Hogyan készülj fel egy egy napos lovastúrára?

A lovaglás szerelmesei számára, aligha akadhat izgalmasabb program, mint egy egésznapos lovastúra. Egy teljes nap nyeregben töltve, a természetet járva remek kikapcsolódást, feltöltődést kínál. A Lovasok.hu összegyűjtött néhány jó tanácsot, hogy valóban örömteli élmény legyen a túrázás.

Mérlegeld a felkészültséged

Több óra hosszát a nyeregben tölteni a gyakorlott lovasnak is fárasztó lehet. Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyél a saját felkészültségeddel, állóképességeddel. Ha saját lovaddal készülsz túrázni, az ő állapotát, egészségét is fel kell mérned. Egy ilyen hosszú út során számos akadályba ütközhettek, amiknek a leküzdéséhez elengedhetetlen a tapasztalt lovastudás, ezért kezdőknek semmiképp nem ajánljuk az egésznapos túrákat. Hosszabb kihagyás, megfelelő kondíció nélkül sem tanácsos belevágni egy ilyen kalandba, az ízületek és izmok nem fogják meghálálni a hirtelen megerőltetést.

Ha szervezett túrán veszel részt

Számos lovas létesítmény szervezz lovastúrákat saját lovaikon. Ez a lehetőség szuper választás azoknak, akiknek nincs saját lovuk vagy az nem alkalmas túrázásra. A lovastúra kiválasztásakor fontos , hogy körültekintő légy! Informálódj a helyről, a lovak képzettségéről és temperamentumáról, a lovastúrát vezető személyről. Látogass el a lovardába, mérd fel a lovak állapotát, érdeklődj a szervezőktől. Ha bizonytalan vagy vegyél részt próbalovagláson.

A túra útvonal kiválasztása

Amennyiben nem szervezett túrán veszel részt, a te feladatod a túraútvonal kiválasztása is. Első gondolatra nem tűnik túlságosan bonyolult feladatnak, azonban nem árt ha néhány szempontot figyelembe veszel. Amennyiben az út erdőn, mezőn át vezet tájékozódj az aktuális vadászidény szabályairól, a turista útvonalak elhelyezkedéséről. Ha magántulajdonban álló földeken haladsz át, érdemes a földbirtokos engedélyét kérned, ugyanis nem mindenhol látják szívesen a lovasokat.

Amit feltétlenül vigyél magaddal

Mivel hosszú órákat leszel távol az otthonodtól, jobb ha minden eshetőségre felkészülsz. Mindenképpen vigyél magaddal:

  • Elegendő mennyiségű folyadékot és ételt
  • Feltöltött mobiltelefont
  • Fájdalomcsillapítót
  • Papír zsebkendőt
  • Ha saját lóval mész, a lóútlevelet
  • Személyes okmányokat
  • Esőkabátot
  • Nyári hónapokban: naptejet, szúnyog – kullancsriasztót

Tanner Eszter
Kép: canva.com
2022.09.26.

Hozzászólások