Interjú Claudia Hahn, német Quarter Horse tenyésztővel

Claudia Hahn évek óta tenyészt magas színvonalon Quarter Horse lovakat, kifejezetten a Reining sportra való alkalmasság jegyében. A német tenyésztő nevéhez fűződik a 2021-es év egyik legeredményesebb fiatal európai reining ménje, az NRHA Open Level 4 ranglistájának 5. helyén álló Mirko Midili által lovagolt Maytheforcebewhizyou! Claudiával Csiby Gergely beszélgetett tenyésztésről, múltról és jövőről.

We had the pleasure to talk with Claudia Hahn, owner of the great quarter horse broodmare Jac Golden Faith (PE: $150.000) and breeder of the 2021 show season’s big hit stallion Maytheforcebewhizyou……English version below the article.

Jac Golden Faith tenyészkanca csikójával (tul.: Claudia Hahn)

Rögtön az elején megkérdezném: Hogyan találkoztál a reining sporttal? Miért vagy azóta is a sport és a reining lovak szerelmese?

Több évnyi angol lovaglás után érkeztem meg a westernlovaglás világába, húsz évvel ezelőtt. Az akkori párom ismertetett meg ezzel a stílussal, aki saját lován, egy Olaszországból vásárolt Surprise Enterprise kancán lovagolt. Teljesen lenyűgözött a nyugodt természetével, izmos, zömök felépítésével, és kezelhető robbanékonyságával, atletikus mozgásával. Nem is volt kérdés, hogy szeretnék egy saját lovat. Biztos voltam benne, hogy csakis reining ló jöhet szóba. Érdeklődésem kiterjedt az elméleti síkra is. Beszereztem az egyik legnagyobb quarter horse tenyésztő, Bob Loomis könyvét (Reining- the Art of Performance in Horses) és a „Legends: Outstanding Quarter Horse Stallions and Mares” sorozatot. Szerettem volna megérteni, mi is az a reining, mitől alkalmas egy ló reiningre, milyen testfelépítésre, izomzatra van szükség, illetve, hogy milyen neveket szeretnék látni a vásárlandó ló származási lapjában. „Hollywood Jac 86” egy volt ezek közül a nevek közül. Egy vékonyka kis tudással és kutatással, és talán még vékonyabb pénztárcával elindult a keresés. Pár hónappal később Ausztriában kötöttem ki, a Golden Horse Ranchon, ahol több Jac Orima (Hollywood Jac) apaságú, éves csikót kínáltak eladásra. Azonnal beleszerettem Faith-be (Jac Golden Faith, Claudia 150.000+ dollár utódnyereménnyel rendelkező kancája, a szerk.) de sajnos, nem fért bele a lóvásárlásra szánt keretbe, így igyekeztem a látogatásom hátralevő idejében teljesen figyelmen kívül hagyni. Hazaérve átnéztem az összes képet és származási lapot, az általam megnézett csikókról, majd bementem a bankba, felvettem egy kisebb hitelt és megvettem Faith-et. Kettő és fél évesen az SR Horse Training (akkor még Sapergia és Rzepka) gondjaira bíztam, majd később, 2009-ben megszületett tőle az első csikóm.

Sylvia Rzepka Jac Golden Faith nyergében

-Mit keresel egy lóban tenyésztőként? Mi a legfontosabb számodra, mind a kanca, mind a mén oldalon?

Hány versenyeredménnyel és utódnyereménnyel rendelkező felmenője van, apai és anyai oldalról? Milyen a testfelépítése? Méneknél egy belső megérzésre hallgatok: Az aktuális keresztezésből születendő csikót megtartanám e magamnak? Ha a kérdésre nem a válasz, akkor egy mén se jöhet szóba, csak azért mert a piac éppen óriás érdeklődést mutat.

-Hogyan szelektálsz a csikók között? Mit keresel egy fiatal reining lóban? Mi alapján tartod meg, vagy adod el őket?

