Mikóczy Rómából jelentette be: Overdose november 13-án, Rómában futhat legközelebb

Mikóczy Rómából jelentette be:
Overdose november 13-án, Rómában futhat legközelebb

 

Overdose felkészítése jól halad, és ha nem jön közbe semmi váratlan, hátráltató körülmény, akkor abban a római versenyben futhat legközelebb, amit három éve tíz hosszal nyert. Mikóczy Zoltán arról is beszélt, milyen kijózanító volt látni, hogy a szintén általa menedzselt, a közép-európai régió legjobb hosszútávú lovának tartott Shamal Sally (aki tavaly 37 év után tudott kancaként Magyar Derbyt nyerni) is esélytelen volt Rómában az európai élmezőnnyel szemben, és ilyenkor érzi csak igazán, hogy mekkora kincs és lehetőség van a kezünkben még mindig Overdose-zal.


Overdose egy sajnálatos sérülés miatt lemaradt az őszi szezon eddigi versenyeiről, ám amikor a legutóbb bejelentetted, hogy visszaléptek a párizsi futamtól is, azt is megjegyezted, hogy Overdose ennek ellenére töretlenül dolgozik…

A felkészítése folyamatos, bár azt nem mondanám, hogy teljesen zavartalan. Tekintettel ugyanis a pataszerkezetére, a munka mindig annak függvényében zajlik, hogy éppen mennyire terhelhető. Most már azért kijelenthetem, hogy ha fokozatosan is, de haladunk előre.

Sok más ló ilyenkor már téli pihenőn van, nyilván nem készülnétek vele, ha nem terveznétek még idei futást…

A lehető legelső versenyre szeretnénk készíteni, amit a felkészültsége és az egészségi állapota megenged. Most úgy gondoljuk, hogy ez reálisan a november 13-i római verseny lehet (Premio Carlo e Francesco Aloisi – Group III). Ez az európai sprinterszezon utolsó Group-versenye. Ha nem jön közbe semmi váratlan, hátráltató körülmény, akkor ott leszünk.

2008-ban tíz hosszal nyerte, ebben kapta eddigi legmagasabb formáját. Azaz akkortól már számszerűen is a világ élmezőnyéhez tartozott. Idén teljes csúcsformában futhat benne, vagy inkább felkészítő versenynek szánjátok?

Azon dolgozunk, hogy Overdose minél jobb erőben legyen, mert ez a verseny nagyon sokat hozhat rajta. Ha magas formát futna, akkor már bátrabban gondolkodhatnánk – minek titkoljuk – a téli szezon Európán kívüli nagyversenyeiben.

Mi most telefonon beszélünk, és a háttérből ízes olasz hangokat hallok, csak nem éppen Olaszországban vagy?

Ráadásul éppen Rómában, de már indulófélben hazafelé. A régió legjobb hosszútávú lovával, Shamal Sallyvel jöttünk, hogy Közép-Európa után egy olasz Group I-es versenyben is megmérettessük.

Tavaly 37 év után nyert kancaként Magyar Derbyt, majd hazavitte a cseh kancadíjat, idén pedig könnyen győzött a Millenniumi- és Kincsem Díjakban is. Mondhatni, Magyarországon és a környező országokban egyeduralkodó…

Ezek az eredmények bátorítottak, hogy erősebb mezőnyben is indítsuk. Most Rómában pedig eljött a kijózanodás pillanata, mert be kell ismernünk, hogy bár a térségben mindenkit könnyen le tud győzni, de Európa legjobb lovaival még ő sem tudja felvenni a versenyt. Az angol, német és francia kiválóságokkal tűzdelt tizenkét lovas mezőnyben több mint tíz hosszas utolsó előtti lett. Magához képest nem futott rosszul, nem vallottunk szégyent, hiszen Olaszországban csak az első négyet díjazzák, így akiknek a vége felé már nincs esélyük pénzes helyre érni, akár 200-zal a cél előtt is kiengednek, mert senkit nem érdekel, hogy ötödik vagy utolsó, kímélik a lovat.

A rajt utáni egyenesben a középmezőnyben haladt, a kanyarban már harmadik-negyedik helyen fordult, de amikor meg kellett volna indulnia, a többiek, ha állva nem is, de szép sorjában elhagyták. Végül egy ötös bolyban ért célba.

Sajnos nem ő az egyetlen, aki a közelmúltban ilyen messze végzett az élmezőnytől egy olasz nagyversenyben: a régiónk egyik legjobb középtávú lova, a magyar idomításban álló Quissisana kiszakadva lett utolsó egy milánói Group-versenyen. Ezekkel az eredményekkel szembesülve érezzük csak igazán, hogy mekkora kincs és lehetőség van a kezünkben még mindig Overdose-zal. Hiszen nemcsak a legjobb angol és francia lovak vannak fényévekkel előttünk, de még a náluk gyengébbnek tartott olasz élmezőny is olyan messze van tőlünk, hogy – Overdose kivételével – egy tisztes helytállásról is csak álmodozhatunk.

 

2011. október 25.
Forrás: PannoniaOverdose.hu
Frissítve: 2023.03.06.
Fotók: Canva

Hozzászólások