Kincsem bevágtázott a Pest Megyei Értéktárba

Újabb lovas értékkel lett gazdagabb a Pest Megyei Értéktár: a hagyományos magyar lófajták és a magyar lovaskultúra mellett Kincsem is felkerült a listára.

A Pest Megyei Értéktárba ezúttal négy sportértéket vettek fel: Zsengellér Gyula labdarúgó és Gál József birkózó pályafutását, a dunakeszi sportrepülőteret, valamint a Kincsem-kultuszt.

A Pest Megyei Értéktár Bizottság a Kincsem-kultuszt felterjesztette a Magyar Értéktár bizottságnak is, tehát arra is van esély, hogy Kincsem előbb-utóbb hungarikum lesz.

Kincsem, a verhetetlen

Az indoklás szerint, mivel az 1874-ben született csodakanca pályafutása során 54 versenyen indult, és mindet meg is nyerte, nem csak tulajdonosának, hanem az egész magyar állattenyésztésnek hírnevet szerzett. Kincsem teljesítményét elérni, vagy túlszárnyalni azóta sem tudta a világ egyetlen versenylova sem.

Lovas hungarikumtörténelem

A megyei értéktárba a településekről érkezett pályázatok alapján kerülhetnek be az értékek, a legkiemelkedőbbeket pedig a megyei értéktár bizottság továbbítja a Magyar Értéktár felé, onnan kerülnek ki a hungarikumok.

A Pest Megyei Értéktár néhány éve lovas értékeket is listáz. A Magyar Lovas Kör és a Lovasok.hu ugyanis 2013 októberében kezdeményezte a magyar lovaskultúra, valamint a hagyományos magyar lófajták (gidránlipicaikisbéri félvérnóniuszshagya-arabFurioso-North Starhuculmagyar hidegvérű) és a magyar parlagi szamár felvételét a Pest Megyei Értéktárba. A Bizottság el is fogadta ezen értékek felvételét a Pest Megyei Értéktárba, és azonnali hatállyal kezdeményezte felvételüket a Magyar Értéktárba is. Lovas értékeink ígéretesen induló karrierje azonban úgy tűnik, itt megrekedt, hungarikum ugyanis ezidáig nem lett belőlük. 

A hungarikumok között van már bor, pálinka, kolbász, szikvíz, paprika, porcelán, pörkölt, halászlé, méz, hagyma, operett és magyar nóta, de lovas vonatkozású hungarikum eddig csak egy, mégpedig Kassai Lajos lovasíjász módszere, ami 2013 novemberében került fel a listára

Mi ez a cirkusz?

2015 januárjában vegyes érzelmeket váltott ki a lovasokból Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár bejelentése a Fővárosi Nagycirkusz Magyar Cirkuszcsillagok című műsorának megnyitóján, miszerint elindult a magyar cirkuszi lovas akrobatika hungarikummá minősítésének jogi eljárása

Filmben az élen

Lovas kulturális értékeink a filmesek által is méltán kedvelt témák. Kaszás Géza Kassai Lajos életét és munkásságát bemutató filmje, A lovasíjász 2016. január 21-én kerül a hazai mozikba.

Kincsem életéről pedig igazi hollywoodi szuperprodukció készül Herendi Gábor rendezésében. A film előreláthatólag 2016 végén, vagy 2017 elején kerülhet a mozikba. Ha minden jól megy, akkor már talán Kincsem is a hungarikumok közül figyeli a premiert.

2016.01.12. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Forrás: MTI, OrientPress Hírügynökség (OPH)

Hozzászólások