Ahogy mondtam, nem tenyésztenék olyan lovat, amit ne szeretnék később magamnak is megtartani hosszútávon. Egy ideális világban megtartanám az összeset, de ez sajnos pénzügyileg nem fenntartható és kivitelezhető.

Whizcraft (Spooks Gotta Whiz x Jac Golden Faith)

-Miután eldőlt, hogy melyik csikó marad veled hosszútávon, hogyan tovább?

Azok amelyek velem maradnak Sylvia Rzepkához kerülnek tréningbe. Számomra Sylvie a megtestesülése a magasan képzett reining képzésnek, méltányossággal a ló teljes lénye és rendíthetetlen figyelemmel a ló egészsége felé!

-Te vagy a tenyésztője Winnie the Boo-nak (LTE:77.000) , és a már említett Maytheforcebewhizyou-nak aki egy elképesztő sikeres 2021-es versenyszezon után, már több mint 73.000 dollárral gyarapítja tenyészkancád, Jac Golden Faith utódnyereményét. Elképesztő számok és teljesítmény. Mindkét fentebb említett ló apja a híres Spooks Gotta Whiz. Miért esett többször is erre a ménre a választás?

Spooks Gotta Whiz Quarter Horse mén, lovasával Shawn Flaridával (Dorottya Fay Photography)

Sylvie versenyzett Faith-el, nyert néhány száz dollárt, majd egy egy ponton úgy döntöttem, hogy hazahozom, hogy később fedeztessem. Az első csikója Custom Pistoltól 2009-ben, a második Custom Balckberrytől született 2010-ben. Azon a télen éppen az NRHA Futurityt néztem, és az akkori győztes Spooks Gotta Whiz atletikussága és tehetsége hihetetlen volt a számomra. Szerettem volna, ha a kancámnak lenne tőle csikója. Szerencsére rögtön, a következő évben elérhető volt az európai piac számára is, így befedeztettük és 2012-ben megszületett Winnie the Boo, egy, az apjához hasonló atletikus ló. Szerettem volna megismételni ezt a párosítást, így végül 2014-ben megérkezett Maytheforcebewhizyou. A számok és a versenypályán mutatott eredmények azt igazolták, hogy ez a párosítás működik, így mindenképpen szerettem volna egy harmadik csikót is Spooks Gotta Whiz-től. Végül 5 év sikertelen próbálkozás után megérkezett a harmadik ebből a párosításból, aki most tölti a 2 éves kort. Mindeközben a mén óriási karriert futott be, mára már 346 ezer dolláros saját nyereménnyel és 4 millió dolláros utódnyereménnyel rendelkezik.

-Hány lovad van jelenleg? Tenyészkancák, csikók? Mik a terveid a jövőre nézve? Melyik mén hívta fel magára a figyelmedet az elmúlt időben?

What Elze tenyészkanca ( Custom Blackberry x Jac Godlen Faith)

Tenyészkancaként Jac Golden Faith mellett, 11 éves lánya, What Elze (apja Custom Blackberry) mutat óriási potenciált. Egy helyi német edzővel nyert néhány kisebb NRHA és AQHA címet. A cél az Eurofuturity volt. Egy kis sérülés, melyet a csípőjében fedeztünk fel, végül pihenőre kényszerítette, így a teljes gyógyulása után, egy évvel később, 4 évesen a German Futurity döntőjébe jutott, de úgy éreztem, hogy nem olyan mint korábban, ezért hazahoztam és beállítottam tenyésztésbe. Úgy éreztem, hogy a versenypályán mutatott kisebb, de annál meggyőzőbb eredményei, könnyen lovagolhatósága és tehetsége végett érvényes tenyészkanca válhat belőle. A legidősebb csikója 4 éves és az osztrák és német Futurity versenyen is döntőbe jutott Sylvie-vel a nyergében. Meglátjuk mit tartogat számunkra a jövő.

