Magyar távlovak bizonyítottak a Lovas Világjátékokon

Augusztus 28-án a Mont-Saint-Michel-öbölben került lebonyolításra a Lovas Világjátékok távlovas versenye. Bár magyar lovas nem jutott ki Normandiába, mégis van hazai vonatkozása a versenynek, ugyanis Koheilan Kincső, a magyar származású 12 éves shagya arab kanca lovasával, Al Sulaiteen Abdulrahman Saad-dal bronzérmet szerzett.

A versenyzőknek nem volt könnyű dolga. A 165 fős mezőnyből csupán 38 páros tudta befejezni a versenyt. A folyamatos eső veszélyessé tette a pályát, a páratartalom 99%-os volt, és ehhez a nap folyamán 11-22°C hőmérséklet társult, szinte napsütés nélkül. Ezek a körülmények eredményezték a negatív rekordot.

Koheilan Kincsőre így különösen büszkék lehetünk, hiszen remek teljesítményt nyújtott a 160 kilométeres távon és jó hírünket egészen Normandiáig vitte. Koheilan Kincső egyébként Magyarországon született 2002-ben, tenyésztője Bosnyák Zoltán.

A versenyből sajnos kizárásra került a szintén magyar származású, kínai színekben versenyző Gazal Borbála. A ló az első és második körben kitűnő állapotban volt, bár már a második körben felfigyelt csapata arra, hogy ugyan folyamatosan iszik, de például nem gőzölög, holott a hőmérséklet ezt indokolná, illetve nem vizel. A harmadik körben ennek ellenére még tartották a tempót, sikeresen átmentek az állatorvosi vizsgán, a kötelező re-check (ismételt ellenőrzés) is rendben volt. A negyedik körben a táv feléig jól mentek, aztán a lovas kimerült, Bori elveszítette a kedvét és valószínűleg már nem is érezte jól magát, egyre jobban lelassultak. Ennek ellenére az állatorvosi vizsgálat még ekkor is sikerült.

Azonban nagy tanácskozás után az állatorvosok úgy döntöttek, hogy a ló nincs olyan állapotban, hogy az utolsó 20 kilométert úgy megtegye, hogy a végén időtúllépés miatt ne kelljen kizárni, ezért nem engedték ki a párost az utolsó körre. Bori kapott 10 liter infúziót, 1 órát pihent a meleg és száraz kezelősátorban, vizelt, pulzusa lement, feje felemelkedett és már jól érzi magát. Gazal Borbála tulajdonosa és lovasa is kínai, de a tréningezése Magyarországon folyik.

Gazal Borbála még a pályáfutása elején jár, a távlovaglásban fiatalnak számító 9 éves korával. Mivel külföldi tulajdonosa meg volt elégedve a teljesítményével és a körülményekkel, így maradhatott a ló magyar tréningben. Valószínű, hogy a tulajdonos kérésére a 2015. februárjában Abu Dhabiban megrendezésre kerülő President Cup-ra is Gazal Borbálát fogják nevezni, ahol Fekete Patrícia lesz a lovasa.

2014.09.02. Wachtler Katalin
Fotó: Véronique Mestre Gibaud, Canva
Frissítve: 2022.09.20.

Hozzászólások