Svéd győzelem a Női Amatőrlovas EB-n

A hétvégén 25. alkalommal került sor a Női Amatőrlovas Európa-bajnokságra, melyen 12 ország ifjú lovas tehetsége mérte össze tudását. A szombati budapesti fordulót követően Pozsonyban versenyeztek a hölgyek, közülük a svéd Natalie Johnsson örülhetett az első helynek. Hazánkat Pap Gabriella képviselte.

A svéd Nathalie Johnsson már a Kincsem Parkban is megállíthatatlan volt

A Női Amatőrlovas Európa-bajnokságról

A versenysorozatot Marian Surda, a szlovák versenyüzem első számú vezetője, valamint Georg Stärk, az Osztrák Amatőrlovasok Egyesületének egykori elnöke alapította, azzal a céllal, hogy a közép-kelet-európai országok amatőrlovasai is minél inkább részesei lehessenek az európai amatőrlovas életnek, lehetőségük nyíljon a tudásuk felmérésére, valamint új ismeretségek megkötésére.

Az Európa-bajnokság tehát 1990-ben az osztrák Freudenau, illetve a szlovák főváros pályáján indult. Mintegy tíz éve azonban annyira megfogyatkozott Ausztriában a tréningben lévő lovak száma, hogy már nem tudták vállalni a verseny megrendezését. Ekkor, azaz először 2004-ben kapcsolódott be Magyarország a rendezésbe.

Idén augusztus 29-én és 30-án 12 ország – Ausztria, Németország, Spanyolország, Svédország, Norvégia, Szlovákia, Csehország, Írország, Anglia, Svájc, Franciaország, valamint Magyarország – egy-egy képviselője vett részt a bajnokságon.

Néhányan már jól ismerték a magyar pályát, így elsősorban a szomszédos Ausztriából érkező Hana Jurankova, de már többször járt nálunk a svájci Yvonne Donzé, illetve tavaly is a versenyzők között szerepelt a német Lena Maria Mattes is. A legnagyobb rutinnal a 600 versennyel a tarsolyában érkező spanyol Diana Lopez Leret érkezett, aki a legtöbb győzelmet – összesen 58-at – is a magáénak mondhatja. Magyarországot Pap Gabriella képviselte, aki 168 versenyben lovagolt eddig és 13 győzelemnél jár, amelyek közül egyet éppen Pozsonyban szerzett.

Svéd győzelemmel zárult vasárnap a Női Amatőrlovas EB

A svéd Natalie Johnsson sikerével ért véget a Női Amatőrlovas Európa-Bajnokság. A szombati budapesti fordulót követően Pozsonyban versenyeztek a hölgyek, a végeredmény pedig ezúttal is hatalmas izgalmak után alakult ki. Natalie Johnsson és a svájci Yvonne Donzé egyaránt 59 ponttal zárt, két győzelmének köszönhetően azonban a skandináv lovas örülhetett a végén. A nap szomorú krónikájához tartozik, hogy az első futamban egy hatalmas és tömeges bukás után Pap Gabriellát kórházba kellett szállítani, az első információk alapján lábtörést szenvedett, mielőbbi gyógyulást, gyors felépülést kívánunk neki!

Összefoglaló a 2015. augusztus 29-i galopp versenynap futamairól:

1. futam – Soproni Hendikep:

Már a startnál Brahy lánya és Golden Sun állt élre. Mögöttük Maxima, Agglegény és Wood-Wirodancing galoppoztak. A kanyarban Wood-Wirodancing indult meg és harmadiknak felszaladt az egyenesre, míg Golden Sun visszaesett. Brahy lányát nem tudták megközelíteni, de Maximát Wood-Wirodancing leelőzte a célban, így ő örülhetett a második helynek végül.

Befutási sorrend: Brahy lánya (8) – Wood-Wirodancing (7) – Maxima (5)

2. futam – Női Amatőrlovas EB I. Futama Hendikep:

A Női Amatőrlovas EB első futamában svájci győzelem született Yvonne Donzé révén, akinek Cassiopeia volt a társa, második lett Sariyah és a spanyol hölgy Diana Lopez Leret, míg Pap Gabriella és Dresda szerezték meg a harmadik helyet.

Mindenkinek jól sikerült az indítás, az első 150 méter megtétele után Miserend, Sabato, Dresda és Szememfénye galoppoztak az élen, de a frontban volt még Mafumo és Ma-Hill is. A táv felénél Szememfénye vette át a vezetést, nyomában Dresda és Cassiopeia kettőse helyezkedett. Utóbbi gyorsított és megnyerte a futamot, Sariyah zárkózott fel a második helyre, Dresda lett a harmadik.

Befutási sorrend: Cassiopeia (10) – Sariyah (12) – Dresda (4)

Cassiopeia győzelemhez segítette a svájci Yvonne Donzét a Női Amatőrlovas EB 1. magyar futamában

3. futam – Nyeretlen Kétévesek Versenye:

A starttól Mea Culpa, Tüzes, Mr Machine és Menta jött el jól. Egyedül Origami ugrott ki rosszul. Az egyenes vége felé ez a négy ló már nagyon eltávolodott a többiektől, csak Thessala színei látszódtak mögöttük közel. A kanyarban már Mr Machine vezetett egyértelműen, de Tüzes még tartotta a tempót vele. Őket Mea Culpa és leszakadozva Menta követte. A célegyenesben magabiztosan nyert Mr Machine. Második Mea Culpa lett, míg harmadiknak épphogy beért Tüzes, mert Thessala majdnem átszaladt rajta.

