Szeszélyes Turf Gála

Ragyogó napsütés, hőség, viharos szél, zápor-zivatar. Ezúttal azonban nem csak a természet, hanem a magyar lovirajongók érzelmei is hasonló változásokon mentek keresztül az idei Turf Gálán Pozsonyban. A hétlovas magyar csapat végül egy második és egy negyedik hellyel tért haza.

A szokás szerint június első hétvégéjén immár 28. alkalommal megrendezett Turf Gálán a magyar elithez tartozó telivérek közül a legjobban az Álmodó Istálló Red Hot Calypsoja szerepelt, aki az 1800 méteres és 15.000 euró (4,5 millió forint) összdíjazású Cena Scottish Riflaban másodikként ért célba.

A győzelmet ebben a futamban a csecsen elnök jobbnál jobb lovakat felsorakoztató, Csehországban működő istállójából Aldzarb szerezte meg a magyar telivér és Legionar, az egykori Szlovák Derby-nyerő előtt.

A 33. Szlovák Nagydíjban már 30.000 euróért (mintegy 9 millió forintért) versenyeztek a telivérek, közöttük a két héttel korábbi Millenniumi Díjat nyerő Akabával. A mezőnyből azonban csak egyetlen lónak volt esélye a győzelemre, mert a Said Shaptukayev tulajdonában álló, 2013-ban még a Group I-es Preis von Europát nyert Meandre magasan kiemelkedett a többiek közül és minden nehézség nélkül le is sétálta az ellenfeleit. Mögötte a német Sweet Thomas, az egykor osztrák St. Legert nyert szlovák Autor, majd pedig Akaba ért be. A szintén magyar tréningben álló Singidunum a nyolcadik helyet szerezte meg a kilenclovas mezőnyben.

A nap második legmagasabb díjazású versenye egy 29.000 eurós, 1200 méteres sprintverseny volt, amelyben meglehetősen népes mezőny, 14 telivér állt starthoz. A magyar színeket ezúttal Mr. Machine képviselte, aki nem tudott beleszólni igazán a versenybe és csak a mezőny végén ért célba. Az első helyezettnek járó 14.500 eurós pénzdíj a cseh tréingből érkezett, de szlovák tulajdonban álló Efilyhez került.

A nap során két hároméveseknek szóló nagyversenyt is lefutottak. A magyar Alagi Díj, azaz a Derby felkészítő versenyének számító, 2000 méteres és 15.000 euróval díjazott Starohájske Kritériumban a cseh tréningből érkezett Albe Back nyert, akit az erre a napra meghívott olasz Pierantonio Convertino lovagolt. Érdekesség, hogy a ló tenyésztője a Tetra Pak cég örökösének, Kirsten Rausingnak a ménese. Ez is azt mutatja, hogy a lóverseny mennyire nemzetközi sport. A két magyar induló a mély, felázott talajban nagyon elfáradt, így Renin a nyolcadik, Waslawi pedig a 11. helyen ért célba.

A Cena Arvyban 1800 méteres távon, szintén 15.000 euróért tíz, hároméves kanca szállt versenybe. A győzelem a cseh tulajdonban, lengyel tréner által felkészített és Lengyelországban nevelt Florentinához került, aki annak a Florydanak az anyai féltestvére, aki a 2000-es évek közepén magyar tulajdonban futott és ugyanebben a versenyben 2007-ben második hellyel örvendeztette meg a magyar szurkolótábort. Idén a Hazafi Díj másodikja, Spider Girl képviselte a piros-fehér-zöld színeket, azonban a kanca ezúttal egy sérülésnek is köszönhetően csak a hetedik helyig jutott.

2016.06.15. Vonczem Gabriella

Hozzászólások