A magyar lovasversenyekről általában

Magyarországon igen nagy tradícióval rendelkeznek a különböző lovas elfoglaltságok, események. Mindennapi életünkből már kikopott a lovakkal történő foglalkozás, de ezt még sokan, főleg vidéken szeretettel űzik és az ehhez kapcsolódó versenyszerű megmérettetéseket is. A lovassportok tárháza nagyon széles és szinte mind megtalálható egy kis utánajárást követően. Így bárki belekezdhet a díjlovaglás, díjugratás, fogathajtás, lovasíjászat, galopp, lovaspóló vagy a lovastusa rejtelmeinek megismerésébe.

Lóverseny és fogadás

A lovasversenyek közül talán a lóverseny tekinthető a legnépszerűbbnek, ahol még fogadni is lehet az egyes befutókra akár online, a Zulabet oldalán, akár személyesen az adott lóversenypályán. Az ovális pályán körbe-körbe vágtató lovak kiemelkedő látványt és izgalmat varázsolnak a lovi világába, így nem véletlenül vonz rengeteg látogatót például az ügető szilveszter, ahol sokan teljesen újonnan ismerkedhetnek meg a sport varázslatos világával és tehetnek fogadásokat tétre, helyre, befutóra.

Díjlovaglás

A lóverseny extrém izgalmain túl még sok-sok lovas sport versenyei csalogatják ki a lovak szerelmeseit. Számos magas rangú eseményt rendeznek például a díjlovaglás keretein belül minden évben, ahol a legjobb tudású lovasok mérettetnek meg egymás ellen. Az országos bajnokság megfelelő erőpróba a válogatott keret kialakításához, illetve, hogy eldönthessék kik induljanak az egyes nemzetközi versenyeken.

Díjugratás

A díjugratás egy komoly veszélyekkel járó sportág, ahol a lovasok sokszor több méter magasságban repülnek a lovukkal együtt az akadályok leküzdése céljából. Hazánkban a teljes ranglistát tekintve 2019-ben több, mint 1000 versenyző szerzett pontot, ami nem kis létszám egy egyéni ranglistához mérten, még akkor is, ha a nők és férfiak együtt szerepelnek rajta. A lovak ranglistáján a 600-at is meghaladó létszám gyűlt össze, ami szintén jó számnak mondható.

Fogathajtás

A fogathajtás versenyeit is számos helyen felfedezhetjük az országban Budapesttől kezdve, Szilvásváradon át, egészen Mezőhegyesig. A fogathajtás érdekessége, hogy a hajtóknak egy rendkívül nehéz és akadályokkal teletűzdelt pályán kell vezetniük a fogatot, amely a lehető leggyorsabban és a lehető legkevesebb hibával kell, hogy végigmenjen a pályán. A vizes árkoktól kezdve, kordonokon, lejtőkön és hajtűkanyarokon át vezet az út a dicsőségig, amivel minden lovasnak meg kell küzdeni.

Lovaspóló

A lovaspóló egy igazi úri játék, melynek még nincs nagy hagyománya Magyarországon, de fejlődni látszik, és egyre többen kezdik el ezt a fajta kedvtelést. Persze komoly fizikai és szellemi kihívást jelent a sportolók számára, valamint a lovak számára is. Nagyon gyors és pörgős játék, melynél fontosak a reflexek és az erőnlét is. Hazánkban a Diplomats Polo Cup az egyik legnagyobb megmérettetés a sportágot űzők számára, ahol négy darab 7 perces részben küzdenek meg a négytagú csapatok, hogy az ellenfél kapujába juttassák a műanyag labdát.

Távlovaglás

Egy érdekes sportág a távlovaglás, ami a nevéből fakadóan hosszabb távon versenyezteti meg a lovasokat és lovaikat. A sokszor több száz kilométer hosszú táv nagyon megerőltető lónak, lovasnak egyaránt, így az utóbbi időben több negatív kritika is érte a sportágat a lovak egészségi állapota és a lovak jólétét illetően. A magyar viszonyokat tekintve több éves múltra tekint vissza a Somorján megrendezésre kerülő távlovas verseny, ahol 40-160 km-es távon indulhatnak a versenyzők. A felnőtt kategória csúcsa a 160 km, míg juniorban legfeljebb 120km-re lehet nevezni.

Lovastorna

A röviden csak torna és lovaglás címszavakkal jellemezhető lovastorna sportág is sok-sok érdekességgel szolgálhat bárki számára, hiszen két fajsúlyos sport összeolvadásáról van szó. Ahogy a tornát, úgy a lovastornát sem lehet elég korán kezdeni, hiszen nagyon komoly ütemérzék, erő, mozgékonyság és koordináció szükséges ahhoz, hogy valakiből jegyzett lovastornász legyen. Hazánkban egyre többen ismerkednek meg a sportág szépségeivel, ami kimondottan biztató a jövőre nézve. A Havanna kupa számít egy kiemelendő versenynek a sportág tekintetében, ahol évről évre egyre népesebb nevezési létszám gyűlik össze, és telnek meg sorra a lovardák ügyesebbnél ügyesebb versenyzőkkel.

2020.06.19. Fotó: Pixabay.com

Hozzászólások