40.nemzetközi díjugrató verseny – Kiskunhalas

40. Nemzetközi díjugrató verseny – Kiskunhalas

Többletmunkát, nagyobb szervezői ráfordítást igényel, mégis kellemes teherként veszik a 40. CSI * – Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny iránti fokozott versenyzői érdeklődést a jubileumi sportesemény rendezői. Kisebb dilemma után született meg a döntés és szövetségi hozzájárulással megnövelték a nevezési limitet a délvidéki lovas fellegvárban.

Tíz nappal a végső nevezési határidő előtt 314 start igényt regisztráltak a szervezők, amelyben nincs benne a három CSN gyermekszám, sem a puissance, sem pedig a staféta.

Kalicz László versenyigazgató hozzátette: „Számítunk román, szerb, szlovén és belorusz lovasokra is, de a külföldieknek fenntartunk még helyeket április 25-ig a nevezési lehetőség utolsó pillanatáig.”

Tóth Balázs a sajtótájékoztató Balázs lovas tanya vendéglátójaként bemutatta az általa kezdeményezett, Halas Lovas Magyar Bajnokai Fal alapító okiratát. „Magam sem gondoltam volna, hogy közel száz olyan lovast kell a márványtáblára vésetnem, akik kiskunhalasi színekben szereztek egyéni, vagy csapat magyar bajnoka címet. Kérem a bizottságot, hogy segítsenek abban, hogy Szabó Iván Sportlovasnő című szobránál a méltó helyén helyezhessük el végleg az országban egyedülálló névsort.”

Waszlawczyk Dáriusz a Regiment Park további programbővüléséről beszélt.  „A kiegészítő programok terén is tovább színesítettük a repertoárt. A Regiment Park huszár tábora, Szegedi Gábor pusztafogata és csikósbarátainak produkciói mellett a Habsburg Eilica vezette Sóskúti Manók lovastorna bemutatójával bővült a show-számok sora.”

Szolnoki István a Kiskunhalasi Városgazda Zrt. üzemvezetője elmondta, hogy nagyon sok fizikai erőt igénylő munkát végeztek: „A rend, a tisztaság mellett, a szociális létesítmények üzemképessé tétele, az itatórendszer helyrehozása, a zöldterület rendezése mellett értéknövelő beruházások mis történtek a lovaspályán.”

Rémán János rendezvénymenedzser a verseny támogatottságát 42 különböző cég vagy magánszemély hozzájárulásának igazolásával erősítette meg, majd kiemelte: „A nemzetközi díjugrató versenyen túl pedig a kiegészítő programok, mint a Regiment Park, a kézműves kirakodó, a gyermekfoglalkoztató olyan családi szabadidős lehetőségeket kínál, amiben mindenki megtalálja a számítását május első hétvégéjén.”

Az előzetes információkból egyértelműnek tűnik, hogy az április 30. és május 2. között megrendezésre kerülő 40. CSI * – Kiskunhalasi Nemzetközi Díjugrató Lovasverseny méltó lesz a hagyományokhoz. 

Írta: Kovács Iván


Szegedi Gábor átadja a gyeplőt

Négy évvel ezelőtti balesete óta Szegedi Gábor nem hajtott pusztafogatot, s bár orvosi javaslatra távol tartotta magát a veszélyes produkció végzésétől, azért gondolt arra titkon, hogy egyszer méltó alkalmat találjon a hivatalos visszavonulásra. Persze a nagyközönség nem maradt pusztafogat nélkül, hiszen fia, ifj. Szegedi Gábor gyermekkora óta szívta magába a lovas tudást édesapjától, így a fogathajtást, díjugratást és természetesen a Szegedi védjeggyel ismert pusztafogat hajtást is. Szegedi Gábor a 40. CSI* Kiskunhalasi Díjugrató Lovasverseny kezdése előtt néhány nappal bejelentette, hogy a jubileumi kiskunhalasi lovas ünnepen, május 1-jén kíván visszavonulni a pusztafogat hajtásától és azt a nagyközönség előtt az ünnepélyes megnyitó során adja át fiának. (fotó: Hajdu Krisztina)

Orvosai tanácsának ellenére Szegedi Gábor vállalta a produkciót, az-az, hogy a pusztaötös-fogat hátsó két tagján állva bejön a közönség elé és hivatalosan átadja fiának a gyeplőt, aki ezt követően tartja meg bemutatóját. Szegedi Gábor így nyilatkozott döntéséről: „Nagyon jó érzés látnom, hogy a fiam, aki a halasi verseny miatt érkezett haza ismét norvégiai munkájából, ilyen biztosan tartja gyakorlás közben a most összerakott ötöst. Szívszorongató érzés megélni, hogy az életöltőnyi tapasztalat, amit átadni próbáltam, mennyire látszik munkáján. Büszke vagyok rá és az elmúlt néhány napban a fogat összeállítása, összeszoktatása közben arra gondoltam, hogy érzek annyi erőt magamban, hogy szépen, a legalkalmasabb helyen, méltó körülmények között mondjam azt a világnak, hogy nyugodt szívvel válok meg az oly sok örömet okozó pusztafogat hajtásától.

