Szigorú szlovák erdőtörvény – lovagolni csak kijelölt helyen

Szigorú szlovák erdőtörvény – lovagolni csak kijelölt helyen

 

Szeptembertől csak speciális jelzésekkel ellátott utakon, ösvényeken lehet kerékpárral és lóháton közlekedni a szlovákiai erdőkben. Ha valakit azon érnek a hatóságok, hogy az erdő más részén kerekezik vagy lovagol, ötezer korona bírságot fizettethetnek vele. Az összeg körülbelül 36 ezer forintnak felel meg.

A korlátozást az új szlovák erdőtörvény tartalmazza, amelyet kedden írt alá Ivan Gašparovič államfő. Kormánypárti politikusok azért javasolták a bevezetését, mert szerintük a kerékpárosok és a lovasok az utóbbi időben veszélyeztetik a gyalogtúrázókat és a természetet is.

A szigorítást a kerekezők és a lovassportok szerelmesei hevesen ellenzik. Arra figyelmeztetnek, sok esetben nehéz lesz majd eldönteni, mi számít engedélyezett terepnek, s mi nem az.

A tiltakozókért “pedálozik” a legnagyobb pozsonyi ellenzéki párt, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió vezetője is. Mikuláš Dzurinda kétszeres szlovák miniszterelnök egyébként aktív bicajos, gyakran a kampánykörútjait is két keréken teszi meg. A tiltakozók néhány nappal ezelőtt az elnöki palota előtt kérték az államfőt, hogy ne írja alá a törvényt – sikertelenül.

 

2007.07.17.
Forrás: UNO
Frissítve: 2023.03.30.
Fotó: Canva

Hozzászólások