EXCA február 23. nyílt est

Extreme Cowboy Race – Hungary

2013. február 23-án megrendezésre került nyílt estjének beszámolója
Mint tudjátok 2013. február 23-ra esett a napja, hogy többen összejöjjünk és elmesélhessük, mit tervezünk, min dolgoztunk és hogy bemutatkozzunk.

A bemutatkozás sikeres volt, hiszen saját magunkat hagytuk szóhoz jutni és külön öröm volt, hogy volt hallgatóságunk is. A nyílt esten közel 90 jelenlévő volt, ami számunkra megdöbbentő volt, ugyanakkor örömmel töltött el minket a tudat, hogy nem vagyunk egyedül ezzel a kezdeményezéssel. Nem is önös érdekből kezdtük el, hiszen a szervező bizottság tagjai már sok eseményt koordináltak együtt, és olykor külön utakon, de mindig visszatérve az alapokhoz.

Számunkra fontos, hogy másoknak is elérhető legyen amiben mi magunk is hiszünk. Az EXCA-val sincs másképp, azért dolgozunk, hogy ti is annyi örömet leljetek benne mint majd mi.

A legfontosabb, hogy elkötelezettnek érezzük, hogy ne csak mi, hanem lovaink is megtalálják a szerepüket ebben, hiszen nem felhasználni szeretnénk őket ehhez az új lovas sporthoz, hanem velük együtt megélni és a lehetőségekhez képest érdekeiket igenis megvédeni.

A nyílt est Halápi Roland prezentációjával kezdődött. Illetve bocsánat, előbb jöttek a szendvicsek, egy része gyorsan el is fogyott. Egészségetekre! 🙂

Roland az életútja részleteit nem rejtve véka alá tudatta velünk, miként jutott el oda ahol most van, miként játszott szerepet életében a rodeo, a guiness record, a kaszkadőrködés és az ügetőlovakkal való kapcsolata hogy léptette tovább a Lovakkal Másként területére, ami az Ő saját életútja. Kiteljesedni látszott az út amin elindult, amit ma Ő úgy nevez Road to the EXCA. 

Köszönjük ezt az elnevezést neki, hisz valóban ha belegondolunk nem az akadályok leküzdéséről van szó, hanem hogy saját magunkat megtaláljuk ebben a lehetőségben, és lovunknak a saját igényeihez méltó feladatokat adhassunk, amiben akár ő is jól érezheti magát, ha már lovagolunk rajtuk. Roland elmesélte, hogy bár nem oktat szívesen segít bárkinek aki bejelentkezik hozzájuk és többed magával ő is indulni fog a megmérettetésen.

Kisorosziban található lovardájukban felépítették, illetve átalakították a már meglévő trail akadályokat az EXCA kívánalmai szerint és bárki mehet gyakorolni lovával, ha úgyérzi elkezdené a felkészülést. Nem lesz ez másképp a Waldez Ranch-n sem Áprilistól.

Rolandnak nagy szerepe van az EXCA magyarországi tevékenységének előremozdításában, hiszen kiterjedt kapcsolatrendszere és alázatos hozzáállása követendő példát állít a szervező bizottság többi tagja számára is. A prezentációjából kitűnt, hogy komolyan veszi. Amit az itt látható fénykép is tükröz. Nincs mese, Halápi Roland szépen lassan EXCA Roland lesz, és reméljük ez még sokáig így is marad. 🙂

Majd tartottunk egy kis szünetet, persze a dohányosok tovább elmélkedtek az elhangzottakon és már várták, hogy Mészáros Gyula megkezdje bemutatkozását. Ezalatt újabb szendvicsek kerültek elő, mert hirtelen a maradék is elfogyott.  Résztvevők már a 315. szendvicsnél jártak az első prezentáció végén. Éhesek lehettetek! 🙂 Gyula az elején kezdte. Kicsit féltem, ne hogy a szülőszobáról is legyen a prezentációban fénykép, de a bemutatkozásának fontos eleme volt, hogy csecsemőkori képével kezdte, mert szerette volna, ha jobban megismeritek életpályáját.

Mészáros Gyula az elmúlt 7 évben amióta ismerem, talán sosem beszélt ennyire őszintén saját magáról és az érzéseiről. Egymásra épültek a szálak és megérthettük, hogyan lett Mészáros Gyulából “MGY”. Nem kevés szakmai ismeret, kapcsolódási pont a régi híres lovasokhoz, az olimpiai lovastusa csapat, a szakmai életút minden rögös buktatójával együtt. Aztán elérkeztünk egy olyan részhez, egy fordulóponthoz, amiről már múltként beszél, de nem feledi. Vajon mikor jön a következő fordulópont? Aki figyelt megértette, miért lehet jó kezdeményezés az EXCA, és miért áll mellé egy olyan ember, aki sokkal inkább Equus, mint Homo Sapiens Sapiens.

