Közép-Európa legjobbjai között a magyar telivérek

Három magyar telivér indult Közép-Európa legjobb telivéreinek találkozóján, a pozsonyi Turf-galán. A legjobban Báthory szerepelt, akinek fantasztikus futással csak egy hajszálon, azaz egy fejhosszon múlott a győzelme a legjobb sprintek között. A két másik magyar induló sem vallott szégyent, hiszen Qltúra negyedik, Rhett Buttler, a nap legmagasabban díjazott versenyében ötödikként zárt.

Még 27 képünk van a 2017-es Turf-galaról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Eső, eső és eső. Ez jellemezte június első vasárnapját a szlovák fővárosban, ahol immár 34. alkalommal rendezték meg Turf-galat. A közép-európai régió legjobbjait ezúttal a cseh, a szlovák és a magyar tréningből érkezett lovak képviseleték, akik öt, különböző távú és különböző korosztályoknak kiírt nagy futamban mérkőztek meg. A magyar telivérek már a kezdetektől részt vesznek ezen az eseményen hol hatalmas sikerrel, hol kevésbé eredményesen. Ezúttal három bátor magyar telivérnek szurkolhattunk.

Eső, eső és eső…
Még 27 képünk van a 2017-es Turf-galaról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Az első nagyverseny szokás szerint a hároméves kancáknak 1800 méterre kiírt, 13.000 euró (4 millió forint) összdíjazású Ceny Arvy volt. Itt magyar tréningezésű telivér utoljára 1995-ben nyert Assol révén. Ezúttal a hat cseh és négy szlovák induló közül a szlovák Mooreen győzött némi küzdelem után, amelyet a favorit Zorianaval vívott.

A Ceny Arvy futam
Még 27 képünk van a 2017-es Turf-galaról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A következő, Scottish Rifla elnevezésű futamban hasonló távra és ugyanakkora díjért futottak a telivérek, azonban ez a versenyt már négyéves és idősebb lovaknak írták ki. Ez az előzővel ellentétben a magyar lovak egyik kedvenc versenye, hiszen nagyon sokszor örülhettünk már ebben a futamban a sikereiknek. Legutóbb 2014-ben Mediplomat lett első, de a ma már fedezőménként tevékenykedő Steady As A Rock is itt győzött 2009-ben és 2010-ben. Ezúttal a Telivér Farm Qltúrájáért szurkolhattunk.

A mezőny azonban a szokásosnál is erősebbnek tűnt, hiszen a nemcsak a címvédő Aldzarb, hanem az elmúlt két év Starohájske Kritérium nyerői, Aldar és Albe Back, az egykori szlovák Derby-nyerő Legionar, valamint a magyar tulajdonosok számára horribilis összegért megvásárolt Ideal Approach is az indulók között szerepelt. A versenyt végül a múlt évet kihagyott, Csehországban készülő Aldar nyerte Ideal Approach és istállótársa, Aldzarb előtt. Qltúra nagyon jól futott, hiszen nem sokkal a győztes trió mögött, negyedikként ért célba.

A 2000 méteres, és szintén 13.000 euróval díjazott Starohájske Kritériumban ismét nem szerepelt magyar résztvevő. Ennek az az egyik oka, hogy a futam hasonló szerepet tölt be, mint az egy nappal korábban a Kincsem Parkban lefutott Alagi Díj, így a magyar hároméves Derby-reménységek inkább itthon versenyeztek. A szlovákok ennek a díjnak a trófeáját is otthon tartották a gyönyörű küllemű Connornak és Martin Srnec zsokénak köszönhetően. Küzdelem csak a helyezésekért alakult ki Jaroslav Hanacek két idomítottja, Unique Pilot és Gaston között.

Ezután ismét izgatottan gyülekezett a magyar szurkolótábor a jártató körül, hiszen a következő futamban Báthory, az utóbbi idők egyik legsikeresebb magyar tenyésztésű lova következett. Az ötéves herélt a 29.000 eurós (8,9 millió forintos), 1200 méteres Földművelésügyi Miniszter Díjában állt starthoz. A verseny egyik érdekessége, hogy 2008-ban Overdose is megnyerte.

Báthory, az utóbbi idők egyik legsikeresebb magyar tenyésztésű lova
Még 27 képünk van a 2017-es Turf-galaról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

A futam nagyon izgalmasan alakult, mert Bátory jól helyezkedve belül viszonylag hamar az élre állt és úgy nézett ki, hogy akár győzhet is. Az utolsó ötven méteren azonban a télen Franciaországból megvásárolt Ultimate Fight Tomas Lukasekkel a hátán méterről méterre egyre jobban megközelítette és éppen a célban utolérte. A harmadik helyet a tavalyi győztes, Efily szerezte meg.

Báthory és Ultimate Fight csatája az elsőségért
Még 27 képünk van a 2017-es Turf-galaról. Kattints a képre a galéria megtekintéséhez.

Az egyre sűrűbb esőben már csak egyetlen nagyverseny maradt hátra, a nap legmagasabb, 30.000 euró, azaz 9,3 millió forint összdíjazású, négyéves és idősebb lovaknak kiírt 2400 méteres futama, a Szlovák Nagydíj.

Favoritnak a tavaly év végén Írországból megvásárolt, cseh tulajdonba került és korábban meglehetősen magas formákat futott Intisari számított. A magyar színeket a 2016-ban Kincsem Díjat nyert Rhett Buttler képviselte az öt cseh és öt szlovák ló mellett. A verseny végül nem teljesen úgy alakult, ahogy sokan várták, mert a szélső esélynek tartott szlovák Oriental Sky kis híján megtréfálta a favoritot, aki csak hatalmas küzdelem árán, az utolsó métereken tudta kicsikarni a győzelmet. Rhett Buttler a széthúzódott mezőnyben az ötödik, pénzdíjas helyen végzett.

2017.06.09. Szöveg és fotó: Vonczem Gabriella

Hozzászólások