Miért kiválóak az izlandi lovak a lovastúrákhoz? Ismerkedj meg a fajtával!

Az Ivói Izlandi Lovarda neve nem pusztán szójáték. Hogy miért is?

A lovarda mindig is fajtához hűen, immáron 16 éve izlandi lovakkal dolgozik. De vajon mivel magyarázható ez a ragaszkodás?

1. Teherbíró képesség

Az izlandi lovak a köztudatban erejükről, kitartásukról és szívósságukról híresek. Testalkatukból adódóan jól bírják a fizikai terhelést, ezért például igáslóként is kitűnően helyt tudnak állni. Az Ivói Izlandi Lovarda lovastúráin viszont sokkal inkább a hosszú hegymenetnek, több napos túráknak, illetve a saját és lovasuk ellátására szolgáló jól megpakolt nyeregtáskák általi terhelésnek vannak kitéve.

2. Nyugodt természet

Az izlandi lovak páratlanul nyugodt természettel rendelkeznek, illetve nagyon együttműködőek, ezáltal tökéletesen alkalmasak gyermekek és kezdő lovasok mellé és hidegvérrel képesek kezelni, ha a lovasuk közérzete felborzolt állapotnak van kitéve. Ugyanez a magatartás jellemző rájuk váratlan helyzetekben, amiket a Hargita élővilága gyakran szolgáltat: nem ritka, hogy a túrák alatt rókába, sakálba, vaddisznóba, extrémebb esetben medvébe szalad a csapat. Itt különösen fontos, hogy higgadtan tudjon reagálni ló és lovas egyaránt és fenntartsák a csapatmunkát.

3. Intelligencia

Ez a küllemében a magyar huculra hasonlító fajta rendkívül tanulékonynak és intelligensnek mondható. Ez egy igen fontos előny a hegyi túrákon, hiszen a lovak képesek könnyen megtanulni és felismerni az egyes túraútvonalakat, így ha bármi történik nehéz eltévedni általuk. Más fajtákhoz képest fejlett kognitív képességeiknek hála nem okoz nekik nehézséget csapatként együtt dolgozni fajtársaikkal és a lovasukkal.

4. Különleges jármódok

Az izlandi lovak az alapjárásmódok mellett két egyéb, különleges járásmóddal is rendelkeznek, ezek a tölt és a poroszka. Ez a két jármód egyenletes, rázkódásmentes lovaglást tesz lehetővé, ami hatalmas előny, ha akár 3-5 napot nyeregben ülve tölt az ember.

5. Otthonos környezetben élnek a Hargitán

A Székelyföld ezen része is hegyek vonulataival csipkézett, melyek a túraútvonalak szerves részeit képezik. A domborzati minta nagyban hasonlít ezeknek a lovaknak a hazájához, mondhatni otthonosan mozognak, így képesek különleges jármódukkal úgy meghódítani a Hargita hegycsúcsait, ahogy más fajták sosem tudnák.


További információkért írj vagy telefonálj bátran!

Tel: +40 756 094251
E-mail: activity@elkfarm.ro
Web: https://izlandilovak.ro/

 

Képek forrása: Ivói Izlandi Lovarda

Hozzászólások