Befutási sorrend: Mr Machine (2) – Mea Culpa (7) – Tüzes (10)
Lejelentés: (6) Szemere!

Mr Machine magabiztos győzelmet aratott

4. futam – Soroksári Díj:

Nagyon jól sikerült az indítás mindenkinek. Aptitude és a régen látott Mondóka kettőse ment el vezetni, de Marcus és Kőrisfa is nagyon közel voltak, a mezőnyt Császár zárta. A kanyarra már Al Shoogh és Kőrisfa fordult elsőként, Mondóka csúszott vissza a mezőny végére. Al Shoogh könnyen galoppozott az élen amikor a befutóra érkezett a mezőny. Homoktövis és Császár próbáltak megindulni. Utóbbinak sikerült a második helyre megérkeznie, Marcus lett a harmadik.

Befutási sorrend: Al Shoogh (5) – Császár (1) – Marcus (2)

Bottal üthette Al Shoogh nyomát Császár

5. futam – Női Amatőrlovas EB II. Futama Hendikep:

A második rész svéd győzelmet hozott, Bahamian Indy nyert Nathalie Johnssonnal, második lett Shakespeare és Sonja Bodláková (CZE), harmadik Szarkaláb és Aileen O’Sullivan (IRE) .

Mo Vito kezdett tragikusan, több hosszal volt leszakadva a mezőnytől. Az élen Álomhercegnő galoppozott, mögötte Szarkaláb, Bahamian Indy, Glenda és Susanne volt a sorrend, Luzzer kezdte meg a zárkózást és a kanyarban már a negyedik helyen volt. A befutóra szinte egy vonalban érkezett a mezőny, Mo Vito is csatlakozott a többiekhez. Nagyon izgalmasra sikerült a finis, többeknek is esélyük volt a győzelem megszerzésére. Végül Bahamian Indy volt a legerősebb, Shakespeare érkezett a második helyre, Szarkaláb lett a harmadik.

Befutási sorrend: Bahamian Indy (1) – Shakespeare (11) – Szarkaláb (9)

6. futam – Nyeretlenek Versenye:

Útitárs, Perfect Girl és Powerslide triója kezdett a legjobban és rögtön elléptek a többiektől. Az egyenes végén megkezdte a zárkózást a favorit Niketas és Three Robins. Perfect Girl nagyon magabiztos volt, szétszórta a mezőnyt, könnyen nyerte a futamot, Three Robins és Útitárs szerezték meg a további helyezéseket.

Befutási sorrend: Perfect Girl (7) – Three Robins (8) – Útitárs (9)
Lovasváltozás: (2) Powerslide – Goran Mesetovic!

Perfect Girl tökéletes győzelme, tökéletesen rózsaszín felszerelésében

7. futam – Augusztusi Hendikep: 

Fellángolás, Sasheverő, Emese, Ramses, Dimenzió és Programozó sorrend alakult ki a start után. Az utolsó 400 méteren Dimenzió feljött a második helyre, majd őt a befutóban Emese előzte meg. Fellángolás és Emese mögött Sasheverő és Dimenzió küzdöttek nagyot a harmadik helyért, végül a fent leírt sorrendben értek célba.

Befutási sorrend: Fellángolás (1) – Emese (5) – Sasheverő (3)
Lejelentés: (7) Gitáros F.!

Fellángolás és Emese harca az Augusztusi Hendikep befutójában

8. futam – Mátrai Hendikep:

Eltham vállalta magára a vezetést, mögötte Danestar és Star of Akhi galoppoztak. A túlsó oldalon Danestar felment Eltham mellé, majd Star of Akhi vette át a vezetést. Mögé Radio Ga Ga jött fel, jól tartotta még magát Danestar, Eltham, Indy Jones és Laguna is. A befutóban Radio Ga Ga galoppozott az élen, a távoszlopnál pedig már Indy Jones volt elöl. Eltham indult el újra az utolsó 100 méteren és megnyerte a futamot, Indy Jones lett a második, Summer Hill szaladt fel harmadiknak.

Befutási sorrend: Eltham (10) – Indy Jones (3) – Summer Hill (5)
Lovasváltozás: (8) Bye Track – Jozef Parigál!

9. futam – Soproni Hendikep: 

Krajcáros, Larion, My Hope, Duracell és Niké alkották a frontot, a mezőny végén Kökény galoppozott. Larion vette át a vezetést a kanyarra érve, a befutóban aztán ismét Krajcáros vezetett. Többen is harcban voltak a győzelemért, jól jött Niké, Duracell, My Hope és Rebellis. Utóbbi a távoszlopnál állt élre, majd megnyerte a futamot. My Hope és Rence szerezték meg a helyezéseket.

Befutási sorrend: Rebellis (7) – My Hope (2) – Rence (1)
Lejelentés: (3) – Olajág!

Rebellisnek szerencsét hozott a hetes rajtszám

A következő galopp futamokat szeptember 4-én pénteken és szeptember 6-án vasárnap láthatod a Kincsem Parkban:

Megközelíthetőség:

 

A versenyekről közvetít a 

Vagy nézd élőben a galopp versenyeket a Lovasok.hu-n!

Az élő közvetítés megtekintéséhez kattints a képre.

www.kincsempark.hu

2015.08.31.
Forrás: Kincsempark.hu – Szekeres Krisztián
Vonczem Gabriella
Fotók: Major Zsolt, Kincsempark.hu,
Vonczem Gabriella, Juszel Béla

 

Hozzászólások