Nem ismerek Magyarországon olyan embert, aki a natural horsemanship képviselői közül ennyi emberrel találkozott. Időt, energiát nem spórolva a mai napig az útját keresi. Egész jól megy neki. Ezért talán nem volt meglepő meglepetés bejelentése sem. Ha valaki meginvitálhatja Magyarországra Leslie Desmond-t akkor az Ő. És Lesie jön. Méghozzá idén májusban. Bill Dorrance legfőbb tanítványa emberek!

Aztán júniusban Extreme Cowboy Race Bill Cameronnal. Látni kéne a lehetőségeket. De azt hiszem sokan látják, legalábbis a visszajelzésekből ez derül ki számunkra. Meg az, hogy folytatnunk kell és akkor minden rendben lesz.

Akkor folytatnám is. Jött a szünet helyett az azonnali váltás az EXCA részleteire. Ezt a részt én próbáltam meg képviselni (T. Gergely), csak azért, hogy beszélhessek egy picit én is. Szó volt az EXCA általános ismereteiről, a verseny helyszínéről, a pontozásról, a felkészülési lehetőségekről.

Nagyjából minden elhangzott, és még videót is nézhettünk. Csodálhattuk, hogy egy 11 éves kissrác milyen tempót és finomságot tud produkálni verseny körülmények között. Jó volt látni a videót. Aztán tartottunk egy kis szünetet. A dohányzó szekcióban sok minden elhangzott és a 5-6 perc “pihi” után, mire visszatértünk a maradék szendvicsek is kikerültek az asztalra. Az este végére az összes rendelt 550 szendvics elfogyott. Ha 90-n voltunk akkor ez fejenként 6 darab. Statisztikai adatnak jó lesz.

Folytatódott a prezentáció és jöttek a részletek, kíméletlenül:

  • JÚNIUS 15-16 EXTREME COWBOY RACE –
    WALDEZ RANCH
  • MÁJUS 15.-IG ILDOMOS MEGSZEREZNI
    AZ EXCA TAGSÁGOKAT.
  • BILL CAMERON KURZUS A VERSENY ELŐTTI NAPOKON.

Sok minden elhangzott és ezeket meg is ismételjük hamarosan az  EXCA honlapján. Persze mindent a maga idejében.

Érdekes volt látni, hogy a kb. 4 perces Bill Cameron videót, ami csak aznap este került levetítésre mennyire érdeklődően nézték az emberek. Pedig “csak” alapvető dolgokról beszélt. Viszont minden egyes mondata ült. Megszívlelendő konkrétumokat mondott és a kurzuson sem számíthatunk másra.

Az EXCA prezentáció bezárásaként Waldez emlegetett fel régi emlékeket és elmesélte, honnan kapta a nevét a Waldez Ranch. Szó volt a Roping.hu megalakulásáról és a jövőbeni új Waldez Ranch terveiről is. Olykor kicsit elkalandozott, de célja az volt, hogy a hallgatóság megértse ő miként érzi ugyanúgy magáénak ezt az eseményt, mint bármelyikőnk. Ő egy igazi “csizmábaszületett cowboy”, csak rossz korban és földrészen történt vele meg mindez. Mi azonban örülünk, hogy őt is magunk között tudhatjuk.

Végül, de nem utolsósorban meg kell említenünk a Hölgyeket. Kocsis Katát, aki szintén a szervező bizottság tagja és Fülöp Adriennt, Vargha Ivett-t akik segítettek nekünk, hogy minden rendben menjen. A leghálátlanabb feladat az adminisztráció, azonban ők egy pillanatra sem csüggedtek el és reméljük azért nekik is jutott szendvics! Köszönjük, hogy ott voltatok velünk! Aztán az este hivatalos része véget ért, de csak lassan szálingóztak el az emberek. A szervező bizottság megfáradva de élményekkel dúsan is összepakolt és éjfél körül elhagyta az első Nyílt Est helyszínét.

Szeretnénk megköszönni mindazoknak akik támogattak minket lelkileg, hogy amibe belevágtunk az tiszta és értékes maradjon.

A folytatásban hamarosan további gyakorlási lehetőségek lesznek és a megkapott regisztrációk alapján felkeressük a versenyzésre vállalkozókat, hogy segítsünk minél hamarabb begyűjteni az EXCA tagságokat az amerikaiaktól. A Waldez Ranch-n már épül az akadálypark és folyamatosan hírűl adjuk mikor lehet jönni gyakorolni.

Az EXCA-val kapcsolatos további kérdésekkel keressétek Török Gergőt a gtorok@roping.hu e-mail címen!

Road to the EXCA – Magyarország
Török Gergely
2013.02.28.
Kép: Canva
Frissítve: 2024.03.20.

Hozzászólások