Mistral: 4 világbajnokság = 5 aranyérem

Mistral: 4 világbajnokság = 5 aranyérem

 

Mikor lett Mistral a Lázár csapat tagja? – Kérdeztem Lázár Zoltántól

„1997-ben a fogarasi ménesbe mentünk lovakat vásárolni, ahova egy családi barátunk is elkísért bennünket azért, hogy ő is lovakat vegyen, mivel azokkal szerette volna támogatni versenyzésünket. Akkor mi hat lovat választottunk ki magunknak, ő pedig megvett két fiatal lipicait. Megmondom őszintén nem igazán lelkesedtem az ötletéért, mert semmilyen fantáziát nem láttam abban a két lovacskában. Mivel a vásárlás előtt nem kérte ki véleményünket, már nem volt mit tenni, felpakoltuk őket is a teherautóra.

Rakodás közben a barátunk egyik lova – ez volt Mistralleesett a kocsiról, szerencsétlenségemre rám. Egyikünknek sem lett semmi baja, de ez lett Mistralnak és nekem az első közös élményünk. Hazaérkezésünk után elkezdtem fogatban tanítani. Nagyon jól és könnyen tanult, semmilyen gondom nem volt vele. A kezdetekben azonban folyamatosan kondicionális problémái voltak. A maraton verseny utolsó szakaszán rendszeresen elfáradt.
1999-ben a kecskeméti VB-n volt először a fogatom tagja. Ott még csak díjhajtásban szerepelt. Fiatal kora ellenére nagyon jó teljesítményt nyújtott. 2 év múlva a riesenbecki VB-re már biztos csapattagként utazott ki. A díjhajtásunk sajnos nem sikerült, de ez nem Mistral hibája volt, hanem egy másik lovamé. Így az első nap után jelentős hátrányba kerültünk, a 20. helyről folytattuk a küzdelmet. Egy nagyon jó maraton és akadály hajtással az összetettben az 5. helyet szereztük meg. Csapatban viszont sikerült megvédeni világbajnoki címünket.


2003-ban Jardi-ban a VB-n Mistral ismét fogatom tagja volt. A díjhajtásom itt sem sikerült, igaz ebben a számban ő nem is szerepelt. Maratonon és akadályhajtásban fogtam be, nagyon jól versenyzett, ám egyéni eredményünk ismét elmaradt a várakozástól, de a csapat világbajnoki címet meg tudtuk szerezni. Kecskeméten 2004-ben négyes fogathajtó világbajnokságot rendeztek, amelyen én is elindultam. Mistral ennek a fogatomnak is tagja lett. Mind a három számban versenyzett.

Én lepődtem meg a legjobban, hogy milyen nagyszerű és kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott ebben a kategóriában is. Újabb világbajnoki csapat aranyérem és egyéni ezüstérem lett a mérlegünk, ami két évvel később arannyá változott. A világranglistán megszerezett 5. helyemmel bekerültem a téli fedeles világkupa sorozatba. Mistral annak a fogatomnak is tagja lett, az első téli szezonunkban még nem sikerült bekerülni a tavaszi döntőbe. A következő év nyarán pihentettem őt, nem versenyzett, csak a téli világkupán indult és jelentős szerepe volt abban, hogy a 2006-os göteborgi döntőben első magyarként sikerült bekerülnöm. Mistral 2007-ben fejezte be sikeres pályafutását, jelenleg a Lázár lovaspark ménesében tölti jól megérdemelt pihenőjét.

Mistral eredményei:

1999-től versenyez
4 világbajnokságon vett részt

1999 – Kecskemét, VB – csapat 1. hely, egyéni 2. hely
2001- Riesenbeck, VB – csapat 1. hely, egyéni 5. hely, maraton 3. hely
2003 – Jardi, VB – csapat 1. hely, egyéni 8. hely, akadályhajtás 1. hely
2004 – Kecskemét (négyes) – csapat 1. hely, egyéni 1. hely

 

Szerző: Tóth István
Frissítve: 2023.03.13.
Fotó: Canva

Hozzászólások