Spooks Gotta Whiz csikó

A következő kancám az idős tenyészkancámtől egy 1 éves, Inferno 66 méntől. Hell Ooo a neve. Sok éven át nem született Faith-től kanca, szóval igazán nagy ajándék ez tőle. Jövőre ő is Sylvia Rzepkához kerül majd képzésre. Remélem előtte is nagy jövő áll.

Két méncsikóm belovaglása hamarosan indul. Spooks Gotta Whiz x Jac Golden Faith, illetve
Inferno 66 x What Elze párosításból.
2022 tavaszán Spooks Gotta Spark és Inferno 66 ménektől várok 1-1 csikót.

-Utolsó kérdés. Ha egy mondatban kellene a tenyésztésről beszélned, mi lenne az?

A tenyésztés, véleményem szerint, arról szól, hogy „fejleszd amid van”, emelett jó móka kell, hogy legyen, szóval ha úgy érzed, hogy van dolgod vele, és minden körülmény adott, hát vágj bele és csináld!

 

2022.02.14.
Csiby Gergely színész, rendező, Non-Pro reining lovas, az Equus Kör alapítója
Fotók: Claudia Hahn, Dorottya Fay, Canva
Frissítve: 2022.08.16.


English version

We had the pleasure to talk with Claudia Hahn, owner of the great quarter horse broodmare Jac Golden Faith (PE: $150.000) and breeder of the 2021 show season’s big hit stallion Maytheforcebewhizyou.

-Please tell us a little bit about how you met reining and what was your first experience and what made you hooked up with the sport?

After many years of English riding, I came to Western riding over 20 years ago through my boyfriend at the time. He had a small, in the old type standing fantastic Surprise Enterprise daughter from Italy which I found fascinating with her low tail, strong muscles, quick movements and quiet character. The Western riding “direction Reining” (more one could not call it at that time from the trainer he was with) inspired me and fast it was clear to me it is time for my first horse, I want a reining horse. As a newbie I picked up the books “Reining – the Art of Performance in Horses” by Bob Loomis and the series “Legends: Outstanding Quarter Horse Stallions & Mares”: What makes reining, how should a reining horse be built and what names would I like to find in the pedigree. Hollywood Jac 86 with his “floppy ears” did it to me immediately. With an approximate idea and a rather limited budget my search started. Some months later I ended up in Austria at the Golden Horse Ranch, they had several Jac O Rima (by Hollywood Jac) yearlings to look at. On the spot I immediately fell in love with “Faith” Jac Golden Faith – unfortunately she was out of my budget and I tried not to pay any further attention to her during my visit. Back home I looked at the pedigrees and the photos of all yearlings vistied – and went straight to the bank to get a small loan…. I bought Faith, took her to SR Horse Training (at that time Sapergia & Rzepka) as a 2.5 year old and later bred my first foal out of her in 2009.

What do you look for as a breeder?

How many performers or producers are there to be found on both sides of the pedigree? And how do I like the pysical characteristics? For chosing stallions, how is my gut feeling about the cross, would I love to keep the resulting foal myself or not? If not, the stallion is off the table, I would never do a cross just for expected market demand.

How you select the foals? What do you look for in a reining prospect? Which one to sell, which one to keep?

As I said I would never produce something which I would not love to keep myself. In an ideal world I would be able to do exactly that, keep them all – but that is financially not doable.

After you made your choices, regarding your own bred foals, what’s next? Whom you work with trainingwise and why?

The ones I keep long enough go to Sylvia Rzepka for training. For me, Sylvie is the epitome of very high level western dressage, with an uncompromising focus on the horse’s health as well as fairness to the horse.

You are the breeder of Winnie the Boo and also Maytheforcebewhizyou who had a bombastic show season in 2021, and became one of the most promising and vivid young stallion in Europe, also adding around 70.000€ to your already acknowledged broodmares Jac Golden Faith’s PE. Please Tell us a little bit about your mare and your story with her! And why you choosed Spooks Gotta Whiz multiple times for breeding?

