Gerjeni Lovasnapok

IX.Gerjeni Lovasnapok

Hollósi megvédte elsőségét
Lovassport Az esős idő ellenére igzalmas volt a gerjeni futam
TN-összeállítás

A kedvezőtlen időjárási körülmények ellenére remek versenyeket hozott a IX. Gerjeni Lovasnapok, amely a Dél-dunántúli Regionális Bajnokság első fordulója volt.

 

A gerjeni Domsa Ferenc ezúttal nem tudott beleszólni a dobogós helyek sorsába, de a verseny szervezéséből alaposan kivette a részét

A versenyre Tolna, Baranya és Somogy mellett Veszprém és Pest megyéből is érkeztek fogatok. Pénteken egész nap esett az eső, ezért a technikai értekezleten a dr. Kiss János által vezetett versenybíróság a maratonverseny könnyítése mellett döntött. A lovak kímélése érdekében az alapidőket meghoszszabbította, így kisebb iramban kellett meghajtani a szakaszokat. Szombaton 10 órakor rajtolt el a maraton, az első fogatot tízperces időközönként további 27 fogat követett. Szombatra elállt az eső, de a nehéz talaj így is próbára tette a lovakat és hajtókat egyaránt. Az összes fogatnál már a 6. és 7. akadályban látni lehetett, hogy a nehéz talajon elfáradtak a lovak. A maraton versenyben kiemelkedően jó teljesítményt nyújtott a tolnai Cseh László, aki mind a hét akadályt a legrövidebb időn belül teljesítette.

A dobogósok és a Tolna megyei eredmények. Maratonhaj-tás: 1. Cseh László 80.216, 2. Horváth Árpád (Perkáta) 80.258, 3. Süli Lajos (Harkány) 81.234, … 6. Hollósi László (Tengelic) 86.04 pont.

Vasárnap kora reggel kezdődött a díjhajtás amikor is a fogatok dr. Kiss János, Kacz Lajos és Némedi István versenybírók előtt mutatták be lovaik idomítottságát. A verseny kezdetén újra esett az eső, és a díjhaj-tópálya egy részén állt a víz, volt ahol a felázott talajon mély kátyúk keletkeztek, így a hajtók nem tudtak színvonalas programokat hajtani.

A dobogósok és a Tolna megyeiek eredményei. Díjhajtás: 1. Hollósi László 53.87, 2. Török László (Halásztelek) 57.60, 3. Süli Lajos (Harkány) 58.67, 6. Lehőcz Ferenc (Zomba) 62.93 pont.

A díjhajtás után a hagyományos spediterhajtásra került sor, ahol a helybéli hajtók mérték össze tudásukat. A lovakat gumiskocsiba fogva hajtották meg a 12 akadályból álló pályát.

A délutáni akadályhajtásra a sáros talajon Pákolitz István pályaépítő 16 akadályból álló könnyített pályát épített. Hu-szonhat fogat állt starthoz, közülük a zombai Bíró Viktor és a balatonlellei Szabó Zoltán teljesítette hibátlanul a pályát. A szétlövésben Szabó Zoltán bizonyult jobbnak, így ő nyert.

A dobogósok és a Tolna megyeiek eredményei. Akadályhajtás: 1. Szabó Zoltán (Bala-tonlelle) 0 hibapont, 2. Bíró Viktor (Zomba) 0 hibapont, 3. Prik-kel Péter (Mezőszilas) 0.5 hibapont, 5. Drobni Anikó (Tolna-Mözs) 3 hibapont, 6. Zámbó István (Dombóvár) 3 hibapont.

Az összetett versenyt az elmúlt évi bajnok Hollósi László magabiztosan nyerte, a második helyre meglepetésre Süli Lajos futott be, akinek fiatal lipicai lovai először indultak háromszámos versenyben.

A Tolna Megyei Lovasszövet-ség ezúton fejezi ki köszönetét Domsa Ferencnek és a rendezőknek, hogy a pocsék időjárási körülmények ellenére is egy színvonalas, jó hangulatú versenyt szerveztek.

Összetett verseny eredménye: 1. Hollósi László 142.910, 2. Süli Lajos 149.404, 3. Lehőcz Ferenc 152.098, 4. Horváth Árpád 158.788, 5. Dörögdi István (Mezőszilas) 159.556, 6. Kanizsai Zsolt (Komló) 161.680 pont.

A Dél-dunántúli Regionális Fogathajtó Bajnokság összetett versenyében ugyanezen hajtók állnak az első hat helyen.

Szombaton Tolnán vetélkednek a fogathajtók
Kettesfogat-hajtó versenyt rendez a Tolna-Mözsi Lovas Egyesület szombaton, a mözsi lovaspályán. A program délelőtt 9-kor kezdődik, az akadályhajtás első fordulójával. Az ünnepélyes megnyitó 13 órakor lesz, majd következik az akadályhajtás második fordulója és a vadászhajtás. Az eredményhirdetésre, díjátadásra 17 órától kerül sor.

Forrás: Tolnai Népújság
Frissítve: 2023.02.13.
Fotó: Canva

Hozzászólások