Előzd meg a lovas baleseteket! – 3. rész

A téli nagy hidegekben egy-egy plusz rétegnek mindig örül az ember, így nem érezzük nagy fáradságnak felhúzni a kobakot, a védőmellényt és a többi biztonsági felszerelést. A nyári kánikulában azonban könnyebb megfeledkezni viseletükről, holott életmentő lehet! Ezúttal három részes cikksorozatunkban azon túl, hogy körbejárjuk, melyek azok az eszközök, amelyek egy nyári túra alkalmával bármikor kihúzhatnak a bajból, néhány tippel is szolgálunk, amellyel felkészítheted a lovad a váratlan helyzetekre!

Általános védőfelszerelések

Ha csak legeltetni ülsz fel, akkor is kapd magadra a kobakot. Gondolj bele a KRESZ megköveteli a bukósisak használatát minden nyitott utasterű közlekedési eszközön és bünteti is annak hiányát, akkor miért pont a lovaglásnál hagynád el? Holott a bicikli soha sem bokrosodik meg, a motor pedig ritkán kanyarodik ellenkező irányba, mint ahogy a sofőr kívánja.

A rendőrség a biztonsági öv használatának népszerűsítésére számos rendezvényen állítja ki azt a szimulátorát, amelyben a vendégek saját maguk próbálhatják ki, mekkora ereje van akárcsak egy 10-15 km/h-s ütközésnek. A szimulációs gyakorlat után kevesen nem ismerik el az öv bekapcsolásának szükségességét. Egy átlagos ló akár 50 km/h-t meghaladóan is képes galoppozni, amelyből pillanatok alatt irányt változtathat vagy akár meg is torpanhat. A legtapasztaltabb lovasoknak is nagy kihívást jelent kiülni ezeket a váratlan fordulatokat, amelyben biztonsági öv sem segíti a nyeregben maradást.

Pedig létezik, sőt, már kapható kifejezetten lovasok (és motorosok) számára kifejlesztett légzsákos mellény is, ami forradalmi áttörést jelent a balesetmegelőzés technikájában. A nyereghez csatlakoztatott mellény esés alkalmával levegővel töltődik meg a benne lévő patron által, ezzel tökéletes védelmet nyújtva a lovas felsőtestének.

A mellény a másodperc töredéke alatt (0.1-0.3 mp. között) fújódik fel és már többszörösen bizonyította hatékonyságát. Például 2013-ban Laura Collett, 2010-ben Oliver Townend, majd Zara Phillips életét mentette meg az egyébként magyar feltalálónak köszönhető légzsákos mellény.

 

2018.07.14. Írta: Frisch Andrea, Lovasok.hu külső munkatárs
Frissítve: 2022.08.30.
Fotó: Canva

Hozzászólások