501 lovas és több mint tízezer látogató a Nyeregszemlén

Lázas készülődést követően nagy sikerrel zajlott le az idén első alkalommal a Hortobágyon egyszerre megrendezett Nyeregszemle és Hortobágyi Lovasnapok. A várakozások és a lovasok előzetes regisztrációja alapján több mint 450 ló és lovasának részvételére számítottak a szervezők, ennek megfelelően több száz méternyi lókikötőt és közel fél hektárnyi villanypásztoros karámot állítottak fel a hortobágy-mátai Bitang-kertben.

Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Az előzetesen meghirdetett Mesterfogás-kurzusok, melyek során az ország elismert szakembereitől tanulhattak a lovasok, már a rendezvény előtt, június 18-án, szerdán megkezdődtek. Gőblyös István, Lezsák Levente, Pénzes Gábor, Szalontai Zoltán és Tóth Lajos egyaránt egyedülálló, a lovasokhoz igazított szemináriumok során igyekezett minél többet átadni a különböző stílusok iránt érdeklődő résztvevők számára. A három napon át tartó képzéseket mintegy 20 lovas és több mint 50 néző követte végig, a szervezők tervezik a kurzusok folytatását.

A Nyeregszemle előző évekbeni gyakorlata szerint az ország különböző pontjairól érkező lovasok szerdától kezdték elfoglalni szállásukat, a pénteki nap végére már több mint 350 ló és lovasa alkotta a rendezvény “lovasfaluját”. Velük és a szombatra-vasárnapra érkezőkkel együtt összesen 500 feletti lólétszámmal zajlott le a Nyeregszemle és Hortobágyi Lovasnapok, ami mind a rendezvények történetében, mind a magyarországi lovas események létszámának tekintetében rekordnak tekinthető!

Pénteken a Nyeregszemle Kupa előfutamai, valamint a Seregszemle főpróbája nyitották meg a hétvége programját. A szombati napra kilátogatók a rendezvény lovasainak Seregszemléje és a megnyitó ünnepség mellett megcsodálhatták a Pusztai Róka Nomád Hagyományőrző Egyesület és Kiss Péter lovasíjász közös bemutatóját, Tászler Melinda és Hamza Viktória szabaidomító műsorait, a Hadak Útja Lovassport Egyesület tanítványainak ügyességét, Lezsák Levente és Czirják Krisztián lovaskaszkadőröket, végigizgulhatták az országban egyedülálló szimultán fogatversenyt, a reneszánsz lovagi tornát, valamint a hortobágyi csikósok megmérettetését. A színes programkínálat megkoronázásaként a Mesterfogás-kurzusok oktatói közös karüsszelt mutattak be, a laikusok számára is érdekes volt a különböző stílusokat képviselő kiváló lovasokat egy programban látni. Ugyancsak különleges színfoltja volt a hétvégének a Kazahsztánból érkezett lovasok bemutatója, akik a hazájukban népszerű lovas játékokból nyújtottak ízelítőt.

Nyeregszemlézők nyilatkoztak a Nyeregszemléről

A gyermekeket egész hétvégén várta a Hintalovasok Kertje, valamint a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola tanulóinak gyermekfoglalkoztatói, akik különböző népi mesterségekkel ismertették meg a legkisebbeket.

Az Arénán kívül is zajlottak a programok, a kovács és lócsontkovács bemutatók mellett a solymásztáborban is fotózkodhattak a madarakkal a látogatók, a gyermekek pedig lovagolhattak, vagy fogatra ülhettek. A Kézműves Udvarban több tucatnyi kézműves mester termékeit csodálhatták meg, valamint megtekinthették a Magyar Bajuszmustra versengését. A remek hangulatot Szabó Antal és zenekara alapozta meg a rendezvénysátorban, esténként pedig a Madaras Zenekar szolgáltatta a talpalávalót a táncházban.

Vasárnap a fenti programok, valamint az egész napos C kategóriás fogathajtó verseny mellett sor került az egész hétvégén zajló versengések döntőire, így a marhaterelő verseny, a csikósverseny, valamint a Nyeregszemle Kupa végső győztesére is fény derült. Utóbbit három kategóriában írták ki a szervezők, az egyes korcsoportokban elért eredményeket bővebben itt olvashatod: Nyeregszemle Kupasorozat, eredmények

A felnőtt kategória első helyezettje, Bene Sándor a „Hortobágy bajnoka” cím mellett a Catamaran Apartmanház jóvoltából egy egyhetes balatoni nyaralást is magáénak tudhat. A marhaterelő bemutató versenyt Mester Attila nyerte, a fogathajtó verseny szép számú mezőnyében pedig Domokos Sándor végzett az élen.

A rekordszámú lovas mellett magas létszámú nézősereg is figyelemmel követte a hétvége eseményeit, a két nap alatt összesen mintegy 20 000 látogató vett részt a rendezvényen, így hangos taps kísérte a látványos bemutatókat és versenyeket. Az előre regisztrált látogatók körében egy balatoni nyaralást sorsoltak ki a szervezők, melynek nyertese Farkas Imre és családja, gratulálunk! Ugyancsak a szerencsére bíztuk Dörgő, az egy éves kunfakó csikó sorsát, akit a Lovas Nemzet és a rendezvény közös sorsolásán Varga Péter nyert meg.

2014.07.15. Csuti Péter
Fotók: Nyeregszemle


KapcsoLÓdó cikkek:

A Nyeregszemle első napja (2014.06.20.) képekben >>

Fotók a Nyeregszemle második (2014.06.21.) napjáról >>

A 2014-es Nyeregszemle legszebb pillanatai >>

Hozzászólások