltsd kedvenc lovaddal? Sajnos a másodpercek gyorsan peregnek, így észre sem veszed, de már besötétedett, és te még nem: főztél, tanultál, találkoztál barátoddal/barátnőddel/pároddal, fejezted be a napi munkát stb. Mégis, hogyan gazdálkodj jól az időddel? Itt van néhány hasznos tipp, amelyek segíthetnek!

Az időgazdálkodás művészet, amit ha elsajátítasz, produktívabb leszel és kevésbé stresszes

 

“Az időt ingyen kapod, de valójában felbecsülhetetlen értékű. Nem birtokolhatod, de kihasználhatod. Nem tarthatod meg, de eltöltheted. S ha egyszer elvesztegetted, bizony soha többé nem kapod vissza azokat a perceket...” – Ismeretlen szerző –

Mindannyian tudjuk, hogy a lóval való foglalkozás bizony időigényes. Ha a sajátodról gondoskodsz a reggeli etetéstől egészen estig, vagy ha a bértartott lovadhoz mész ki délutánonként, esetleg hobbilovasként lovagolsz rendszeresen…, mind-mind bizony órákat vesznek el a napodból. Viszont azt be kell ismerjük, az élet nem csak lovazásból áll! Ha fiatalabb vagy, el kell látnod az iskolai teendőidet, barátokkal találkozni – hiszen az emberi kapcsolatok ápolása is nagyon fontos. Ha idősebb, akkor viszont várnak a munkahelyi feladatok, főzés, az otthon rendben tartása és a család.

Szűkösen felsoroltam, miket is kell egy lovasnak belesűrítenie egy napba. Ha te is küzdesz az idővel és gyakran legyőz, akkor a következő hasznos praktikák segítséget nyújthatnak!

Fontos! Természetesen tuti biztos, személyreszabott recept a sikeres time managementhez nincs!  Hiszen itt csak egy-egy tippet tudsz majd meg, ami hozzájárul, hogy megzabolázd az életed, azonban gyökeres változáshoz sok kisebb-nagyobb területet kell az életedben rendberakni.

Illetve, az időmanagement egyik kulcskérdése a célok meghatározása (hangsúlyozom célok és nem vágyak, a jó lovas szeretnék lenni vágy és nem cél), hiszen így könnyebb fókuszáltnak maradni. (Erről cikk hamarosan)

Talán a leghasznosabb – nekem személy szerint ez vált be – a 6-os módszer! Limpár Imrétől hallottam először ennek létezéséről. Ez a halogatóknak és azoknak, akiknek hiányzik a rendszer az életükből, ajánlott!
A módszer lényege, hogy minden nap reggel (vagy előző nap este) felírsz egy papírra 6 db elvégzendő feladatot, amit az adott napon meg kell csinálnod! Ezután rangsorolod őket fontosságuk szerint.
Például:
1. Reggel megetetni a lovam és kitakarítani a boxot
2. Elvégezni az adminisztrálást
3. Felhívni a nagyit “Boldog szülinapot” kívánni
4. Lovagolni 
5. Tortát sütni
6. Elolvasni egy újabb fejezetet a Drakdrek című könyvből
Fontosnak tartom, hogy minél konkrétabb dolgokat írj le, hiszen így könnyebb fókuszban maradni!
A haladás fontos! Ha egyszer eldöntötted a rangsort, már nincs lehetőséged változtatni, mert mondjuk a 4-es ponthoz több kedved van, mint a 2-eshez.
A módszer nem engedi, hogy tornyosuljanak az ember felett a feladatok, hiszen ha ma csak a 4-es pontig jutottál el, akkor holnap az 5. és 6. pont lesz az első, amit meg kell csinálnod!

M=M
Néha az ember életében kell pár olyan nap, amikor a “majd megcsinálomból” “most megcsinálom” lesz! Hosszú távon minden nap persze nem alkalmazható, de amikor már 6x gondolsz arra, hogy ki kellene takarítanod a csizmád, de aztán meggyőzöd magad, “úgy is koszos lesz, majd holnap”, akkor ez a hozzáállás segít a tettek mezejére lépni azonnal!

Feladat idő vs. idő feladat dilemma
Az iskolában azt tanultuk, hogy van egy feladat, mondjuk felkészülni egy témazáróra, a tanuló pedig automatikusan hozzárendeli, hány órát kell ezzel foglalkoznia a siker érdekében. Viszont azt nem tanítják meg, milyen az, amikor az időhöz rendelünk feladatot. Például: a mai nap elhatározod, hogy két óra alatt kitakarítod a boxot, lecsutakolod a lovad és befonod a sörényét, mert tegyük fel, utána dolgod van. Miután ezt elhatároztad, már nehezebben zökkent ki az, hogy a melletted lévő lány elkezdi elmesélni élete legérdekesebb történetét, ugyanis te tudod, neked ennyi időd van és haladnod kell! Hozzáteszem, néha az egyik módszer, máskor a másik – én se állítom be mindig a vekkert, hogy “akkor most két óra negyvenhárom percet idomíthatom a lovam” hiszen vannak olyan feladatok, amik időigényesek, ezért is kell megtaláni az egyensúlyt!

Mint láttad, mindegyiknél ott volt a “fókuszáltnak maradni”, mint kiindulópont. Talán az embernek ez az egyik legnehezebben elsajátítandó feladat az életében. Hogyan is maradjak a jelenben? Szerencsére, egy lovas bárki másnál könnyebben tud a jelenben élni, köszönhetően a lovának, aki rákényszeríti, hogy rá figyeljen és ott legyen vele minden pillanatban!

Egy módszert minimum egy, de a legjobb, ha két hétig csinálsz, kipróbálva, hogy bejön e vagy sem!

Ezeken kívül még számtalan praktika létezik! Ha érdekel mindenképp nézz utánuk!

2018.06.02. Írta: Horesnyi Szilvia, Lovasok.hu szerkesztő
Fotó: bigstockphoto.com

Hozzászólások