Új tagokkal bővül az Új-Zélandi lovastusa válogatott

Az Új-Zélandi Lovassport Szövetség (ESNZ) a napokban két kiváló szakember csatlakozását jelentette be lovastusa válogatottjukhoz.

A 2014-es Badminton-nyertes és kétszeres olimpikon lovastusázó Sam Griffiths visszavonul az élsportból, munkáját a válogatott edzőjeként folytatva. Az ausztrál származású sportoló immár több mint húsz éve az angliai Dorset megyében él, valamint saját istállóját is itt működteti. Az elmúlt években a versenyzés mellett előtérbe került számára az edzőként való munka, így ez egy tökéletes lehetőségnek bizonyult, hogy – az ötvenhez közeledve – karrierjét új mederbe terelje.

Griffiths gyermekkora óta lovagol, 1995 óta nemzetközi szinten, legnagyobb sikere a Badminton lovastusa versenyzen való győzelme. Emellett a Riói Olimpián is eredményesen szerepelt, csapatban bronzérmes, egyéniben pedig negyedik helyezést tudhat magáénak. A nemzetközi élmezőny tagjaként tudja, mire van szüksége egy lovasnak, hogy sikeres lehessen. Magáról úgy nyilatkozott; „sosem voltam a legtehetségesebb lovas. Igazán meg kellett tanulnom, hogyan kezeljem magamat, és hogy mit kell megtennem a magas szinten való versenyzés érdekében”.

„Új-Zélandon nagyon sok tehetséges lovas van, akik közül ismerek is párat, úgy érzem megfelelő lesz az összhang közöttünk.” – vélekedett Griffiths. Feladatai között a lovak és lovasok déli féltekéről az északira való tranzíciójának segítése is szerepel. „Nagyon izgatott vagyok. Igazán tehetséges sportolókról van szó, és ha minden összeáll, kitűnő eredményeket szerezhetünk.”

Sam Griffiths-szel együtt Fiona Tibone is csatlakozik az Új-Zélandi válogatotthoz, mint „high performance manager”, hogy a lovak és lovasok lehető legjobb teljesítményét elősegítse. Erős kötődése van az országhoz, a Barcelonában és az Atlantában rendezett Olimpiai Játékokon az új-zélandi Blyth Tait lóápolójaként vállalt szerepet. Tapasztalata van emellett még lovasként és edzőként is, szenvedélye pedig a fiatal lovak képzése.

Az ESNZ vezetője, Jock Paget szerint ez egy újabb előrelépést jelent a lovastusa programjukban. A Tokiói Olimpia óta rengeteg, a sportban magas tekintélyű szakemberrel tartottak megbeszélést, hogy felvázolják, milyen támogatásra van szüksége lovasaiknak, és milyen stratégia alapján dolgozzanak tovább.

Céljuk a 2022-es Világbajnokságon, valamint a Párizsi Olimpián való sikeres szereplés.

2022. 02. 18.
Merényi Kincső
Képek: Canva

Hozzászólások