Ősök Napja: hatalmas jurtatáborral több tízezer látogatót vár a Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvénye

Idén hetedik alkalommal rendezik meg augusztus 4–6. között a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepét. Az Ősök Napja – mely a Kurultaj testvérrendezvénye – nomád vonulással, harci bemutatókkal, lovas versenyekkel és lovas vetélkedőkkel, íjászprogramokkal, hagyományőrző sportviadalokkal, a magyar–hun–avar örökséget bemutató szakmai kiállításokkal, illetve népzenei és magyar táltos-zenei programokkal várja az érdeklődőket.

A Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány 2011-ben hívta életre az Ősök Napja hagyományőrző ünnepséget azzal a céllal, hogy méltó emléket állítson a magyarság a legnagyobb őseinek, Attila Hun Nagyfejedelemnek, Árpád nagyfejedelemnek, illetve a hun, avar és honfoglaló magyar ősöknek.

A rendezvény keretében több mint ötven zenei és hagyományőrző, valamint tudományos- ismeretterjesztő programot szerveznek. A nagy területen zajló események között mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetsző programokat. Az ünnepség családbarát, és a gyermekek is számtalan program közül választhatnak.

Életre kel a történelem

A Kárpát-medence legnagyobb hagyományőrző rendezvényének alaphangulatát a különleges helyszín adja: a Bács-Kiskun vármegyei Bugac három napra a honfoglalás korának hangulatát megidéző hatalmas, több mint száz jurtából álló nomád táborrá változik. Az antropológus, régész, néprajzkutató és történész szakemberek által előkészített, valamint a legkiválóbb hagyományőrző csapatok által megvalósított programok izgalmas és látványos módon mutatják be a nagyérdemű számára nemzeti történelmünk legkorábbi sajátosságait és szokásait.

Lovas hagyományok és történelmi viadalok újjászületése

A lovasnomád múlttal rendelkező nemzetek összetartozásának és rokonságának egyik legnagyobb közös ünnepének idén egyik központi eleme a keleti lovas harcmodor és a lovas hagyományok bemutatása, valamint az ősi magyar, a keleti pusztákról magunkkal hozott nomád gyökerű sportok újjáélesztése és megismertetése.

Ennek szellemiségében tradicionális seregszemle, harci bemutatók, nomád vonulás, lovas versenyek és vetélkedők, valamint hagyományőrző sportviadalok is színesítik az eseményt, melynek helyszínén emellett hatalmas „nomád szállás”, valamint hadi tábor is felépül.

Hagyományőrzés közel két évtizede

Jelenlegi formájában hazánkban a modern kori hagyományőrzés Bíró András Zsolthoz, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológus-humánbiológus kutatójához kötődik. 2007-ben kezdeményezésére szervezték meg az első modern Kurultajt, vagyis Magyar Törzsi Gyűlést, az Ősök Napja testvérrendezvényét a Magyar-Turán Alapítvány vezényletében.

– Hatalmas öröm számomra, hogy a Kurultaj mellett az Ősök Napja vált a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb hagyományőrző ünnepévé.

A rendezvény célja, hogy méltóképp megemlékezzen a magyarság legnagyobb történelemformáló őseiről és hőseiről, valamint, hogy színvonalas, változatos és minden korosztály számára élvezetes programokon keresztül mutassa be legősibb hagyományainkat a nagyközönségnek. Úgy vélem, az Ősök Napja a magyar társadalmi élet és ünneprend egyik fájó, régi hiányosságát foltozza be, hiszen a rendezvény lehetőséget biztosít arra, hogy legnagyobb valós őseinkről és történelemformáló szerepükről közösen, méltósággal emlékezhessünk meg, és együtt ünnepelhessük évszázados szokásainkat, hagyományainkat – fogalmazta meg az eseményről kiadott nyilatkozatban Bíró András Zsolt, az Ősök Napja főszervezője, a Magyar-Turán Alapítvány alapító-elnöke.

2023.07.19.
Kép forrása: Frisch Andrea

Hozzászólások