Némethy Bertalan – a modern lovassport egyik legkiemelkedőbb egyénisége

Némethy Bertalan a modern kori lovaglás és lovassport egyik legkiemelkedőbb egyénisége. Életműve iránti tisztelet a mai napig jelen van a világ minden pontján, ahol lovasok képzése folyik.

Némethy Bertalan Győrben született 1911. február 24-én. Édesapja magas rangú köztisztviselő, természetes, hogy szülei a jogi tanulmányok után magas állami karriert szántak fiuknak. Némethy a győri Bencés gimnáziumban szerzett érettségi után a katonai pályát választotta. Segítségére sietett ebben nagybátyja, Némethy Tibor, aki magas rangú tüzértiszt volt. 1928-ban került a Ludovika Akadémiára, ahol 1932-ben fejezte be tanulmányait.

Avatása után a Nádasdy Ferenc 3. huszárezredhez vezényelték. Miután kitűnő eredménnyel végezte az equitációkat, a lovasok továbbképzését szolgáló tanfolyamokat, 1936-ban Örkénytáborba vezényelték a Magyar Királyi Lovagló és Hajtó Tanárképző Iskolába.

Némethy kiváló eredménnyel végez, ott is tartják Örkényben, ahol a Kósa Reznek Jenő által irányított olimpiai díjugrató keret tagja lett. A militarylovak felkészítésében úgy a díjlovas, mint a díjugrató keret tagjai részt vettek, így nem véletlen, hogy militaryban és díjugratásban is rendkívül előkelő helyen szerepel az éves ranglistán. Először 1938-ban tagja a magyar díjugrató válogatottnak Aachenben. 1939-ben Bécsben, Luzernben és Aachenben lovagol a magyar díjugrató válogatottban. 1940-ben még Firenzében, és Rómában képviseli a magyar színeket.

Lovai, az angol telivér Lavarone xx (1926. Lavendell II. – Árva) és Ádám II. xx (Lavandell II. – Duczi) igen tehetséges, de finom, érzékeny lovak voltak, “akik” értelmes, gondolkodó lovast kívántak.

1942. márciusában a keleti frontra vezényelték, ott volt a Don-kanyar poklában. 1943. májusában tért haza. 1944. februárjában az örkényi “szokásnak” megfelelően a német lovas kiképző központba, a Potsdam-Krampnitzba küldik 6 hónapos továbbképzésre. Később a Német Lovas Szövetség kiadásában 1986-ban megjelent “Kavallerieschule Hannover” című könyvben büszkén emlékeznek meg a németek arról, hogy az amerikaiak rendkívül sikeres edzője, Némethy Bertalan, rövid ideig náluk is tanult a német kiképző központban.

Hazatérése után a Ludovika Akadémia lovaglótanárává nevezik ki, de ez már háborús légkörben állandó vándorlást, menekülést jelent. Előbb Örkénytáborba, majd 1945. januárjában a lengyelországi Bygdoszczba vezénylik a tanárt és tanítványait. Innen március elejére Dániába vonultak vissza, gyalogmenetben.

Némethy egy koppenhágai lovas klubban kezdett el oktatni, majd 1951-ben sikerült az USA-ban letelepedési engedélyt kapnia. Itt az U.S. Equestrian Team-hez (U.S.E.T.) került és 25 éven át irányította az amerikai ugróválogatott munkáját. Munkája nyomán az addig mérsékelt nemzetközi sikereket felmutató amerikai ugrócsapat a világ élvonalába került. 1960-ban Rómában már ezüstérmes az amerikai ugróválogatott az olimpián. 1968-ban mexikóban tanítványa, William Steinkraus nyeri a díjugratás egyéni aranyérmét, az amerikai csapat a 4. helyezett. Az amerikai ugrócsapat a mexikói olimpia után a világ élvonalában van, több mint 400 győzelmet aratnak a nemzetközi versenyekben.

1984. Los Angeles az újabb kimagasló csúcs. Itt Némethy Bertalan új filozófiát hirdet: olyan pályákat épít, amelyek nehézségi fokát nem az akadályok hihetetlen magassága, hanem a pálya vonalvezetése, a kombinációk egymástól való távolsága jelenti. Tanítványai nyerik a díjugratás egyéni arany- és ezüstérmét, és a csapat aranyérmet is. Innentől új fejezet kezdődött a díjugratás történetében: a nyers erő helyett az értelem, a tanulékonyság, az intelligencia lesz a győzelem feltétele.

1984 a szilvásváradi négyesfogathajtó világbajnokság éve is. Az amerikai négyesfogathajtó csapat vezetője Némethy Bertalan. Hosszú idő után először járt újra hivatalos úton Magyarországon.

A hivatalos látogatás régi barátságokat, kapcsolatokat elevenített fel és újakat szült. Kitűnő továbbképzéseket tartott magyar lovasoknak.

1987-ben a Magyar Lovas Szövetség gróf Széchenyi István Lovas Emlékéremmel tüntette ki. 1995-ben kiemelkedő oktató, nevelő munkájáért, kitűnő könyvéért a Pannon Egyetem díszdoktori címét nyerte el.

Tanítási módszerét írásban is rögzítette, és az Egyesült Államokban 1988-ban jelent meg kitűnő könyve “The de Némethy-Method” címmel.

90 éves korában, 2002. január 16-án floridai otthonában érte a halál.

2015.01.16. Forrás: Magyar Királyi Lovagló és Hajtó Tanárképző Emlék Egyesület
Frissítve: 2023.02.13.
Fotó: Canva

Hozzászólások