FKV: Védd a lovadat – véded a többi lovat is

Hogyan előzhető meg a fertőző kevésvérűség? Mit is takar pontosan a karantén? Veszélyben vannak a lovaink? Biztonságos lovas rendezvényekre járni? A NÉBIH szakembereit kérdeztük.

Az elmúlt két hónapban a korábban megszokotthoz képest jelentősen megemelkedett a lovak kötelező fertőző kevésvérűség és takonykór ellenőrző vizsgálatra beküldött mintáinak száma, így a vizsgálatok a megszokottnál több fertőzöttségre gyanús pozitív mintát jeleztek. Fertőző kevésvérűség gyanúja miatt jelenleg 10 településen állnak forgalmi korlátozás alatt lovak, amíg a betegséget további vizsgálatokkal meg nem lehet erősíteni, vagy ki nem lehet zárni.

Forgalmi korlátozás, avagy karantén

Ahol a fertőzés forrása egyelőre ismeretlen, és a fertőzöttségre gyanús állatokat együtt tartották már az eredmények megérkezése előtt is az állományom többi tagjával, az ilyenkor szokásos, jogszabályban leírt eljárásrend szerint az egész állomány forgalmi korlátozás alá kerül és az összes lótól vért vesznek, amíg a betegséget megnyugtatóan megerősíteni vagy kizárni nem lehet. Ilyen esetekben járványügyi nyomozás is folyik, hogy fel lehessen deríteni a fertőzés forrását.

Az állatok rovarriasztó szerekkel történő kezelése és a rovarok gyérítése minden ilyen esetben előírás (41/1997 FM rendelet). Az állatok nem szállíthatók el a tartási helyükről illetve az adott helyre más ló, szamár, vagy öszvér nem vihető be. Az állományban fokozott rovarirtást és -riasztást kell végezni a karantén ideje alatt. A hatóság a megfelelő időközönként ellenőrzi az intézkedések betartását.

Ezekben az állományokban a személyi forgalom korlátozását nem írja elő a vonatkozó jogszabály. Állategészségügyi beavatkozás a fertőzöttségre gyanús lovakon csak az illetékes járási főállatorvos engedélyével végezhető, de a velük együtt tartott lovakon végzett beavatkozásokról is tájékoztatni kell őt.

Az állatok mozgatása állatvédelmi okokból az adott tartási hely területén megengedett (karámozás, fedeles lovarda használata stb.) fokozott rovarriasztás mellett, de a tartási hely területét az állatok nem hagyhatják el, terepre nem mehetnek.  A lovarda területén belül az állatok mozgatása természetesen az állat járványügyi státuszának figyelembevételével történhet. A zárlat alá vont tartási helyek bejáratán hatósági jelzés nincs.

Hogyan tovább?

A NÉBIH ÁÁI a fenti esetek miatt szigorítani kíván az ellenőrző vizsgálatok rendjén, ezért a fertőzött állatok tartási helye körül 3 km sugarú körben kötelezővé teszik állami költségen az összes ló, szamár, öszvér vizsgálatát.

A hatóság azonban ezúttal is felhívja a figyelmet arra, hogy a lótartók jogszabálykövető magatartása elengedhetetlen ahhoz, hogy Magyarország meg tudja őrizni a kedvező járványügyi státuszát – illetve hogy minél kevesebb ló essen áldozatul ennek a betegségnek.

Mennyire biztonságosak a lovas rendezvények? 

A járványügyi helyzet nem rosszabb, mint az elmúlt években. Az új esetek felderítése nem a járványveszély növekedésének következménye, hanem a megnövekedett mintaszámoknak köszönhetően újabb fertőzöttségre gyanús lovakat szűrtek ki a klinikai tüneteket nem mutató, egészségesnek tűnő állatok közül.

A nagyobb veszélyt azok a lovak jelentik, melyek érintkezésbe kerülnek más olyan lovakkal, amelyek tulajdonosai a kötelező szűrés elvégeztetését elmulasztották.

Legálisan szervezett lovas rendezvényen csak egy évnél nem régebbi fertőző kevésvérűségre negatív szűrővizsgálati eredménnyel és azonosító okmányokkal rendelkező ló vehet részt. A rendezvények vonatkozásában nem szükséges szigorítani. Az intézkedéseket az alapvető 41/1997. FM rendeletben meghatározott intézkedések szerint az illetékes hatóságot értesíteni kell a rendezvényről, hogy a hatóság az előírt ellenőrzéseket el tudja végezni. A rendezvények a hatóság felügyelete alatt zajlanak.

A megelőzés közös érdek

“Továbbra is kérjük a lótartók segítségét abban, hogy az előző két hónapban megfigyelhető javuló vizsgálati fegyelmet fenntarthassuk és felderíthessük a potenciális fertőzési forrást jelentő állatokat az egészségesek között” – kérik a NÉBIH szakemberei. Tehát:

  • Hívd fel a többi lótartó figyelmét is a vizsgálatok fontosságára.
  • Ha lovardatulajdonos, lovardavezető vagy, követeld meg a lovardádban tartott állatok szűrését.
  • Ne tartsd olyan helyen a lovadat, ahol a több állat szűrése nincs rendszeresen elvégezve.
  • Fokozottan ügyelj a rovarok irtására és távoltartására.
  • Ha tudomásod van olyan lótartóról, vagy lovardáról, ahol nem tartják be a törvényi előírást és nincs elvégeztetve a lovak kötelező vérvizsgálata, azt jelentsd a területileg illetékes járási hivatalnak illetve a helyi jegyzőnek.

Ha ezt a néhány pontot betartod, nem csak a saját, de mások lovait is véded.

Az elmúlt két hónapban az üllői Lógyógyászati Tanszék és Klinikán elaltatott, fertőző kevésvérűséggel fertőzött ló esete nyomán felderített további fertőzött lovak esete a lótartók, az állatorvosok és a hatóság figyelmét is felhívta arra, hogy a betegség elleni védekezést a korábbinál sokkal komolyabban kell venni, mert ellenkező esetben nagyon sok ló élete kerülhet veszélybe.

2015.05.24. Magyar Dorottya, Lovasok.hu
Frissítve: 2022.07.23.
Fotó: Canva

Hozzászólások