Overdose jelezte, hogy nem kíván futni

Overdose jelezte, hogy nem kíván futni

Ha nem Overdose-ról lett volna szó, elindították volna nélküle a futamot

Overdose a vasárnapi baden-baden-i verseny startjánál ledobta magáról a lovasát, s csak több ember segítségével tudták a rajtgépbe tolni.

Mikóczy Zoltán, a versenyló résztulajdonosa szerint nagyot hibázott a verseny szervezője azzal, hogy hagyta elindulni Dózit a vasárnapi futamon, annak ellenére, hogy a ló a rajt előtt a viselkedésével jelezte, nem kíván versenyt futni. Dózi 14 siker után veszítette el veretlenségét a németországi viadalon.

A versenyintézőség

“Ha nem Overdose-ról, hanem más lóról lett volna szó, akkor ilyen helyzetben elindították volna nélküle a futamot, sajnos ez nem történt meg” – fogalmazott Mikóczy, aki hozzátette, ebben a helyzetben, amikor a lovak kimennek a versenypályára, már csak a versenyintézőség, konkrétan a starter felelőssége és kötelessége dönteni arról, hogy egy lovat elindítanak-e versenyen.

A tulajdonos

“Overdose a viselkedésével jelezte, hogy nem kíván versenyt futni, mert nincs megfelelő állapotban. Talán előre megérezte, hogy ez nem az ő napja lesz” – folytatta Mikóczy, aki a saját felelősségét sem tagadta a történtekben: “Sajnos lehet, hogy a legnagyobb felelősség az enyém, mert két héttel a budapesti verseny után újra elindítottam egy másik futamon, pedig lehet, hogy még nem volt kellően felkészülve rá.”

A zsoké

Szóba került még, hogy a zsoké is hibázott, amikor Overdose fejéről idő előtt vette le a csuklyát, amely normális esetben a verseny rajtját jelenti a lónak.

“A csuklya vagy kapucni valóban hamarabb került le Overdose fejéről, mint kellett volna. A ló ezért nem tudta, mi történik körülötte, s a nem várt szituációtól valószínűleg elborult az agya” – nyilatkozta Mikóczy, aki ugyanakkor megvédte Overdose lovasát, mert a verseny utolsó 200 méterén már felállt, és nem hajtotta a lovat, s ezáltal megkímélte attól a kudarcélménytől, hogy egy nagy küzdelemben, ostorozás alatt maradjon alul a versenyben.

Körülbelül a jövő hét végén dől el, hogy indul-e az október 3-i pribrami versenyen. Ha a ló nem lesz megfelelő állapotban, akkor más futamon állítják rajthoz.

 

2010.09.01.
Forrás: http://sportgeza.hu
Frissítve: 2023.04.13.
Fotó: Pixabay

Hozzászólások