Fitneszedzés a galopplovasok sikerének titka

Ilyen még nem volt Magyarországon! A világ egyik legismertebb galopp edzője segítségével lovak helyett labdákon és lószimulátoron fejleszthették tudásukat a hazai amatőrlovasok és lovastanulók. 

Richard Perham, a British Racing School (Angol Zsokéiskola) tanára tartott egynapos tréninget tíz-tíz magyar amatőrzsokénak és lovastanulónak az Alagi Zsokéiskolában. Hasonlóra, illetve a tréning során elvégzett erőnléti felmérésre eddig még nem került sor Magyarországon a zsokék körében. 

Egyensúly és erőnlét a galopplovasok sikerének titka

Nagyon fontos területeket érintett a képzés, amelyeket eddig jóformán csak a lovaglás, a tréningek és a versenyek során fejlesztettek a galopplovasok: 

  • tökéletes, a ló szabad mozgását leginkább lehetővé tévő pozíció a lovon, amikor galoppozik
  • a legoptimálisabb ülés, amikor meg kell lovagolni a verseny finisében
  • mindehhez a megfelelő erőnlét, a csak ekkor használt izmok fejlesztése és karbantartása
  • az egyensúly megtartása rövid-, versenykengyelben
  • az egyensúlyérzék fejlesztése
  • biztonságos lovaglás
  • felkészülés a versenyre.

A világ különböző zsokéiskoláinak előadásai, a tréningek, számos videó és világszinten is sikeres zsokék tapasztalatai egyaránt azt mutatták, hogy csak a lovaglás messze nem elég ahhoz, hogy valaki a lehető legjobban felkészüljön a versenyeire vagy akár a tréningben való lovaglásra. Ezzel egyre inkább tisztában vannak a hazai lovasok is.

Néhány éve megalakult Alagon a Zsokéiskola, valamint a Kincsem Nemzeti Kft. két lószimulátort vásárolt a gyakorláshoz és igyekezett motivált oktatókat találni. Emellett az amatőrlovasok közül is egyre többen foglalkoztak erőnlétük fejlesztésével, mégis nagyon sokan úgy érezték, hogy óriási szükség lenne egy tapasztalt, lóversenyzésre szakosodott oktatóra, aki személyes tanácsaival, egyedülálló gyakorlatával segítséget és motivációt nyújtana a tréningezésben, illetve azoknak is felnyitná a szemét, akik eddig szkeptikusan álltak az edzéshez és eszük ágában sem volt bármiféle kiegészítő sportot végezni. 

Timár Zsuzsa elektromos lószimulátoron tökéletesítette az ülését Abu Dhabiban

Az amatőrlovasok egy része három éve már találkozott Abu Dhabiban Richard Perhammal, aki akkor – a világ más részein található hasonló intézményekkel együtt – bemutatta az Angol Zsokéiskolát, valamint a saját fejlesztésű lószimulátorát.

Tavaly év végén pedig ismét Abu Dhabiban találkoztak vele a magyar lovasok, ahol a világ különböző pontjairól érkezett mintegy 100 lovasnak tartott rövidebb tréninget és fitneszedzést a saját lószimulátorán. A magyarok többsége ebbe majdnem „belehalt”, közben pedig borzasztóan hasznosnak találta az egész rendezvényt. Ekkor fogalmazódott meg a Magyar Galopp Amatőrlovasok Egyesülete vezetőségében a végleges elhatározás, hogy bár magyar mércével nem olcsó az oktatás, mindenképp hasznos lenne, ha Richard Perham ellátogatna Magyarországra. Hosszú egyeztetés után sikerült május 14-én megrendezni a várva várt képzést, amelynek az Alagi Zsokéiskola adott helyet.

Richard Perhamról tudni érdemes, hogy 11 éve az 1983-ban alapított British Racing School (Angol Zsokéiskola) vezető lovasoktatója. Előtte 16 évig zsokéként versenyzett, több mint 260 győzelmet szerzett, és még az angol királynőnek is lovagolt. Évente mintegy 70-80 profi zsokénak és legalább ugyanennyi amatőrlovasnak tart 4-5 napos, illetve több hetes képzést Newmarketben. Az angol lovasok mellett egész Európából, Amerikából, Ausztráliából Új-Zélandról, Ázsiából és Afrikából is érkeznek hozzá lovasok tanulni. A világ egyik legjobb oktatójának tartják. Az egynapos dunakeszi kurzus számára is újdonságot jelentett, mert általában a jól felszerelt British Racing School-ba mennek a tanulni vágyók. 

