Gyilkos lovak Ausztráliában?

Ausztrália igazán egzotikus kontinens, tele veszélyes vadállatokkal: pókokkal, kígyókkal, krokodilokkal – és akkor még nem beszéltünk a partok körül úszkáló cápákról. Mégsem ezek a rettegett állatok okozzák a legtöbb halálesetet. Hanem a lovak.

A Melbourne-i Egyetem meghökkentő adatokat közölt a 2000 és 2013 között történt halálos állattámadásokat illetően. A kórházak jegyzőkönyvei alapján készített felmérésből kitűnik, hogy bár talán Ausztráliában élnek a világ legveszedelmesebb állatai, mégsem ők felelősek a legtöbb halálesetért, hanem meglepő módon a lovak.

Míg a patások 2000 és 2013 között 74 ember haláláért voltak felelősek, a méhek, és a többi olyan rovar, mely csíp, 27 ausztrál halálát okozták. A kígyók ugyanennyi emberi életet oltottak ki. A cápák 26, míg a krokodilok 19 ember életét követelték. És bár számos rettentően veszélyes pók is él a kontinensen, a vizsgált időszakban nem jegyeztek fel egyetlen halálos kimenetelű pókcsípést sem.

A számok tehát azt mutatják, hogy az ausztráloknak nagyobb esélyük van arra, hogy egy kutyával, vagy lóval való találkozás okozza halálukat, minthogy az olyannyira rettegett cápák, krokodilok, méhek, pókok, vagy kígyók végezzenek velük.

Az eredmény elmondása szerint még a kutatás vezetőjét is meglepte. Pedig talán mégsem olyan meglepő, ha a dolgok mélyére ásunk: Ausztráliában 2007-es adatok szerint mintegy 220.000 lovat tartanak a lovasok és lótartók. Ugyanakkor szerte a kontinensen több mint 400.000 vadló, brumby vándorol szabadon. Főként ezek a vadon élő lovak jelenthetnek veszélyt az emberre, hiszen például közlekedési balesetet okozhatnak.

2017.01.18. Forrás: mno.hu, bbc.com
Frissítve: 2022.08.03.
Fotó: Canva

Hozzászólások