BARREL RACING – A western lovas gyorsulási verseny

A hordókerülő verseny egy rodeó versenyszám, amelynek során a ló és a lovas megpróbál a lóherét mintázó pályán végigszáguldani az előre beállított hordók körül. Bár mindkét nem amatőr és ifjúsági szinten versenyez, kollégiumi és szakmai rangsorban, ez általában egy női rodeóesemény, hisz eredetileg nők számára dolgozták ki. Az eleinte használt nyolcas formájú nyomvonalat napjainkra a lóhere-minta váltotta fel.

Az időmérés akkor kezdődik, amikor a ló és lovasa átlépi a rajtvonalat, és akkor ér véget, amikor a nyomvonalat sikeresen lefutották, és a ló és a lovas átlépte a célvonalat. A lovas ideje több tényezőtől függ, leggyakrabban a ló fizikai és mentális állapotától, a ló-lovas páros képességeitől és a talaj minőségétől. A futam kezdetén a ló és a lovas maximális sebességgel lép be az arénába, ekkor indul az időmérés, s addig tart, míg a pályát el nem hagyják.

Az itt részt vevő lovaknak nemcsak gyorsaknak, hanem erőseknek, mozgékonyaknak és intelligenseknek is kell lenniük. Erőre és mozgékonyságra van szükség a pálya lehető legkisebb távolságban történő manőverezéséhez. Hordóversenyben a legjobb idő nyer. Ha a ló egy hordón túlfut és elhagyja a nyomvonalat, “no time” pontszámot és kizárást eredményez.

Ha egy hordóversenyző vagy lova eltalál egy hordót és megdönti, öt másodperc időbüntetés jár, ami általában túl hosszú időt eredményez a győzelemhez. A professzionális rodeókon megkövetelik, hogy a pályát boronálják, miután tizenkét versenyző futott.

A hordók fémből vannak, mindkét végén zártak és legalább két színűnek. A versenyzők kötelesek hosszú ujjú inget (behúzva), hosszú szárú nadrágot vagy farmert, western kalapot és csizmát viselni – már a verseny előtti órában is.

 

Itt egy fejkamerás videó azoknak, akik azt gondolják, ez egy könnyű, tét nélküli mulatság!

Magyarországon 2021-ben Kiskunfélegyházán, július 10-11 közt láthatsz hordókerülő versenyt, a Western Feszten – jegyek elérhetők a TIXA oldalán, az eseményről pedig itt találsz minden információt.

Forrás:

https://en.wikipedia.org/wiki/Barrel_racing

 

Hozzászólások