A westernlovaglás

A westernlovaglás

Nem véletlenül készítettem összeállítást a Magyar Western Lovas Egyesület népszerűsítő kiadványából. Valóban, egyre népszerűbbé válik hazánkban is ez a lovaglási mód, melyről keveset tudunk még. Másrészt pedig egy lovas embernek tisztelettel és érdeklődéssel kell fogadnia »idegen» lovastársai stílusát, szokásait. Eléggé elszomorító tény, hogy hazánkban még a mai napig is tart az epés megkülönböztetés az egyes lovas szakágak között. Pedig mindegyik ló és lovasa kapcsolatáról, barátságáról, összhangjáról szól, örömet, sikerélményt, szórakozást nyújtva művelőinek és a közönségnek. Mindezek elfogadása érdekében adunk örömmel és őszinte lovas barátsággal helyet a westernlovaglás népszerűsítéséhez, rövid bemutatásához. (Pajlócz)

A spanyolok letelepedése és lovaik importálása történelmi szempontból Amerika életében mérföldkőnek bizonyult A néptelen amerikai kontinens látszólag végtelen távolságait csupán lovak segítségével lehetett leküzdeni, a meghódított területeken a spanyol 10vaglási szokások is tovább éltek. Ez a mai westernlovaglás alapja.

Két fajtája alakult ki: a kaliforniai és a texasi stílus.

– A kaliforniai vaquero (marhapásztor) a hagyományt követve és meggyőződésből volt lovas. Számára a ménesekben a ménessel dolgozni generációktól megszokott volt. A vaquero edzette a lovát, aki legértékesebb és egyben személyes tulajdona is volt és a spanyollovas hagyományoknak megfelelően képezte ki.

– A texasi – eredetileg idénymunkás – embert a sors hirtelen lovassá változtatta, elsődlegesen a marhák őrzését tartotta szem előtt, a lovak be1ovag1ása gyakorlatias szempontok alapján történt Az USA fokozatos benépesülése, a növekedő iparosodás és az egyre emelkedő népességszám következtében megnőtt az igény a szabadidős lovaglás iránt Az American Quarter Horse éppen megfelelt ezen célnak, így hát átvették a lovaglási stílust is az emberek, mindamellett az American Quarter Horse a legelterjedtebb lófajta az egész világon. Az európai országokban is elterjedt, mint például Olaszországban, Németországban, Ausztriában és egyedszámuk egyre nő Magyarországon is!

Ahogyan az angol hagyomány szerint lovagló vadász piros, vagy zöld zakójában, fehér nadrágjában, csizmájában és kobakjával a fején magabiztosan és büszkén üget, vagy ahogyan a díjlovas fekete frakkban és cilinderben tiszteletkört tesz jobb kéz felé, úgy hasonlóan nagy hagyománnyal bír a westernlovaglásban a nagysarkantyús western csizma, western ing, a hosszú egyenes szabású nadrág, a bőrből készült chaps és a western kalap. Egy lovaglási stílus filozófiáját nem az öltözet és a felszerelés határozza meg, hanem amit már a legelső lovas nemzetek ránk hagytak: olyan lovat kell képezni, amelyik elfogadja a lovas segítségeit és engedelmes. Ez ugyanúgy vonatkozik a westernlovaglásra, mint a többi ismert és elismert lovaglási stílusra.

A különleges követelmények jó példája a Sliding Stop, melysorán a ló nagy tempójú vágtából a két hátsó lábán több métert csúszva áll meg, miközben az első lábak szabadon mozognak. A westernlovaglás egy másik speciális eleme a Spin, a hátsó láb körüli fordulatok sorozata. A spin során – mint a Sliding Stop esetében is – a ló tartása és tempója lényeges értékelési szempontok. Mind a Sliding Stop, mind a Spin kialakulásának alapja a marhákkal való munka.

A western lovak – illetve a westernlovaglásra kiképzett lovak – nyugodtak, kiegyensúlyozottak, semmi esetre sem hisztérikusak, szinte életbiztosítást jelentenek minden olyan lovas számára. aki elsősorban erdőben lovagol. A westernlovaglás a cowboyok munkájához kapcsolódó stílus, ők pedig a munkájuk mellett a legnagyobb hangsúlyt a saját biztonságukra helyezték.

Forrás: Magyar Lovas Kör
2002.
Frissítve: 2023.03.22.
Fotó: Canva

Hozzászólások