A ló vagy én? – lovas párok dilemmája

Ismerős a helyzet, mikor életed párja épp csak hazaugrik és már rohan is tovább a lovardába üdvözölni imádott lovát? Vagy eleve csak a lovardai teendők elvégzése után jut ideje rád? Amit a lovasok nem-lovas párjai eddig is tudtak, azt most egy kutatás is igazolta: a gazdik nagyon sok időt töltenek kedvenceikkel. Különösen a hölgyek.

Az angol Nemzeti Állategészségügyi Hivatal (NOAH) aktuális tanulmánya kimutatta, mennyire ragaszkodnak az emberek háziállataikhoz. Kiderült, hogy a nők negyede képes pusztán azért szakítani párjával, mert házi kedvencük nem kedveli lovagjukat. De napi problémáikat is gyakran megbeszélik állataikkal. A megkérdezett hölgyek fele azt is bevallotta, hogy elsőként háziállatát köszönti, mikor hazaér.

A kutatás azt is megállapította, hogy a nők harmada gondolkodás nélkül otthagyja az ágyát és a földre fekszik beteg kedvence mellé. Bizonyára Te is láttál már olyan lovast, aki beteg, vagy akár csak szokatlanul viselkedő, esetleg levert patása bokszában töltötte az éjszakát. Nos, egy lovas számára mi sem természetesebb ennél.

A férfiak, mint kiderült, kevésbé ragaszkodnak a jószágokhoz. Az uraknak csak alig több mint 10%-a szakítana azért, mert háziállata nem jön ki aktuális partnerével.

A megkérdezett közel 1100 kisállat-tulajdonos 40%-a még a saját életét is kockáztatná, ha kedvence veszélybe kerülne. Vajon a lótulajdonosoknál mekkora arányban fordul elő ez az önfeláldozó mentalitás? Ezek után az sem lehet nagy meglepetés, hogy a válaszadók fele a pénzt sem sajnálná beteg állata meggyógyításáért. Sokan inkább a dohányzásról vagy akár a saját ennivalójukról mondanának le, mint hogy kedvencükre kevesebb pénzt költsenek.

Innentől kezdve az sem lehet titok többé, hogy a gazdik nem csak párkapcsolati tanácsokat fogadnak el állataiktól, de gyakran más kérdéseket is megvitatnak velük. A válaszadók ötöde rendszeresen cseverészik a kedvencével például az időjárásról, 60 százalékuk pedig együtt ünnepli az állatokkal a születésnapokat, a Valentin napot, vagy éppen a karácsonyt. Lovasoknál lehet ezt még fokozni lovardai lovas karácsonnyal és a ló névnapok ünneplésével is. Továbbá nem ritka látvány a terepen egyedül lovagló hölgyek nevetgélése, éneklése, vagy “magában” cseverészése sem, hiszen a lovak köztudottan remek hallgatóságnak bizonyulnak.

A kisállat-tulajdonosok túlnyomó többsége abban is egyetértett, hogy a felelősségteljes gazda vigyáz az állatára, eteti, odafigyel a megfelelő mozgására és főképpen figyelmet fordít rá. Minden bizonnyal a lovasok körében elvégzett felmérés is hasonló eredményt hozott volna.

2015.05.30. Forrás: Napidoktor.hu
Frissítve: 2022.08.08.
Fotó: Canva

Hozzászólások