Hucul lovakkal kovácsolták a szerencséjüket

A bemelegítést a kovácsolási feladatok jelentették, majd vasárnap a hucul lovak és a patkolás magasiskolája tette próbára az 5. Nemzetközi Patkolókovács Verseny résztvevőit. 

Lövei Attila előkészíti a neki sorsolt hucul lovat a patkoláshoz

A neves bírák, azaz Nigel Fennell és William Hampson személye nem csak az augusztus első hétvégéjén megrendezett verseny szakmai színvonalát garantálták, de előrevetítették azt is, hogy az idei évben az angol patkolókovács iskola jegyében zajlik a megmérettetés.

A kezdők mezőnyében 9, a nyitott kategóriában 12 patkolókovács vállalta a megmérettetést 6 európai országból.

Két vasat tartottak a tűzben

A szombati nap a mintapatkók kovácsolásával kezdődött, először a kezdők álltak üllőhöz, hogy 60 perc alatt elkészítsék a kiírásban szereplő 3/4 árkolt első patkót, illetve a laterális szélesített hátsó patkót árok nélkül. A nyitott kategória résztvevői számára egy hegyi munkapatkó és egy körkápás patkó elkészítése volt a feladat.

Délután pedig következett a meglepetéspatkók elkészítése. Ennél a feladatnál rendkívül sokat számít a versenyző rutinja, hiszen a patkók elkészítését nem tudják előre begyakorolni, hiszen azokat a versenyt megelőző este mutatták be a bírák.

Melegszik a patkó

Boroztak a versenyzők, kalapáltak a hétköznapi hősök

A szigorú szakmai feladatok után könnyed versenyszámok hoztak kellemes levezetést mind a versenyzőknek, mind a szép számmal megjelent nézőseregnek.

Idén egy megtermett szalamandra volt a bornyitogató versenyszám főszereplője. Az Aggteleki Nemzeti Park jelképeként is ismert állatka foltjai egy-egy üveg sört vagy bort rejtettek. A versenyzőknek a maguk kovácsolta szerszámmal kellett kinyitniuk a csavarral lezárt rekeszeket, és egy üveg bort előhúzni a szalamandrából. Amikor a kezükben volt a palack, már “csak” dugóhúzót kellett kovácsolniuk. A versenyszámot a bírák kettőse nyerte, ők kortyolhattak először a nemes Tokaji borból.

A nap záró versenyszámában a hétköznapi hősök álltak az üllők mögé, hogy patkolókovács mentoraik segítségével elkészítsenek egy-egy patkót. Az elkészült darabok ebben a versenyszámban is szigorú szakmai bírálaton estek át.

Bort és sört rejtettek a szalamandra foltjai

A mérce a patkolás magasiskolája

A patkolási feladat főszereplői a versenyzők mellett természetesen a helyi hucul lovak voltak.

A kezdők közül előző napi teljesítményük alapján az eredménylista első öt helyezettje mutathatta be patkolási tudását: egy első és egy hátsó lábat kellett megpatkolniuk a maguk kovácsolta 3/4 árkolt patkóval 75 perc alatt. A nyitott kategóriában egy 3/4 árkolt kalapácskész első patkót és egy hegyi munkapatkót készítettek a versenyzők a nekik sorsolt lovakra.

A hegyi munkapatkó a tapasztalt versenyzőknek is feladta a leckét. Megfelelő gyakorlat, tapasztalat és ügyesség kell ugyanis ahhoz, hogy az egyik száron hajlított sarokkal, a másik száron nyújtással ellátott patkót pontosan a megfelelő méretben készítse el a patkolókovács. A kis termetű hucul lovak esetén ráadásul nem dolgozhattak nagy ráhagyással a versenyzők. Ez a feladat bizony már a patkolás magasiskolája – olyannyira, hogy például a 2004-es világbajnokság feladatai között is szerepelt hasonló.

Patkolnak a nyitott kategória indulói

Sasszem kellett a győzelemhez

A végső helyezésekről a sasszem versenyszám döntött: a hat döntőbe jutott versenyzőnek mindössze néhány másodpercnyi szemlélés után 15 perc alatt kellett elkészítenie egy hidegvérű lóra való patkót.

Léa Mathieu a kezdő kategória legjobbja

A mindössze 18 éves Léa Methieu, a többszörös francia bajnok, Ludovic Mathieu lánya lett a kezdő kategória győztese. A második helyen egy lengyel versenyző végzett, a dobogó harmadik fokára pedig Lövei Attila állhatott fel.

A dobogós magyar versenyző egyébként nem csak tanuló patkolókovácsként került közel a lovakhoz. Attila a Debreceni Egyetem Ménesgazda szakán végzett, dolgozott lovasszínházban, még Kínában is járt a csapattal.

A kezdő kategória végeredményei:

 1. Léa Mathieu (FRA) 215
 2. Sławomir Pawłowski (POL) 178,5
 3. Lövei Attila (HUN) 162,8
 4. Tom Schicktanz (GER) 155,1
 5. Dezső Gergely (HUN) 148
 6. Maria Fura (FIN) 93,1
 7. Dr. Jenny Hagen (GER) 80,2
 8. Paweł Mól (POL) 53
 9. Maciej Zaremba (POL) 37,5

A kezdő kategória dobogósai

Angol győzelem a nyitott kategóriában

A nyitott kategória győztese az a Geroge Rogerson, aki mindössze hét éve dolgozik patkolókovácsként, és harmadik alkalommal látogatott el a jósvafői versenyre. A második helyen a szintén angol Harry Meek végzett, a tizenötszörös francia bajnok, Ludovic Mathieu a harmadik helyet szerezte meg.

A nyitott kategória végeredményei:

 1. George Rogerson (UK) 272,8
 2. Harry Meek (UK) 259,9
 3. Ludovic Mathieu (FRA) 257,1
 4. Adam Bradley (UK) 239,6
 5. Pródán Norbert (HUN) 238,5
 6. Loïc Nigon (FRA) 218,8
 7. Godó József (HUN) 181,3
 8. Åke Gustafsson (FIN) 175
 9. Alexander Hall (UK) 163
 10. Horváth István (HUN) 146,4
 11. Hegedűs Tibor (HUN) 124
 12. Hencz Vilmos (HUN) 101,8

A nyitott kategória első három helyezettje

Nyugat-Európai színvonal Magyarországon

Ismét nyugat-európai színvonalú patkolókovács versenynek adott otthont Jósvafő, ahol nem csak a versenyzők érezték jól magukat, de a bírák is elismerően nyilatkoztak a szervezésről és a verseny színvonaláról.

2016.08.17. Forrás: Magyar Patkolókovácsok Egyesülete

Hozzászólások