Legfőbb kincsünk lovaink egészsége!

A mai világban számtalan dolgot megkaphatunk pénzért, de van egy dolog azonban, amit csak megőrizni, megóvni tudunk és ez nem más, mint az egészség, legyen szó sajátunkról vagy lovainkéról. Hiába vásároljuk meg a legszebb és legdivatosabb lovasfelszerelést, ha lovunk nem egészséges, rossz a közérzete, lehangolt. Ez az állapot a közösen eltöltött időre is rányomja a bélyegét, közös lovaglásaink sem lesznek olyan páratlan élmények, mint amit szeretnénk. Jól látható, hogy ez egyik fél számára sem jó.

A tünetek megjelenésével kezdjük el végiggondolni mik lehetnek a kiváltó okok. Sokszor érdemes az alapoknál kezdni, így a táplálkozásnál. Vizsgáljuk meg lovunk étrendjét! Sajnos kevesen engedhetjük meg magunknak, hogy lovaink igényeinek megfelelően összeállított fűmagkeverékkel vessük be a legelőjük, bár nagy választékban állnak rendelkezésre ezen termékek a boltok polcain. Ez nem csak költséges, de igen sok munkával is jár.

A XX-XXI. században elterjedt modern, intenzív mezőgazdasági művelés által előállított termékek zab, réti szénák, sokszor nem tartalmazzák megfelelő mennyiségben és minőségben lovaink számara kellő mennyiségben a szükséges fehérjéket, ásványi anyagokat, vitaminokat, sőt a használt növényvédő szerek akár még károsak is lehetnek lovunk szervezetére.

Szerencsére ma már rendelkezésre állnak olyan készítmények mind a házi kedvencek (kutya, macska), mind lovak számára kifejlesztett természet étrend-kiegészítő granulátumok, amik segítséget nyújtanak lovaink egészségének helyreállításában és megőrzésében. Granulált kialakításuk révén lovunk nem tud válogatni, kiszedni a neki nem tetsző részeket, valamint a granulálás folyamata magas hőn történik, mely elpusztítja a kórokozókat. Egyes esetekben a granulátum különböző kivonatokat tartalmazhat (pl. búza-csíra), amely anyagok jótékony hatását számos klinikai vizsgálat is alátámasztotta. A búzacsíráról többek között bizonyították, hogy immunstimuláns, gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatása révén segíti, gyorsítja a betegségből lábadozó lovak gyógyulását, illetve a lovak egészségének a megőrzését.

A természetes táplálék kiegészítők különböző előnyökkel rendelkezhetnek egészséges és gyógyuló lovakban:

 • jobb kondíció,
 • ritkább megbetegedések,
 • terhelés után gyorsabb regenerálódás,
 • egészséges szőrzet, bőr és pata,
 • immunstimuláns hatás,
 • gyulladáscsökkentő hatás,
 • antioxidáns hatás,
 • kancák számára könnyebb vemhesülés,
 • támogatja az egészséges állapot fenntartását,
 • segít stresszhelyzetben,
 • támogat legyengült állapotban,
 • pozitív hatás a bélhám integritására, a bélcsatorna természetes védelmi funkciójának támogatása (táplálékkal felvett káros anyagokkal szembeni védekezés).

Gyógyír a viselkedésproblémák enyhítésére

Mai világunkban nem csak minket érintenek a stressz kedvezőtlen hatásai, de lovaink életét is, hangulatát is negatív irányba tereli. Lovaink természetükből adódóan zsákmány-menekülő állatok, könnyebben kiváltódik ez a reakció. Sajnos stressz hatására kedvezőtlen folyamatok indulnak el a szervezetben, mely traumák tartós idegi, viselkedésbeli változásokat eredményezhetnek.

A lovak viselkedését számos tényező befolyásolhatja, mint például a hormonális hatások, a tartási körülmények, de akár a hasznosítási irány is. Ilyen kedvezőtlen hatások által könnyen alakulhatnak ki nem kívánt viselkedésproblémák (agresszió, szorongás, idegesség, engedelmesség hiánya stb.), amelyek megnehezíthetik a lovakkal való munkavégzést, sportot és szabadidős tevékenységet. Ebből következően fontos ezen magatartásformák és a kiváltó okok mielőbbi kezelése.

Több éven át tartó klinikai kutatások által bizonyítottá vált az étrend-kiegészítő granulátumok jótékony hatása. A tesztelésben 91 darab ló (2-től 35 éves korig, változatos hasznosítási irányú kancák, heréltek) vettek részt, melyek valamilyen magatartás problémával küzdöttek az étrend-kiegészítő szedése előtt. A kutatásban beigazolódott, hogy a granulátum szedése szignifikánsan csökkentette ezen káros viselkedési formák előfordulását, valamit azt is sikerült bebizonyítani, hogy azok az állatok, amelyek a magatartásbeli problémákon túl más betegségben is szenvedtek a tünetek javulását mutatták. Ezen lovak esetében leírták, hogy javult az étvágyuk ennek eredményeként súlyuk gyarapodott, a kólikás tünetek enyhültek, a bőr- és a szőrproblémák is szépen javultak.

A fentiek alapján jól látható, hogy az étrend-kiegészítő granulátumok, amely nem csak lovak számára elérhetőek (kutyák, macskák), számos egészségügyi problémára jelenthetnek megoldást, valamint nyújthat enyhülést a viselkedési zavarok esetében.

Amennyiben felkeltette érdeklődésedet a téma és többet szeretnél megtudni, illetve beszereznél lovad számára étrendkiegészítő készítményeket, keresd fel a Lovasok.hu webáruházát ide kattintva.

2022.07.05.
Sáradi Judit Nikoletta
Kép: Canva.com

Hozzászólások