Segédszár helyett időt adnak a lónak

A boldog, egészséges és eredményes ló egyik kulcsa a megfelelő edzés. Ezért az anatómiai szempontból helyes lovaglás is helyet kap a 2017-es EQUITANÁN, ahol erre a különleges területre specializálódott szakembereket és speciális edzésmódszereket ismerhetsz meg. Látogass el az EQUITANÁRA, hogy megtanuld, hogyan lehet lovad fitt egy életen át.

A megelőzés a legfontosabb

Idehaza is egyre több lovas fordít figyelmet a lovaglás kapcsán a lóanatómia, ló-biomechanika témakörére. És szerencsére egyre több az olyan lovas, aki, amennyiben lova viselkedésében, teljesítményében, fizikai kondíciójában problémát észlel, megpróbálja a probléma okát felderíteni, ahelyett, hogy segédszár vagy egy erősebb zabla után nyúlna.

De persze ahogyan az embereknél, úgy a lovaknál is a megelőzésen van a hangsúly, hogy négylábú társad hosszú életű, fitt és egészséges maradjon

Az Anatómiai Szempontból Helyes Lovaglás Központja (német rövidítése ARR) lókiképző és rehabilitációs intézmény is egyben. Az itt dolgozó csapat nem a megszokott módon edzi a lovakat. Céljuk nem az izomtömeg, erő vagy állóképesség növelése, hanem hogy a ló azon a képességeit fejlesszék, melyek segítik majd őt abban, hogy hátaslóként adott feladatában, a lehető legjobban megállhassa a helyét. Segédszárak, kikötőszárak, speciális kantározási módok helyett ők inkább időt adnak a lónak, s rávezetik arra, hogyan találja meg egyensúlyát és ütemét. 

funkcionális tréning során az alapozó és a korrekciós munka is három fázisban zajlik. A 3-4 hétig tartó, körkarámban végzett gimnasztikával párhuzamosan a ló, ha szükséges, kiropraktikai és homeopátiás kezelésekben is részesül. A második, egyhetes fázis a földi munkáról szól, míg az utolsó etapban a ló 3-4 héten keresztül már korának, használati céljának, fajtájának és fizikai adottságainak megfelelő, célzott tréninget kap.

Belépő ingyen? IGEN!
Utazz az EQUITANA-ra a Lovasok.hu-val és a 3 napos vásárbelépőt ajándékba kapod!
 
 

A ló ízületeinek elhasználódási esélye a minimumra csökken

A ló természetes ferdeségének korrekciója két fázisban zajlik. Első a földi munka, ami nem futószárazás, hanem kapicánnal, kézen, vagy hosszúszáron történik. A „jobb-és baloldalasság” kiegyenlítésével, az izmok egyensúlyának helyreállításával, a hajlékonyság, hajlíthatóság fejlesztésével párhuzamosan válik a ló izomzata alkalmassá arra, hogy lovasa súlyát hordozza. Ekkor már felnyergelik, s következhet a második fázis – többnyire a ló saját lovasával.

Az egyenesre igazíthatóság, egyenesség elérése lehetővé teszi, hogy a ló háta rugalmas, lengő mozgást végezzen a lovas alatt, kényelmesen ültetve őt. A túlkompenzáló, a mozgás és a használat szempontjából funkcióval nem bíró izmok (pl. a túlfejlett alsó nyakizom) leépítése, az izomegyensúly helyreállítása az izomzat vérellátásának javulását hozza magával, ami aztán hatással van a teljes anyagcserére.

A mozgás a ló számára kellemessé, megerőltetés nélkülivé válik, megtanul bánni a testével, önbizalma nő, és ízületei is tovább maradnak egészségesek.

A lovasnak is elkél a szakértő segítség

Ám nem csak a lovak, lovasaik is korrekcióra szorulnak.  A lovasokat saját lovaikon a képzés második fázisában futószárazzák.

A korrekciós képzés alatt a ló mozgásmintája, az érzés, amit lovasának nyújt, alapjaiban változik meg. Előfordulhat, hogy az a ló, amelyik korábban hátfájósan, a fejét rázva, merev háttal próbálta hordani lovasát, fájdalmától megszabadulva lengő háttal, dinamikusan megy majd előre – az új érzéshez pedig a lovasnak hozzá kell szoknia. A nyereg alatti munkában a lovasnak meg kell tanulnia érezni, ha lova elveszíti egyensúlyát, ütemét, ha az elejére esik, ha a hátsó lába nem dolgozik eleget és így tovább.

patanyomfigurák lovaglása, a gyakori kézváltás, ütem- és iramváltás vezeti rá a lovat és lovasát az egyensúly, a lendület és az egyenesség megtalálására. Enélkül pedig nem létezik sem támaszkodás, sem pedig összeszedettség.

A lovadhoz illő nyereg kiválasztásában is segítenek

A nem jól illeszkedő nyereg fontos anatómiai képletekre és izmokra, izomcsoportokra gyakorolhat nyomást. A következmény – csökkent vérellátás, izomgörcs, fájdalom, mely adrenalint szabadít fel s így a ló hátát beejtve, fejét magasra emelve, ellenszegülve próbálja magát kivonni a kellemetlen hatás alól.

Az ARR munkatársai a megfelelő nyereg kiválasztásában is segítenek. A csapat munkáját nyerges-szíjjártó is erősíti, aki mindig az adott ló-lovas párosnak segít megtalálni a megfelelő nyerget, vagy ha lehetséges, átalakítani a már meglévőt.

A lovasközpont rendszeresen tart képzéseket, továbbképzéseket, bentlakásos és utazó kurzusokat Németország-szerte és a szomszédos Svájcban.

Az ARR csapata a Lovassportok Világvásárának teljes időtartama alatt képviselteti magát az EQUITANÁN. Standjukat megtalálod a kettes csarnokban, F43-mas jelölés alatt.

2017.01.16. Andics Bernadett, Lovasok.hu
Forrás: 
– Equitana.com
– Tajty-Szalay Márta: Anatómiailag helyes lovaglás
– ARR.de

Lektorálta: Dr. Tornyi Katalin
Fotók: Arr.de

Hozzászólások