BIKARODEO – A világ legveszélyesebb 8 másodperce

Ez a pár másodperc a versenyzőt egy 800-900 kilós bikával állítja szembe, így rendkívüli mentális és fizikai felkészültséget igényel.

Az állaton maradáshoz a rider csak egy lapos fonott kötelet használhat, rajta kapaszkodóval – emellett egyik kezének szabadon kell maradnia – s egy este csak két esélye adatik erre.

Ahhoz, hogy egy futam sikeresnek számítson, a versenyzőnek nyolc másodpercig fenn kell maradnia az állat hátán, és szabad kezével nem érintheti meg a bikát vagy önmagát. A másik kezére is nagyon kell figyelnie mindeközben: nem csak kapaszkodnia kell, de a megfelelő pillanatban (amikor leesik vagy leugrik a bika hátáról) el is kell tudnia engedni a kötelet…

A bikarodeo kezdetei az 1910-es évekbe nyúlnak vissza. A napjainkban használt nagyobb Brahman és keresztezett bikák csak a harmincas évek elején jelentek meg a pályán. Mára a világ számos országában (főleg USA, Kanada, és D-Amerika államaiban) évente több száz rodeót tartanak.
A bika derekán lévő kötél viszonylag lazára van kötve, ezzel szabad mozgásteret és motivációt adva neki arra, hogy a ridert megpróbálja levetni magáról, a mellkasánál lévő pedig arra szolgál, hogy a ridernek esélye legyen egyáltalán a hátán maradni…

 

A rider felszerelésének részei a lábat védő chaps és western csizma, a kezet a kötéltől védő kesztyű – melyek általában bőrből készülnek.

A bikarodeó helyszínéül szolgáló homokos aréna mindig biztonsági karámelemekkel van körbekerítve, amin az állat nem tud átugrani.

Válogatás-videó a legkeményebb bikákról itt

Alább pedig egy oktatófilm arról, hogyan lehet 19 évesen 32 másodperc alatt 35.000.000 forintnak megfelelő USA dollárt keresni…

Magyarországon 2021-ben Kiskunfélegyházán, július 10-11 közt láthatsz bikarodeót, a Western Feszten – jegyek elérhetők a TIXA oldalán, az eseményről pedig itt találsz minden információt.

FORRÁSOK:

https://www.britannica.com/sports/rodeo-sport/Bull-riding

https://en.wikipedia.org/wiki/Bull_riding

https://www.hotfair.com/p/events/prca-rodeo/rodeo_terms

Hozzászólások