Magyar győzelem a 3. Nemzetközi Patkolókovács Versenyen

Idén immár hat országból húsz indulóval zajlott le a 3. Nemzetközi Patkolókovács Verseny Jósvafőn. A visszatérő magyar és lengyel csapat mellett immár osztrák, angol és francia versenyzők is megmérettették magukat Konrad Maier és Günther Bosl bírói felügyelete alatt.

Glos Przemek munka közben
Még 10 képünk van a versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Szombat versenyszámai a mintapatkók, valamint a péntek esti technikai megbeszélésen leleplezett meglepetéspatkók voltak. Előbbire egy egyenes hegyfalú francia, valamint egy hátsó lábra való, tűzben hegesztett szívpatkót kellett készíteni. A meglepetésfeladat pedig egy szélesített, mélyen káfolt, vastagodó szárú egykápás első, valamint egy hegesztés nélkül készített, első lábra való alumíniumpatkó volt.

Az első napi patkolószámok után show következett, elsőként a közönségkedvenc bornyitogató csapoló versenyszámmal. A hat kétfős csapat egy közös ládát kellett kinyisson, félig együttműködve, hogy megszerezhesse a nyereménynek szánt bort. A nyertesek ezúttal is Jére István és Jére Hunor lettek, bizonyítva a székely furfang, no meg a szomjúság motiváló erejét.

Jerome Champion
Még 10 képünk van a versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A program új elemmel folytatódott, az amatőr versenyszámmal, ahol a közönségből önként jelentkezők készíthettek egy-egy patkót a jelenlévő kovácsok segítségével. Ez után Jére István adott ízelítőt a gyorskovácsolásból, három perc alatt elkészítve egy lórakész patkót, majd pedig helyi hírességek, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója, Veress Balázs és kisfia, Zerind kovácsoltak egy patkót Konrad Maier segítségével. 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság hucul lovai
Még 10 képünk van a versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

Vasárnap következett a fő versenyszám, ahol végre szerepet kaptak az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság hucul lovai is. A négy körös patkolás versenyszámot népes közönség kísérte figyelemmel. Az vetélkedést a sasszem versenyszám zárta, ahol a versenyzőknek mindössze 10 másodpercük volt arra, hogy 2 méter távolságból megnézzenek egy lópatát, levágják a megfelelő méretű anyagot és 25 perc alatt elkészítsék a patára illő, tűzben hegesztett szívpatkót.

A tanuló kategóriában idén csak három versenyző indult, első helyen Boros Ferenc végzett (89 pont), második Blénesi Árpád (75 pont), harmadik Albert Máté (69,5 pont).

A tanuló kategória eredményhirdetése
Még 10 képünk van a versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A profik mezőnyében Pródán Norbert idén is megvédte címét, a dobogó második fokát pedig ismét Jére István foglalhatta el. Holtversenyben harmadik helyen a francia nagyöreg, Jerome Champion, valamint a látványos teljesítményt nyújtó Andrew Prout, aki a diplomáját csak néhány hónapja kapta kézhez. 

Végeredmény:

 1. Pródán Norbert 302,5
 2. Jére István 286,5
 3. Jerome Champion 280
 4. Andrew Prout 280
 5. Mateusz Szczesny 263
 6. Adam Kosakowski 260,5
 7. Godó József 259
 8. George Rogerson 218,5
 9. Benco Allmer 203
 10. Czikora Gábor 190,5
 11. Michal Kotkiewicz 190,5
 12. Dawid Pluta 185,5
 13. Tronka Zoltán 182,5
 14. Pawel Lesner 167,5
 15. Kajos Viktória 156,5
 16. Eck Ernő 143
 17. Przemek Glos 86

Gratulálunk a versenyzőknek!

A profi kategória díjátadója
Még 10 képünk van a versenyről. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez

A visszajáró versenyzők ezúttal is kiemelték, az újoncok pedig örömmel nyugtázták, hogy különösen jó hangulat uralkodott a 3. Jósvafői Nemzetközi Patkolókovács Versenyen. Nem csak új ismeretségek, hanem új barátságok is köttettek. Külön köszönet jár az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak, valamint a jósvafői önkormányzatnak, akik nem csak lehetőséget adtak idén is a versenyhez, de a nemzetközi színvonalat is biztosították az új elrendezésű versenytérrel, és a különleges, szépen csiszolt és dekorált üllőtőkékkel.

Mire jók a kovácsversenyek?

Felmerülhet a kérdés, hogy milyen gyakorlati haszna van, ha egy patkolókovács rendszeresen részt vesz versenyeken? Miben több ez a hétköznapi munkájánál?

Azok a patkolókovácsok, akik vállalják a versenyeken való megmérettetést, napi munkájukon kívül is hosszú órákat töltenek gyakorlással, technikájuk javításával, ami azt eredményezi, hogy a mindennapokban is magasabb színvonalon látják el munkájukat.

A gyári, félkész patkók széles választéka persze nagy könnyebbséget jelent a patkolókovácsoknak a minndenapi munka során, hiszen már nem kell minden patkót egyenként kézzel elkészíteniük. Viszont nem is hordhathatnak mindig mindenféle modellt magukkal, néhány szál vas és alumínium azonban nem foglal sok helyet az autóban. A kovácsolásban gyakorlott patkolókovácsot nehezebben érhetik meglepetések, mert a félkész gyári patkókat is könnyebben tudja a lovakra igazítani, a különböző ortopédiai szempontok alapján. Munkája szebb, látványosabb, gyorsabb és hatékonyabb.

2014. 09. 03. Magyar Patkolókovácsok Egyesülete
Fotó: Beata Niedziela és Ormándi Tamás, MAPE 


KapcsolLÓdó cikkek:

A legjobbaktól tanulhattak a hazai patkolókovácsok >>

Beszámoló: Nemzetközi Patkolókovács verseny >>

Beszámoló a II. Nemzetközi Patkolókovács Versenyről >>

Hozzászólások