Terepen is biztonságban

A tereplovaglás ló és lovas számára is egyaránt a kikapcsolódásról szól, mégis érdemes szem előtt tartanod pár szabályt annak érdekében, hogy lovaddal a terepen is biztonságban legyetek.

A tereplovaglás első és legfontosabb szabálya, hogy tiszteld és óvd a természetet, tartsd tiszteletben azokat a lovasokat és nem lovasokat egyaránt, akikkel útközben találkozol. Ha teheted, ne lovagolj a kerékpárúton, ha gyalogosokkal találkozol, lépésben haladj el mellettük. Más lovasokat sem túl illendő dolog vágtában megközelíteni.

Általánosságban elmondható, hogy a jármódot a talaj sajátosságaihoz kell igazítani. Havas, jeges, az esőtől méllyé, vagy csúszóssá vált talajon néha jobb lemondani a tereplovaglásról, vagy csak lépésben haladni, mint egy esetleges balesetet kockáztatni.

A csoportos kilovaglás mindig jó hangulatot teremt és lehetővé teszi, hogy a tapasztalatlanabb, vagy bizonytalanabb ló-lovas párok is tapasztalatot gyűjthessenek terepen. Ha többen lovagoltok, figyelj a megfelelő távolságok betartására a lovak között. Ha túlságosan közel mész az előtted haladóhoz, egy fájdalmas lórúgást kockáztatsz.Betonon, aszfalton, kavicsos úton, illetve a nyári hónapokban betonkeménységűre száradt földutakon nem tanácsos ügetni vagy vágtázni. Ezzel szemben homokos, füves talajon, vagy egy kellőképpen rugalmas talajú földúton még emelkedőkön is nyugodtan haladhatsz ügetésben vagy vágtában. A nyeregből kikönnyítve kevésbé terheled a lovat.

A tereplovagláshoz is éppúgy nélkülözhetetlen a megfelelő állapotú lószerszám, mint egy idomító-, vagy ugróedzéshez. Egy elszakadó szár vagy kengyelszíj könnyen veszélyforrás lehet. Angol nyergeken a kengyellakatnak nem szabad szorulnia, különben eséskor a kengyel nem tud leoldódni a nyeregről, ez pedig súlyos sérülésekhez vezethet.

Soha ne feledd, hogy a ló menekülő állat.  Az eseménytelen tereplovaglás ezért nagyon ritka, lovad bármikor bármitől megijedhet.

A kobak viselése magától értetődik, hiszen így egy esetleges esés során elkerülheted a koponyasérülést, de a lelógó ágak ellen is jó szolgálatot tesz. Ha ugratni is szeretnél, vagy még kicsit bizonytalan vagy, ajánlott a védőmellény  viselése is. Életmentő lehet a mobiltelefon – soha ne indulj útnak nélküle, különösen ha egyedül lovagolsz ki.

2013.08.13. Veszelka Réka, Lovasok.hu
Frissítve: 2022.08.03.
2015.08.10.
Fotó: Canva

Hozzászólások