Kalandos utazás Kirgizisztán szívében – lóháton!

Közép-Ázsia területén, a Selyemút mentén, a Pamír hegység lélegzetelállító környezetében több ezer méter magas fennsíkok és vadregényes völgyek paradicsomában Te magad is felfedezheted, milyen a nomád életmód lóháton a Shepherd’s Way Trekking szervezésében! Ha most fájó szívvel zárnád be a lapot gondolván, hogy a lovastudásod nem elég egy ilyen jellegű túrához, ne tedd! A túra ugyanis szinte ettől függetlenül teljesíthető!

Egészen 6-tól 80 éves korig, kezdőktől a profikig várják a túrázni vágyókat Barskoonba, az Issy-Kul tó déli partján elhelyezkedő, barátságos fogadtatásukról híres faluba.
A falu fő  megélhetése a turisztika, így bárki lehetőséget kap lóháton bejárni a változatos, javarészt még érintetlen túraútvonalakat.

Egy alap lovastudás szükséges a túrához, hiszen kellemetlen, ha nyergeléskor derül ki, hogy a lovakban inkább csak a látvány kápráztat el.

Kiemelkedően fontos, hogy jelentkezésnél őszintén, a hiányosságokat nem szégyellve írd le lovastudásodat, hiszen e tekintetben állítják össze a felszereléseket és ami még fontosabb, a lovat is a leírtak alapján választják ki! Fiatal gyermekeknél például oktatói kíséretet, száron való vezetést is javasolnak.

Ishen, Gulmira és Rash Obolbekov, a túra fő szervezői igazi kirgiz pásztorok leszármazottai. Ez a vidék az otthonuk, itt nőttek fel, szinte lóháton nevelkedtek. Közel két évtizede fogadják vendégeiket a világ számos pontjáról, köztük például Svájcból, Franciaországból, az Egyesült Királyságból, Hollandiából, az USA-ból és persze Magyarországról is.

Az elmúlt 17 év alatt több mint 700 sikeres túrát bonyolítottak le Kirgizisztán különböző részein. A bejárt táj mágnesként vonzza vissza a látogatókat, így sokan évről-évre újabb és újabb útvonalakat járnak be.

A túraútvonalak ugyanis még azoknak is tudnak újdonságot nyújtani, akik már 10-15 éve rendszeresen visszatérő vendégek. Ez egyrészt a táj elképesztő változatosságának köszönhető, hiszen nem mindegy, hogy egy adott helyet mely évszakban és egyáltalán nappal, késő délután vagy este látogatsz-e meg. A túra közben nem szokatlan az eső, a szél, a havazás még a nyári hónapokban is. Éjszaka mindenképpen hűvösre kell számítani, napközben pedig még az időjósoknak is nehéz kiigazodniuk. De persze a szervezők mindenre alaposan felkészülnek.

Másfelől a Shepherd’s Way Tracking-nek jelenleg több, mint 20 kialakított túraútvonala van, amelyet folyamatosan bővítenek. Barskoon, a falu, ahonnan javarészt a túra kezdetét veszi, 1700 méter magasan fekszik, a legtöbb útvonal 2000 és 3500 méter közötti magasságon húzódik, néhány közülük pedig túllépi a 4000 méteres magasságot.

A helybéli lovak fizikailag tökéletesen alkalmazkodtak a környezethez. Legtöbbjük orosz igásló és Kirgiz ló keresztezéséből született, alacsony, alig 150 cm marmagas kitartó ló, akik erejüket már többszörösen bizonyították. Erős patáik és kitartásuk lehetővé teszi, hogy hegyi folyókon, kemény sziklákon keresztül a legkíméletlenebb terepeken is keresztül vigyék a vendégeket.

A nyeregtáskában minden elfér!

A túrát angol nyelvű idegenvezető kíséri, szakács, szakértő túravezetők, akik gondoskodnak a napi háromszori étkezésről, a megfelelő ellátásról, így a meleg, vízálló ruhán túl még csak sátorral sem kell  feltétlenül készülni. Sőt, a szervezők külön felhívják rá a figyelmet, hogy ha valaki saját sátrat szeretne hozni, előtte feltétlenül egyeztessen annak kialakításáról, ugyanis ezek mind a nyeregre lesznek felszerelve.

A túrán egytől-egyig  kirgiz tradíciók szerint, kézzel készített nyergek kerülnek a lovakra.

Milyen útvonalak várnak rád?

A túraútvonalak többsége a Barskoon faluból indul, hosszuk pedig igényektől függően 2-30 nap.

A csoportok létszáma ritkán haladja meg a 8 főt, amely biztosítja, hogy minden lovas maximális figyelmet kapjon.

Többek között lehetőséged nyílik átkelni a Barskoon-folyón, a Juuku-völgyön vagy a vízvájta szikláiról híres Ak-Shirak-kanyonon. Több tucat vízesésen, folyón keresztül a gleccserek lábai mentén ismerkedhetsz meg az érintetlen természet kincseivel.

A magasságokat meghódítva sasokkal versengve vágtázhatsz a fennsíkok nyílt terein. Találkozhatsz hegyi kecskékkel, szarvasokkal, marmotokkal, pásztorok által terelt jakokkal, tehenekkel vagy juhokkal. Mindenez után pedig igazi relaxációs élményben részesülhetsz az Issy-Kul régióban megtalálható számtalan meleg forrásban megpihenve.

Jelentkezés és bővebb információk: Kyrgyztrek.com

2018.08.19. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Képek forrása: Kyrgyztrek.com
Frissítve: 2022.09.21.

Hozzászólások