Visszakerült a helyére a felújított Rákóczi lovasszobor

Visszakerült helyére II. Rákóczi Ferenc felújított lovas szobra az átépítés alatt álló Kossuth téren 2014. február 21-én. A talapzaton latin nyelvű felirat látható "RECRVDESCVNT DIVTINA INCLYTAE GENTIS HVNGARAE VULNERA"  melynek jelentése: Kiújulnak a nemes magyar nemzet régi sebei.

 
 

A hat méter magas, bronzból készült lovas szobrot Pásztor János szobrászművész készítette még 1937-ben, II. Rákóczi Ferenc halálának 200. évfordulójára. Immáron restaurálva, múlt héten visszakerült eredeti helyére.

De vajon milyen jármódban halad a bronzba öntött ló?

Kétség kívül fantasztikus alkotás, Budapest egyik legszebb lovas szobra, ám lovas szemmel (talán még "laikus" szemmel is) felmerülhet egy kérdés: mi ez a különös jármód, amelyben a két hátsó láb egyszerre ér talajt? Vagy talán a szobrász csak egy látványos pozíciót akart megörökíteni? 

Mondhatnánk, hogy Pásztor János szobrászt statikai szempontok vezérelték, a talapzatra érő két hátulsó láb mellett a ló farka is támasztékként szolgál, így alakítva ki a tökéletes, hármas alátámasztást, a lábsorrendeket pedig figyelmen kívül hagyta. Bár a statikai szempont semmiképpen nem hanyagolható el, mégis azt állíthatjuk, hogy a szobrász a mai átlagos lovasnál messzemenően jobban értett a lovagláshoz, a lókiképzéshez.

Szokás azt is gondolni, hogy a királyokat, és fejedelmeket lovas ábrázolásukkor, megkülönböztetésül levade-ban ábrázolják. De hát a szobor nyilvánvalóan nem levade, hiszen a levade-ban a lábak egyformán viselik a terhet, azok tökéletesen egymás mellett helyezkednek el. Ráadásul a szobor egyértelműen mozgásban lévő lovat ábrázol, tehát valamilyen jármódban halad a ló!

A jármód terre a terre sem lehet, hiszen, bár ebben a jármódban a hátulsó lábak egyszerre érnek talajt, de ott is azok egymás mellett helyezkednek el. De ekkor már nem járunk messze elemzésünk eredményétől, a szobor a terre a terre változatát a redoppot ábrázolja! 

Rákóczi lova a Magyar Országgyűlés épülete előtt az egyik legnehezebb jármódban, a tökéletesen kiképzett harci lovak jármódjában a redoppban halad. A redopp iskolajármód, valamint a támadó lovas harci jármódja lévén teljes mértékben alátámasztja a fejedelem méltóságát, egyben emlékeztet a magyar lovas hagyományokra is.

dr.Gőblyös István és Zita: redopp földről
…és nyeregből

 

2014.02.24. Forrás: MTI 
dr. Gőblyös István Zabla&Kengyel Blog

Hozzászólások