“Nem az ősöket kell követni, hanem azt, amit ők követtek”

A címben szereplő idézet a világhírű Kassai Lajos alap mottója, mely jól kifejezi világszemléletét, hitvallását. A Somogy megyei Kaposmérőn elő magyar íjkészítő, a modern kori lovasíjászat megteremtőjének módszere egyedülálló a világon. Metodikáját 2013-ban felvették a hungarikumok sorába, munkásságáért Magyar Érdemrend középkeresztje kitüntetést vehetett át 2016-ban.

A Kassai-féle módszer

“Én mindent ki akartam próbálni, és azt mondtam, csak az ostobák akarnak a mások kárán tanulni, és nincs fontosabb az egyéni tapasztalásnál. A tudás az egyedüli kincsünk, amit nem vehetnek el tőlünk, és egyben a legarisztokratikusabb dolog is a világon.  A lovasíjászat, ami egykor táltos lovon repített térben és időben, ma már egyre inkább egy rítus számomra, keretet adva hétköznapjaimnak, életemnek. Egyszerre jelenti számomra a tudományt, a művészetet és a vallást.”

Így írja le Kassai Lajos, mit jelent számára a lovasíjászat, mely nemcsak egy a harcművészetek közül. Sokkal többet jelent annál: hagyományőrzés, természetközeli életmód, harmónia ember és állat között, önmagunk megismerése, fejlesztése. A szisztéma a IX.-X. századi ősmagyar harcművészetre alapozza szabályrendszerét és edzésmódszerét. Valóban igazi hungarikum: segítségével bepillantást nyerhetünk őseink harcmodorába, életmódjába.

A Kassai Völgy

A Kassai Völgy immár 1988 óta várja a látogatókat és a tanulni vágyók sokaságát. Kincses ládaként rejti a Kassai Lajos által létrehozott ősi alapokon nyugvó harcművészetet, a lovasíjászat és a népvándorlás kori kultúra számtalan tárgyi és szellemi emlékét.

A Mester így számol be könyvében a völgy felfedezéséről, a hazaérkezés pillanatáról, mely meghatározó jelentőségűvé vált életében.

“A völgy, amibe berohantunk, egy zsákutcában végződött. Nincs tovább, a lónak már nem volt hova mennie, hacsak nem akart a meredek dombra felrohanni. Tőle teljesen szokatlan módon nyugodtan állt, én pedig próbáltam valamihez hasonlítani azt, amit éreztem. Ilyet csak akkor érez az ember, ha megtalálja helyét a világban. Hát én megtaláltam, ez az én völgyem.

Viczli Adrienn, 2019.10.23

Források: Kassai Lovasíjászat hivatalos oldala
Ilonka Mária: Kassai Lajos: Az íj tanított lőni
Képek Forrása: www.lovasijaszat.hu
Kassai Lovasíjászat Facebook
Frissítve: 2022.08.11.

Hozzászólások