Gyógyíthat a lovas terápia

Gyógyíthat a lovas terápia

Kerta – Sérült személyeknek szervezett lovaglást és egész napos programot Topár Zsolt a Nyitott Lovardák országos program keretében. A rendezvényre kilenc sérült látogatott el ismerőseivel, családtagjaival.

A Csengő Parasport Lovas Szakosztály az idén először kapcsolódott be a sorozatba. A résztvevők között volt autista, Down-kóros, agydaganatos, mozgáskorlátozott és halmozottan sérült is. A jelentkezők egy része már gyakorlott lovas, voltak viszont, akik akkor ismerkedtek meg a lovas terápiával. Érkeztek érdeklődők Ajkáról, Pápáról, Tapolcáról, Celldömölkről, Magyarpolányból.

– A rendezvény célja, hogy a sérülteket kimozdítsuk a négy fal közül – tudtuk meg Topár Zsolttól. – Bemutatjuk a lovas terápia előnyeit, cél a ló és a lovaglás megszerettetése.

Az egész napos programban szerepelt a sérültek lovas bemutatója voltizshevederben, western- és angol nyeregben. Három bográcsban főtt ebédre a betyár paprikás krumpli, volt íjászbemutató, ami után az íjakat bárki ki-próbálhatta, sétakocsikázás a községben, terápiás kutyabemutató, csocsó és foci. Topár Zsolt két speciálisan kiképzett lóval végzi a gyógyító foglalkozásokat. Az állatnak meg kell szoknia, hogy babzsák, csörgő labda vagy különféle színű karika repül felé. Fel kell készíteni az állatot a váratlan hatásokra is. Az autistánál vagy Down-kórosnál nem lehet tudni, lovaglás ideje alatt mi megy végbe az agyában, ezért sok minden előfordulhat. A celldömölki Németh Krisztina 2004 októberétől lovagol. A 37 éves agydaganatos hölgyet a kezdetekkor négyen ültették fel a lóra és kétoldali biztosítással ülte meg azt, ma már westernnyeregben, önállóan irányítja az állatot. Mint elmondta, hetente jár a lovardába, azóta stabil lett a mozgása. Nagyon szereti a lovat, és a foglalkozás légköre is segíti őt a gyógyulásban. A lovon el kell lazulni és nyugodtnak maradni, az állat ugyanis megérzi a rajta ülő lelkiállapotát. A bemutatót a magyarpolányi Esli Jonatán kezdte. Topár Zsolt elmondta, a kisfiú mozgása sokat javult, ma már édesanyja segítségével egyenes háttal állni is tud a lovon.

Forrás: Napló
2006-05-26
Frissítve: 2023.02.05.
Fotó: Canva

Hozzászólások