Sivatagi futam – lóverseny Ománban

Beutazni a világot, távoli egzotikus országokban nyeregbe szállni, ismeretlen lovakat kipróbálni és velük száguldani a célvonal felé, majd élvezni a nézők ünneplését. Vannak lovasok, akik számára ez nem csak álom. A női arablovas világbajnokság résztvevői számára ez valóság. Vonczem Gabriella írása:

Talán nem tévedek nagyot, amikor azt feltételezem, hogy nem sok magyar lovas járt Ománban lovagolni. Abban pedig teljesen biztos vagyok, hogy a magyar lóverseny képviselői közül én lehettem az első, aki nyeregbe szállhatott ebben az országban galopp versenyben.

Minderre H. H. Sheikha Fatima Bint Mubarak Ladies World Championchip, női arablovas világbajnokság keretein belül nyílt lehetőségem.

A sorozat 2011-ben indult abból a célból, hogy népszerűsítse az arab telivéreket, valamint a női sportolókat. Az elnevezését az Egyesült Arab Emirátusok államalapítójának harmadik és egyben legfontosabb feleségéről, HH Sheikha Fatima bint Mubarakról, a női egyenjogúság arab nagykövetéről kapta. A verseny az első évben még csak egy hollandiai futamból, majd egy évvel később tíz, 2014-től pedig már 14 futamból áll, amelyeket négy földrészen rendeznek január közepétől kezdve november elejéig.

Az állomások 2015-ben a következőek: Muscat – Omán, Melbourne – Ausztrália, St. Moritz – Svájc, Houston – USA, Manama – Bahrein, Casa Anfa – Marokkó, Toulouse – Franciaország, Lingfield – Anglia, Varsó – Lengyelország, Stockholm – Svédország, Duindigt – Hollandia, Pleasanton – USA, Ostende – Belgium, valamint Abu Dhabi.

A magyar női lovasok 2013-ban csatlakoztak először a sorozathoz, ami óriási lehetőséget jelent a számukra. Amellett, hogy bekapcsolódhatunk a nemzetközi lóversenyéletbe, olyan országokba és pályákra juthatunk el, ahova különben nem lenne esélyünk. A versenyek során minden magyar lovas új helyzetekbe kerül, új szokásokat ismerhet meg, illetve olyan ismeretségekre, barátságokra, kapcsolatokra tehet szert, amelyek akár az egész életüket végigkísérhetik, segíthetik. Tavaly összesen 28 ország női lovasai vettek részt a versenyeken.

A sorozat tehát már 2012 óta évek óta január közepén kezdődik Ománban. Az Arab-öbölben fekvő szultánság háromszor akkora, mint Magyarország és Jemennel, Szaúd-Arábiával, az Egyesült Arab Emirátusokkal, valamint legnagyobbrészt az Arab-tengerrel határos. Lakosainak a száma megközelíti a négymillió főt. Nem meglepő módon elsősorban a kőolajkincsének köszönheti az elmúlt években tapasztalt látványos gazdasági fejlődését.

A lovasokat a Royal Cavalry, a Királyi Lovasság látja minden évben vendégül, amelynek a telephelyén a lovas hagyományok őrzésén kívül a legkülönbözőbb lovassportokat is űzik, lovasoktatást tartanak gyerekeknek és felkészítik a versenylovakat is.

Nekik köszönhetően egy lovas témájú kiállítást is meglátogathattunk, valamint egy kicsit betekinthettünk az ománi hagyományokba is, és Muscat, a főváros tradicionális kézműves termékeket felvonultató piacára is eljutottunk.

Tavaly a versenyt a fővárostól mintegy 20-30 perces autóútra lévő Barkában, az Al Felaij Teve- és Lóversenypályán, a köves, homokos sivatag közepén tartották. Január közepén éppen a pálya kilencedik versenyszezonjának a félidejénél, azaz a 18 versenynapból a kilencediknél jártak. A napi programon nyolc – hat arab és kettő angol telivér – futam szerepelt. A pálya 1650 méteres homok volt, amelyen nagyon kellemesen lehetett versenyezni. Azóta ezt a pályát kizárólag a hatalmas népszerűségnek örvendő teveversenyekre használják, így ebben az évben egy teljesen új helyszínen szálltunk nyeregbe. Az Al Rahba nevű, a sivatag szélén kialakított, mintegy 2400 méter kerületű, homokfelületű pályán a 30.000 eurós összdíjazású futamban ismét 1600 méterre lovagolt a tíz különböző ország lovasa.

Idén végül az ötödik helyen végeztem. Azóta tovább folytatódott a sorozat újabb magyar résztvevőkkel. A következő állomás Lengyelország május 31-én, ahol ismét szurkolhatunk egy magyar lovasnak, ezúttal Bihari Alexandrának.

2015.05.25. Vonczem Gabriella

Hozzászólások