Apja zebra, anyja szamár, ő pedig egy zebmár

Apja zebra, anyja szamár, ő pedig egy zebmár

Már négy hónapos Ippo, a Firenzében élő zebra-szamár hibrid. A csikó leginkább egy csíkos szamárhoz hasonlít.

Még júliusban látta meg a napvilágot Ippo, egy firenzei zebra és szamár szerelemcsikója. Martin, a zebramén és Giada, a szamárkanca szomszédos kifutóban éltek egy vadasparkban, amikor Martin egy nap átszökött Giadához. Egy évvel később pedig megszületett Ippo, a zebmár kanca.

A zebra és más lófélék hibridjeit zebroidoknak nevezik. A pontosabb elnevezésük a szülők fajától függ, és mindig az apa fajának rövidítése szerepel elöl, az anyáé pedig hátul. A zebmáron kívül létezik például zebló (zebra-ló) és zóni (zebra-póni) is. A zebra-ló hibridek valamivel gyakoribbnak számítanak, míg a zebra-szamár hibridek elég ritkák.

A zebroidok külsőre alapvetően a nem zebra szülőre hasonlítanak, de csíkosak, a csíkok pedig főleg a lábakra vagy a nyaki részre korlátozódnak. Arany zebrának nevezik azokat a ló-zebra hibrideket, ahol a ló szülő pej (barna), és a hibrid pedig barna alapon csíkos. Természetüket tekintve az utódok már sokkal inkább a zebrákra hasonlítanak, ugyanis nagyon temperamentumos állatok.

A vadaspark munkatársai még nem tudják, hogy Ippo termékeny-e. A kromoszómák eltérő száma miatt (a szamárnak 62 van, a zebrának 32 és 46 között) ugyanis a mén zebmárok jellemzően sterilek, míg a kancák ritkán termékenyek lehetnek.

2013.11.14.
Forrás: Origo.hu
Frissítve: 2023. 12.16.
Fotó: Canva


KapcsoLÓdó cikkek:

Mona Lisa, a zonkey >>

Bemutatkozott a nagyközönségnek a félig szamár, félig zebra kiscsikó! >>

Zebra + Szamár = Zedonk >>

Zebra az akadály felett >>

Hozzászólások