A lóbajusz rejtélye

Egyik reggel kolléganőnk érdekes hírrel fogadott minket az irodában. Megkérdezte, láttunk-e már bajszos lovat? Mindenki bólogatni kezdett, hogy persze hiszen az érzékelő szőrökre gondoltunk. De később kiderült, hogy nem vettük igazán komolyan ezt a kérdést. A fotóin ugyanis láthattuk, elég jelentős bajuszról van ám szó, nem holmi kis szőrszálakról.


Még 12 képünk van a bajuszos lovakról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Fotó: Schuch Lili

Általában a lovak szája, orra körül, kisebb érzékelő szőrök találhatók, amikkel a ló meg tudja állapítani, hogy az orra hegye milyen messze van bármilyen felülettől, informálják a lovat az előtte lévő textúráról, emellett még a legelésnél, táplálkozásnál is fontosak. Ha kozmetikai okból lenyírják egy ló érzékelő szőreit, akkor egy fontos érzékszervétől fosztják meg. Tehát ezeket a szőröket teljesen levágni tilos.

Néhány lovas dobozába egy bajuszfésű is jól jön…

Azonban úgy néz ki, egyes lovakat az sem zavarja, ha igazán bozontos szőrzet cirógatja az orruk alját.

Például Alfie, aki az angliai Brittonban él el sem tudná képzelni életét méretes bajsza nélkül. Gazdája bevallása szerint Alfie azonnal menekülőre fogja, ha úgy érzi meg akarják fosztani immár 17 centiméteres bajuszától.

A shire tulajdonosa úgy látja, hogy Alfie szinte büszke szokatlan szőrzetére. Ráadásul gazdája szerint a ménnek van is mire büszkének lennie, mivel állítása szerint ez a leghosszabb lóbajusz Nagy-Britanniában


Alfie és büszkesége. Még 12 képünk van a bajuszos lovakról.
Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

„Ő egy igazán makacs mén és nagyon büszke a bajszára” nyilatkozta Hayley a Daily Mail-nek.

Leginkább a fríz és shire fajtákon lehet látni ezt a jelenséget. Még nem tudni, pontosan mi áll a dolog hátterében, de valószínűleg egy génmutáció lehet a felelős a szokatlan pofaszőrzetért.

Egyes lovasok is előszeretettel hordanak feltűnő, néhány esetben óriásinak mondható bajszot. Ennek jegyében versenyeket is szoktak rendezni, sőt még egy saját közösséget is létrehoztak, a Magyar Bajusz Társaságot. Ki tudja? Lehet, hogy a Társaság tagjai a jövőben bajuszos lovakat választanak majd maguknak. És mivel ahány ló, annyiféle bajusz, biztos, hogy mindenkinek jut majd kedvére való bajuszos hátas.

Mindent összevetve, a bajusz semmiképpen sem veszélyes a lovakra nézve, akár ők maguk, akár lovasuk hordja azt.

Talán mire meglátogatjátok a Magyar Bajusz Társaság weboldalát, már Alfie is szerepelni fog a taglistán.

2013.04.30. Lauf Kata, Lovasok.hu
Frissítve: 2014.11.16.
2017.02.22.
Forrás: Dailymail

 

Hozzászólások