Kiskunhalas, a lovasiskola és a halasi versenyek jelentik számomra azt a közeget, ahol kiteljesedett a pályám, ahol leginkább megbecsülték és minden évben várták, hogy bemutassam a folyamatosan változó és megújuló fogatomat. Ezzel kívánok a halasi közönség előtt tisztelegni, egyúttal megköszönni több évtizedes kitüntető figyelmüket, elismerésüket és szeretetüket. Ez mindig erőt adott nekem, hogy még felkészültebben, még jobb teljesítménnyel és még látványosabban tarthassam bemutatóimat idehaza és külföldön egyaránt. Azt kívánom minden édesapának, hogy megélhesse azt, ami nekem megadatik május 1-jén, az-az a nyilvánosság előtt átadni apaként fiamnak a gyeplőt.”

Szerző: Kovács Iván


Bajnokok köszöntése, köztük Halász Judittal

A Magyar Lovas Szövetség az 50 évvel ezelőtti magyar bajnokokat és kiemelkedő nemzetközi eredményeket elért lovasokat Kiskunhalason köszönti. E kategóriába tartozik az 1960-as Velencei Ifjúsági Díjugrató Európa Bajnokságon szerepelt magyar csapat is. A hetedik helyezést elérő együttesben szerepelt az akkor még színészi pályája előtt álló Halász Judit is.

Az 1960-as magyar ifjúsági válogatott csapatban Halász Judit mellett, a később legeredményesebb kiskunhalasi lovas Varró József szerepelt, Ákos Ajtony és Frank Elemér. Halász Juditot megerősítette, hogy jelen lesz a kiskunhalasi lovasverseny ünnepélyes megnyitóján és nagy örömmel vette, hogy a számára oly kedves emlékeket hordozó ifi EB kapcsán gondoltak rá.

Ugyancsak ezen megnyitó keretében köszöntik Suti Istvánt, aki a II. VH-t követő olimpiák legeredményesebb magyar díjugratója, ő a Római Nyári Olimpiai Játékokon 1960-ban Széplány nevű lovával az egyéni versenyben 10. volt. Szintén az 1960-as bajnokok között köszöntik május 1-én Bábel Józsefet (Hőr. Dózsa) Frank Elemért (BP Honvéd) és Keszthelyi Gábort (Hőr. Dózsa). Külön köszöntik az önkormányzat és a Honvédelmi Minisztérium részéről azon kiskunhalasi lovasokat, szervezőket és katonai vezetőket, akik megalapozták és sikerre vitték a városnak nemzetközi elismertséget hozó lovassportot, lovas kultúrát. –

Szerző: Kovács Iván


SZEGEDI & FIA csikós bemutató

Szegedi Gábor fogathajtó világbajnok, Guiness rekorder pusztafogat hajtó, fiával ifj. Szegedi Gáborral együtt lép pályára csak a halasi közönségnek egy műsorszám erejéig. A két Szegedi május 1-jén, szombat délután 16.00 órakor, a Dr. Vincze Jenő emlékverseny után mutatkozik be egyedülálló közös csikós produkciójukkal.

Az utóbbi években puszta ötössel ifj. Szegedi Gábor kápráztatja el a halasi közönséget, aki jelenlegi norvég munkahelyéről a jubileumi kiskunhalasi verseny miatt érkezik egykori sikereinek szülőhazájába.

Édesapja a rendezőség felkérésre állt kötélnek ismét, hogy a tavalyihoz hasonlóan apja és fia együtt lépjen fel. Szegedi Gábor örömmel tett eleget a kérésnek és elmondta, hogy fia a május 1-i verseny előtt két héttel már néhány napra hazajött Norvégiából, hogy a Domonyvölgyi Lázár Lovasparkban összeállítsák az ötös fogatot és begyakorolják a nem mindennapi bemutató műsortszámot.

– Szerző: Kovács Iván
Kép: canva
Frissítve: 2023.08.16.

Hozzászólások