A részvételre tíz amatőrlovasnak és tíz lovastanulónak nyílt lehetősége, de rajtuk kívül érdeklődők és a magyar zsokéiskola egyik tanára is eljött megnézni az oktatást.

A tréning azzal kezdődött, hogy mindenki elmondta, mit tart az erősségének és mi az, amin javítani szeretne. A lovasok döntő része úgy érezte, hogy elsősorban a kondícióját kellene fejlesztenie, így az oktatáson a hangsúly is erre került. 

Először azonban az elektromos lószimulátoron mutatta be mindenki az ülését, Richard Perham pedig személyre szóló tanácsokat adott, hogy kinek mit lenne érdemes javítani, gyakorolni és hogyan lehetne a finisben hatékonyabban meglovagolni egy lovat. 

Eközben a csoport másik fele az egyensúlyát fejlesztette. Bár ez a többségnek újdonságot jelentett, minden résztvevő rájött, hogy ez mennyire fontos, és igazából viszonylag gyorsan javítható. Kipróbálták a lovasok, hogy mennyire tudnak egy nagyméretű labdán egyensúlyozni, az egyensúlyukat a labdán megtartva ostorozni, gyakorolták, hogyan maradjanak egyensúlyban, amikor egy ló nagyon húz, vagy hirtelen mozdulatot tesz, illetve amikor meg kell lovagolni a versenyben.

Mindezek után következtek a fitneszgyakorlatok és a kondíció felmérése. Az angol oktató és a segítőjeként vele érkezett kolléganője, Clare Kingston ehhez ugyanazt a módszert alkalmazta, mint Angliában a versenylovaglási engedélyt kérő zsokéknál, akiknek a lovaglási engedélyhez egy előre megadott százalékot kell teljesíteniük. 

Gyakorlás egy lószimulátoron

Felmérték azoknak az izmoknak az erősségét, állóképességét, amelyeket a versenyben használ a lovas – a combét, a vállét, a has- és hátizmokét, a karokét -, hosszú percekig két fél labdán egyensúlyozva tartani kellett a lovaglási pozíciót is, illetve mindenki, aki tudott, másfél percet lovagolt a Richard Perham által kifejlesztett manuális lószimulátoron. Ez utóbbi első hallásra talán könnyűnek tűnhet, de akik kipróbálták, egyöntetűen állítják, hogy nehéz megcsinálni, olyannyira, hogy a húsz lovas közül csak egy (és érdekes módon egy női lovas) tudta végiglovagolni az előírt időt.

A felmérés eredményei igazolták, amit már előtte is éreztek is a lovasok, vagyis, hogy sokkal többet kellene erősíteniük, hiszen jobb erőnléttel eredményesebben tudnak lovagolni is

Az is kiderült, hogy kinek mi az erőssége. Ez azért volt különösen érdekes, mert korábban ilyen vizsgálatokra a lovasok körében soha nem került sor. A galoppsport azért is speciális, mert mindeközben a lovasoknak a súlyukra is nagyon oda kell figyelniük, hiszen egy felnőtt férfinak nyereggel együtt gyakran mindössze 53-56 kilót kell nyomnia. Koplalni vagy akár csak keveset enni és egyszerre jó erőben is lenni azonban nem egyszerű

Miután mindenki alaposan kifáradt, videó nézéssel és beszélgetéssel zárult a tanfolyam. Ebben a biztonságos lovaglásról, a lovakkal való jó bánásmódról is szó esett, röviden a súlytartásról és a fogyasztásról, valamint arról is beszélt az előadó, hogy egy lovas miként készüljön fel a versenyre szakmailag, hogyan jelenjen meg a pályán, mi az, amire szüksége van ahhoz, hogy sikeres lehessen. 

A tréning után a fáradtság mellett minden résztvevőn látszott, hogy mennyire motiválóan hatott rá a képzés, hiszen mindenki kapott dicséretet, bíztatást, fejlődött a technikai tudása, rávilágítottak arra, hogy mely területen kell fejlődnie, és hogy ehhez milyen gyakorlatokat végezzen, illetve olyan témákról is elgondolkodhatott, amelyekről korábban nemigen szokott. Richard Perham pedig a képzés után többször is hangsúlyozta, hogy mennyire jó volt ilyen lelkes és igyekvő lovasokkal dolgoznia. 

2016.05.24. Vonczem Gabriella  

 

Hozzászólások