As mentioned earlier, I bought my mare Jac Golden Faith as a yearling. Sylvie won a few hundred dollars with her and at some point I brought her home to later breed her. Her first foal was by Custom Pistol and born in 2009. It was in winter 2010, she was in foal with Custom Blackberry, when I was watching the US Futurity. The athleticism of its winner, Spooks Gotta Whiz, for me was unbelievable. I knew I wanted a foal by him out of Faith. Fortunately, he was available right away in Europe in 2011, so he was set. Faith got in foal to him and while waiting for the foal SGWs show career continued to sky rocket. Her first Spooks Gotta Whiz foal was then born in 2012: Winnie The Boo, a long legged very athletic colt – which I liked so much that I repeated the cross the next breeding season, and her second SGW foal, Maytheforcebewhizyou, hit the ground in 2014. After this Faith got only one more foal before she had 5 years without getting a foal for various reasons. In the meantime my gut feeling about this cross, SGW x Faith, got proven by earnings through show success and I wanted his cross for a third time – and Faith got in foal to SGW for a third time. In the meantime the third full sibling is a 2yr old, SGW became multi million dollar sire and Faith PEs are exceeding $150.000…..

How many horses you have right now? Broodmares and also prospects? What are your future plans with them? Which stallion that you are monitoring for a future breeding?

Besides Faith I have What Elze, an 11yrs old daughter of Faith sired by Custom Blackberry. With a local German trainer What Elze won a few smaller NRHA titles as well as an AQHA ROM in Reining. The big goal was the Eurofuturity. However, at the Eurofuturity it went disastrously: She just wouldn’t stop. Although we had her chiropractically checked on the spot, nothing could be found, and the finals took place without her. It seemed strange to me and I took her home. My veterinarian at home diagnosed a freshly broken hip bone tuberosity and attested her unbelievable pain. He said the fracture was generally not a problem, but the hip bone tuberosity would have to re-capsulate. After healing she went back into training and next she was shown at the German Futurity as a 4 year old. She made it to the finals, but somehow she wasn’t like before the Eurofuturity, so I brought her home as a broodmare. Her smaller successes and the fact that she could be ridden normally except for stopping during her fresh broken hip bone tuberosity was enough for me to have her as a broodmare without hesitation. What Elze´s oldest foal is 4 years old and made it to the open finals of two futurities at the age of 3 under Sylvie. I am convinced What Elze is also an outstanding broodmare. Will she be as successful as her dam? That is of course a huge foot step, but we will see.

The next one out of Faith I am happy to call my own is “Hell Ooo“. A yearling filly out of Faith sired by Inferno 66. What Elze and Hell Ooo are the only fillies out of Faith, apart from them she produced only colts. I was waiting for a second filly for 10 years, what an awesome last present Faith had given me with Hell Ooo! Hello will go to Sylvie next year as a 2yr old and hopefully move up as a successfully shown broodmare later.

Now the boys, I have two 2yr old colts. Whizcraft, the latest full sibling to Maytheforcebewhizyou and Winnie The Boo, and Six Bomb. Six Bomb is out of What Elze sired by Inferno 66. Both colts will soon go to Sylvie´s and I can´t wait to see what the future beholds for them.

When it comes to breeding… Faith is in foal to Spooks Gotta Spark for 2022, What Elze will have a full sibling to Six Bomb this year she is in foal to Inferno 66. Until now I have only bred to young stallions that did not have PEs at the time of my first breeding (sgw is now multi million dollar sire and inferno is about to become one any month now). This breeding season for the first time i have a multi million dollar sire on the agenda I haven´t bred to before.

And a very last one. If you would need to say one sentence about breeding, what that would be? What is breeding to You?

Breeding is supposed to be fun, so if you feel like you should do something – do it.

 

Gergely Csiby actor, director, Non-Pro reining rider
Frissítve: 2022.09.15.

Hozzászólások