“Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit ők követtek”

A címben szereplő idézet a világhírű Kassai Lajos alap mottója, mely jól kifejezi világszemléletét, hitvallását. A Somogy megyei Kaposmérőn elő magyar íjkészítő, a modern kori lovasíjászat megteremtőjének módszere egyedülálló a világon. Metodikáját 2013-ban felvették a hungarikumok sorába, munkásságáért Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehetett át 2016-ban.

A Kassai-féle módszer

“Én mindent ki akartam próbálni, és azt mondtam, csak az ostobák akarnak a mások kárán tanulni, és nincs fontosabb az egyéni tapasztalásnál. A tudás az egyedüli kincsünk, amit nem vehetnek el tőlünk, és egyben a legarisztokratikusabb dolog is a világon.  A lovasíjászat, ami egykor táltos lovon repített térben és időben, ma már egyre inkább egy rítus számomra, keretet adva hétköznapjaimnak, életemnek. Egyszerre jelenti számomra a tudományt, a művészetet és a vallást.”

Így írja le Kassai Lajos, mit jelent számára a lovasíjászat, mely nemcsak egy a harcművészetek közül. Sokkal többet jelent annál: hagyományőrzés, természetközeli életmód, harmónia ember és állat között, önmagunk megismerése, fejlesztése. A szisztéma a IX.-X. századi ősmagyar harcművészetre alapozza szabályrendszerét és edzésmódszerét. Valóban igazi hungarikum: segítségével bepillantást nyerhetünk őseink harcmodorába, életmódjába.

A Kassai Völgy

A Kassai Völgy immár 1988 óta várja a látogatókat és a tanulni vágyók sokaságát. Kincses ládaként rejti a Kassai Lajos által létrehozott ősi alapokon nyugvó harcművészetet, a lovasíjászat és a népvándorlás kori kultúra számtalan tárgyi és szellemi emlékét.

A Mester így számol be könyvében a völgy felfedezéséről, a hazaérkezés pillanatáról, mely meghatározó jelentőségűvé vált életében.

“A völgy, amibe berohantunk, egy zsákutcában végződött. Nincs tovább, a lónak már nem volt hova mennie, hacsak nem akart a meredek dombra felrohanni. Tőle teljesen szokatlan módon nyugodtan állt, én pedig próbáltam valamihez hasonlítani azt, amit éreztem. Ilyet csak akkor érez az ember, ha megtalálja helyét a világban. Hát én megtaláltam, ez az én völgyem.

Most Te is találkozhatsz Kassai Lajossal és lovasíjászaival november 30. és december 1. között Az Arany Ló című előadáson az Arénában! Ne feledd! Lovasok.hu Olvasóknak 10% kedvezmény jár a belépő árából, ide kattintva tudod igényelni kuponkódod!

Viczli Adrienn, 2019.10.23

Források: Kassai Lovasíjászat hivatalos oldala
Ilonka Mária: Kassai Lajos: Az íj tanított lőni

Képek Forrása: www.lovasijaszat.hu
Kassai Lovasíjászat Facebook

Hozzászólások